StoryEditorOCM
ZanimljivostiTradicija iz ratnih dana

U nedjelju počinju 27. 'Božićne čarolije': Božićni bus i ove godine klincima donosi radost; Otvaranje u kazalištu mnoge će vratiti u 1993., kad su šibenska djeca bila više u skloništima nego u školi

Piše Katarina Rudan
6. prosinca 2019. - 14:18

U nedjelju, 8. prosinca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku bit će veselja, pjesme i plesa.

U 16.30 sati svečano će biti otvorene 27. “Božićne čarolije”, jedna od najdugovječnijih manifestacija koja se u vrijeme božićnih blagdana održava u Hrvatskoj, a namijenjena je djeci. Na daskama šibenskog kazališta nastupit će Dječji zbor “Zdravo maleni”, Dječji zbor “Cvrčak”, Etnoigraonica “Balarin”, Dramska radionica Tribunj, Plesne grupe “Sjene”, “Toxic”, “Balans” i “X3M”. Program će voditi Valerio Baranović. Organizator “Božićnih čarolija” je obrt za zabavne djelatnosti “Leonarto” Željka Petreša, pod pokroviteljstvom Grada Šibenika.

 

A upravo Petrešu i njegovom imenjaku, legendi “Božićnih čarolija”, Željku Koloperu Keki, šibenska djeca mogu zahvaliti što se već treće desetljeće za njih organizira i odvija prigodan blagdanski program. “Čarolije” će potrajati sve do 22. prosinca i završiti Božićnim koncertom u Crkvi sv. Frane s početkom u 20 sati, na kojem će sudjelovati Gradski komorni orkestar Šibenik i Zbor srednje glazbene škole Ivana Lukačića.

 

U međuvremenu, “Božićne čarolije” doživjet će djeca, njihovi roditelji, bake, djedovi i ostali građani, u gradskim četvrtima i naseljima udaljenijim od centra Krešimirova grada, jer će do njih stići Božićni bus i Djed Božićnjak. U ponedjeljak, gostovat će u Zatonu i Raslinu, u utorak na Meterizama i u Crnici, u srijedu će se vesela družina, a bit će i glazbara i pjevača u busu, odmarati da bi putovanje nastavili u četvrtak, 12. prosinca, kad će razveseliti djecu na Šubićevcu, a potom i u Zablaću.

 

Tog istog dana, uspjet će Djed Božićnjak stići i do Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac u pratnji bajkera Moto kluba “Galebi”, a u petak 13. prosinca, na blagdan sv. Luce, sudionici “Božićnih čarolija” predvođeni Djedom Božićnjakom razveselit će svojom posjetom i prigodnim programom i one najstarije i nemoćne: stanare Cvjetnog doma Šibenik. Organizatori nam kažu da će biti i nekih iznenađenja...

 

Gibonni, Neno Belan...

 

Lako je danas voziti se Djedu Božićnjaku i ekipi u busu, po i oko Šibenika, kad nema granata i opće opasnosti. A sve je, podsjeća Željko Petreš, krenulo 1993., kad su šibenska djeca bila više u podrumima i skloništima nego u svojim stanovima i kućama ili u školi.

 

- U to vrijeme bila je to jedna od tri manifestacije u Hrvatskoj koje su se za djecu i odrasle odvijale u božićno vrijeme. Koliko se sjećam, bilo je nešto interno u Zagrebu u jednom sportskom klubu i u Karlovcu vezano uz radnike na željeznici. Bilo je dočeka Nove godine, ali vrlo skromnih u odnosu na danas. Te, 1993., došli smo na ideju da bi bilo dobro napraviti nešto u trajanju od dva ili tri dana i to na Meduliću, u staroj gradskoj jezgri. Bio je to mali božićni sajam, program s djecom, imali smo i jaslice, a kasnije je to pomalo raslo. U svakom slučaju, cilj nam je bio uključiti šibensku djecu i mlade u sve programe, što smo i uspjeli, govori Petreš. Podsjeća da su imali i dočeke za djecu, a u programe su bili uključeni izvođači koji su, pokazalo se kasnije, postali netko i nešto u svijetu hrvatske glazbene i kazališne scene.

 

- U svakom slučaju, uvijek su tu bili Djed Božićnjak, djeca i mladi i uvijek je bilo veselo, a gostovali su nam i Maja Blagdan, Gibonni, Neno Belan i brojna druga poznata imena naše glazbene scene. S obzirom na to da smo ovisili o vremenskim prilikama, nekoliko godina smo sve to organizirali pod šatorom na Meduliću u kojem se održavao sajam božićnih proizvoda i rukotvorina, a na pozornici razni programi, prisjeća se Petreš. Osluškujući “glas naroda”, dva su Željka 2014. došla na ideju o Božićnom busu i “disperziji” čarolije.

 

Sve manje sponzora

 

- Božićni bus, kojeg stalno ističem, iz razloga što smo u tomu bili prvi i originalni, jer su nakon nas krenuli i drugi božićni busevi, vlakovi i tramvaji po hrvatskim gradovima, bio je dobra ideja. Cilj je bio razveseliti djecu u prigradskim naseljima i gradskim četvrtima udaljenim od samog centra i vjerujemo da smo u tomu uspjeli. A imali smo kroz ove protekle godine niz koncerata u našem kazalištu, modnih revija, predstava, radionica za djecu i drugih aktivnosti. Uglavnom, kroz programe proteklih “Božićnih čarolija” bilo je ukupno uključeno između dvije i pol do tri tisuće šibenske djece. Ono što je do danas ostalo posebno i zanimljivo jest svečano otvaranje “Čarolija” u šibenskom kazalištu s programom u kojem nastupaju plesne i dramske skupine te dječji zborovi iz Šibenika i okolnih mjesta. Zbog velikog interesa djece i njihovih obitelji, ali i drugih građana koji rado pogledaju taj božićni program, imamo i reprizu svečanog otvorenja. Zapravo, dvije predstave u jednom danu, kaže Petreš. Upitan za “financijsku konstrukciju”, kaže da sponzora koje su imali danas više nema, sve se promijenilo, pa se moraju “pokriti” s onim što dobiju od Grada i Turističke zajednice Šibenika.

 

- Zbog toga je program skromniji nego što je nekada bio, ili, kakav bismo mi željeli da bude. Uvijek Keke i ja planiramo svašta, a onda kad se suočimo s brojkama koje su egzaktne i ne shvaćaju umjetnost i kulturu, stanemo na loptu i, na žalost, odustanemo od dosta toga. Ove godine raspolažemo s 35 tisuća kuna, 30 je osigurao Grad Šibenika i pet Turistička zajednica i mi smo im na tomu zahvalni, kaže na kraju Petreš.

28. travanj 2024 13:41