StoryEditorOCM
Zanimljivostiprovjeren trik

Tableta koju skoro svi imamo pri ruci može vam spasiti auto kad vas ostavi u nemilosti! Oduševit će vas ovo otkriće

Piše MOZAIK SD
18. prosinca 2023. - 07:30

Svaki putnik strepi od ovog scenarija: vozite se pustom cestom sa slabim ili nikakvim telefonskim signalom, a akumulator vašeg automobila iznenada se isprazni.

Mahnito provjeravate prtljažnik, i shvatite da nemate premosne kabele. Ne postoji način da pozovete pomoć na cesti ili tvrtku za vuču da vas spasi. To je vrlo nezgodna situacija, ali znajte ovo: niste u potpunosti izgubljen slučaj. Ako se nađete u takvoj nevolji, potražite u kutiji prve pomoći tablete aspirina. Ovi lijekovi protiv glavobolje imaju manje poznatu sposobnost: vraćaju u život istrošene automobilske akumulatore, piše Explore.com.

Aspirin vam može pomoći nasred puste ceste. Neki predlažu da ubacite dvije tablete u svaku baterijsku ćeliju, dok drugi preporučuju da zdrobite najmanje 12 tableta, otopite ih u vodi i zatim ulijete otopinu u ćelije.

Neki misle da ovaj trik s aspirinom nije provjeren, da je više u području anegdote, ali mnogi su ipak potvrdili njegovu učinkovitost. No, da bi se pokazao efekt, može proći i do sat vremena tako da ovo definitivno nije brzo rješenje.

Kako djeluje? Acetilsalicilna kiselina u aspirinu reagira sa sumpornom kiselinom u bateriji i može vam dati dovoljno energije da se odvezete do mjesta gdje možete dobiti stručnu pomoć, kažu oni koji su trik iskušali.

Ali, ne biste se trebali oslanjati na njega često. Prvo, može uništiti vašu bateriju, što je zadnja stvar za koju želite da se dogodi. Reakcija između acetilsalicilne kiseline (aspirina) i sumporne kiseline u bateriji stvara octenu kiselinu, koja može loše utjecati na unutarnje ploče, potencijalno smanjujući životni vijek i učinkovitost baterije. S druge strane, većina modernih baterija je zapečaćena, što ovaj stari trik čini neprimjenjivim na novije modele automobila.

Na ovaj postupak treba gledati samo kao na krajnje sredstvo u teškim situacijama kada vam preostaje vrlo malo izbora.

Za pouzdanije rješenje problema s istrošenim akumulatorom, bilo tijekom putovanja pustom cestom ili dnevnih putovanja na posao, vrlo je preporučljivo držati komplet premosnih kabela u vozilu.

Ako idete na duže putovanje, možda biste trebali razmisliti i o ulaganju u prijenosni starter. Ovaj zgodni uređaj omogućuje samodostatnost, pomažući vam da ponovno pokrenete svoj automobil bez potrebe da tražite pomoć. S ovim alatima u ruci bolje ste opremljeni za sigurno i učinkovito rješavanje problema s baterijom. A aspirin je bolje sačuvati za njegovu izvornu namjenu.

27. travanj 2024 15:50