StoryEditorOCM
ZanimljivostiUDBA KAO SUDBA

Vic o Titu mlada je novinarka 1949. ispričala na krivom mjestu. ‘Ljubičica bijela‘ promijenila joj je život u trenu

Piše Vijesti SD
18. studenog 2023. - 20:49

Mlada novinarka Jovanka Zheni Lebl nije ni sanjala što će se dogoditi nakon vica koji je ispričala u svojoj redakciji. U trenu joj se život promijenio i žestoko je kažnjena zbog šale koju je podijelila s kolegama na poslu, piše blic.rs.

Nakon što je ispričala vic, dvojica Udbaša krenula su za njom jer je govorila protiv Josipa Broza Tita, a nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula vic. Dvije i pol godine provela je u zatvoru na Golom otoku, sa samo 22 godine.

O toj se Zheni, Beograđanki židovskog podrijetla, u to vrijeme nije puno znalo, niti se smjelo pisati o strašnom razdoblju koje je provela na Golom otoku. Jedan od članaka o njoj objavila je 2013. Politika, list u kojem je radila dok nije uhićena zbog viceva o Josipu Brozu Titu koje je jedno jutro prepričavala u redakciji.

– Jednom joj je kolegica ispričala vic kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom natjecanju u cvijeću jer je uzgojila ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pjesmu "Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela".

Nakon ispričanog vica došli su po nju i odveli je u UDB-in zatvor Glavnjača, zatim u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, u kojima je bila od travnja 1949. do listopada 1951., od nje su tražili da se predomisli i prizna krivnju. Nakon toga je izbačena iz Društva novinara”.  Nakon raspada Jugoslavije, Ženi je objavila knjigu pod nazivom "Ljubičica bela", koja je postala bestseler u Izraelu, gdje je živjela do smrti 2009. godine. U njemu je opisala svoja jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da tamo ima žena.  - Samo žedan zna cijeniti vodu. Bili smo okruženi morem, a bili smo ludo žedni. Djevojčice su pretvarane u starice, ispadali su im zubi, razboljevale su se kada je do njih stigla vijest da su ih se djeca, majke i muževi odrekli jer su postale neprijatelji naroda - napisala je svojevremeno.

Nakon ispričanog vica došli su po nju i odveli je u UDB-in zatvor Glavnjača, zatim u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, u kojima je bila od travnja 1949. do listopada 1951., od nje su tražili da se predomisli i prizna krivnju. Nakon toga je izbačena iz Društva novinara".

Nakon raspada Jugoslavije, Zheni je objavila knjigu pod nazivom "Ljubičica bijela", koja je postala bestseler u Izraelu, gdje je živjela do smrti 2009. godine. U njemu je opisala svoja jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da tamo ima žena.

- Samo žedan zna cijeniti vodu. Bili smo okruženi morem, a bili smo ludo žedni. Djevojčice su pretvarane u starice, ispadali su im zubi, razboljevale su se kada je do njih stigla vijest da su ih se djeca, majke i muževi odrekli jer su postale neprijatelji naroda - napisala je svojevremeno, pše blic.rs.

28. travanj 2024 01:44