StoryEditorOCM
ZanimljivostiANTIBIOTIC FREE

Svi su poludjeli za ovim piletom, a u dućanima ga već dva tjedna nema ni za lijek! Priča se i da ga povlače iz prodaje

Piše Olgica Grizelj-Ivić/SD
29. ožujka 2023. - 12:57

Kad nemate domaće izvore voća, povrća, mesa... onda se možete jedino osloniti na ponudu pazara ili samoposluga, pa uvijek tražite ono što je najbolje, najzdravije, najmanje otrovno ili otrovano kemikalijama. To je stalna briga koju dijelite s rodbinom, prijateljima, kolegama s posla... koji su također okrenuti raspoloživoj službenoj ponudi ‘hrane‘, toliko da se čak na neki način umrežite, javljate jedni drugima kad na nešto dobro naletite.

- Čuj, ovdje su dobili ‘međimursko pile‘, hoćeš li da i tebi kupim, jedno ili dva, kaži, još malo je ostalo, ljudi su navalili?

Ako i odbiješ ovu ljubaznu ponudu sestre, prijateljice ili neke druge brižne duše, svejedno ćete dobiti pile ili dva ako treba, jer to je dobra prilika. Nema ‘međimurskog pileta‘ svugdje a ni toliko često.

Ovdje zaista govorimo sasvim konkretno, upravo o ‘međimurskom piletu‘, onom što se toliko reklamira na televiziji i po medijima kao pileće meso bez antibotika i za koje su potrošači zaključili da se okusom stvarno razlikuje od ostalih pilića, kokoši i općenito piletine na domaćem tržištu. I ne, nije ovo reklama, nit‘ otvorena nit‘ sakrivena, jer činjenica da ‘međimurskog pileta‘ onako u komadu već najmanje dva tjedna nema nigdje, zapravo nema u splitskim dućanima gdje ga je prije bilo. Mreža obiteljsko-prijateljskih obavještajaca je sa različitih strana grada Splita utvrdila kako se prošli ili pretprošli tjedan tu i tu pojavilo samo pakiranje pilećih fileta ili drugi put pilećih bataka s omiljenim natpisom ‘međimursko pile bez antibiotika‘.

Što se događa? ‘Mreža‘ se raspitivala i svašta saznala. U jednom dućanu kažu kako međimurskog pileta više uopće neće biti u prodaji, u drugom pričaju kako je "Perutnina Ptuj Pipo" iz Čakovca propala.

Treća je bila najluđa informacija: ‘Prestaju s proizvodnjom pilića i okreću se ribi‘!? Bila je to po svemu sudeći tipična dalmatinska šala koja je sjela na plodno potrošačko tlo koje ne može prihvatiti da nećeg više neće biti. Pa su se ‘Mreži‘ nad glavom namnožili upitnici: ‘Riba? Možda riječna?‘

Ali, bilo je vrijeme na izvoru saznati zašto u splitskim dućanima nema ‘međimurskog pileta‘ i zar će se stvarno okrenuti ribi.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Zvali smo, pisali i opisali ovu zabrinjavajuću situaciju i dok smo čekali bilo kakav odgovor, nazvao nas je Dubravko Folnović, direktor "Perutnine Ptuj Pipo" iz Čakovca. Nije izdržao kad je čuo da se spominje riba i nasmijao se on, a i nas je nasmijao. Obećao nam je sve odgovore na sva pitanja koja nas brinu i razvrgnuo sva naklapanja. S ‘međimurskim piletom‘ se ništa loše ne događa i treba ga biti u lancu opskrbe! To nam je bilo najvažnije čuti.

- Naš lanac opskrbe djeluje neometano i isporučujemo svježe meso sukladno narudžbama naših kupaca, odgovorila nam je još naknadno Ana Sedak Keglević, voditeljica marketinga i PR-a u čakovečkom pogonu. Još je i dodala kako su zadovoljni s prodajnim rezultatima u 2022. Kako i ne bi!?

- Raste nam tržišni udio i potrošači su odlično prihvatili naš relativno mladi brend ‘Međimursko pile‘, kao jedinu piletinu u Hrvatskoj s certifikatom Antibiotic free, što znači da naši pilići niti u jednom trenu svog životnog ciklusa nisu primili antibiotik, niti putem vode, niti putem hrane.

Ali, pilića nema u našim dućanima, zavapili smo. Hoće li se povećati proizvodnja da ga bude i na ovim južnim krajevima?

- Planiramo u skorijoj budućnosti gradnju novih farmi u Hrvatskoj, kako bismo povećali proizvodne kapacitete, kaže Sedak Keglević.

Pitamo i što namjeravaju učiniti da se opskrba splitskih dućana normalizira.

- Hvala vam na brizi za naše potrošače u Dalmaciji, zahvaljuje se ona - S početkom 2023.i implementacijom SAP4hanna sustavom lanac opskrbe smo dodatno optimizirali i spremni smo ispuniti očekivanja naših kupaca i potrošača za potražnjom naših proizvoda.

image
/Shutterstock

Znači, bit će dobro, zaključujemo. No i dalje se pitamo u čemu je tajna ovog pilića kojim se rado gostimo. Kako to da se pilići ipak mogu uzgojiti bez antibiotika, kao da smo naučili da ne može drugačije, ali eto, u Čakovcu demantiraju ono u što nas uvjeravaju desetljećima.

- Na kvalitetu mesa i proizvoda značajno utječe prehrana životinja, tj kvalitetna krmna smjesa. "Pipo Čakovec" svim svojim uzgajivačima isporučuje krmne mješavine koje ne sadrže životinjske bjelančevine i umjetne dodatke. Hrana za životinje potpuno je prirodan proizvod koji se sastoji od različitih žitarica: od kukuruza, pšenice, soje kao proteinske komponente, dodaju masti kao izvor energije i mineralno-vitaminske smjese, pa ovaj potpuni sastav podržava životinje za uspješan rast i dobrobit životinja, objašnjava Ana Sedak Keglević te nam govori i o tome na koji način brinu o zdravlju živih pilića kad ga već ne čuvaju antibiticima.

- Tijekom cijelog procesa valioničkog razvoja i tova pažnja se posvećuje higijeni i preventivi kako bi se izbjegla potreba za kurativom. Uz kvalitetne vitaminsko-mineralne pripravke koji se koriste u ključnim periodima tova te uz profilaktičke mjere i posvećivanje pažnje mikroklimatskim uvjetima u objektima, pilićima se mogu omogućiti idealni uvjeti za zdrav razvoj, pa nema potrebe za upotrebom antibiotika.

Saznajemo još i to da se ‘antibiotic free‘ tov organizira na 22 lokacije u 57 tovnih objekata i svi tovni objekti nalaze se u Hrvatskoj.

Da, i špijali smo Čakovčanima u kojim sve dućanima nema pileta, pa neka oni dalje rješavaju i vide gdje je zapelo. A mi ćemo i dalje kao umreženi potrošači paziti tko to ‘minira‘ opskrbu pilećim mesom bez antibiotika.

02. svibanj 2024 00:17