StoryEditorOCM
ZanimljivostiPOTHVAT JOŠKA VUDRAGa

Šibenčanin odradio još jednu veliku avanturu: ‘Jedva dišeš, grize te led i guštaš - od božanske ljepote’

Piše Toni Veljača
6. studenog 2023. - 17:54

S Joškom Vudragom se čujem od Himalaje do Himalaje, tako se nekako uvijek “poklopi”. Posljednji put kada smo se vidjeli, bio je početak lipnja, taman se vratio sa 6467 metara visokog Mera Peaka – najvišeg treking vrha u Nepalu. Bez premca, njegov do sada najveći planinarski pothvat.

Gotovo pola godine nakon toga, zov svete planine opet je bio jak, neodoljiv, pa se ovaj neumorni Šibenčanin uputio na Annapurnu, kružnu treking rutu – vjerojatno jednu od najatraktivnijih nepalskih i himalajskih staza koja prolazi kroz teška i zahtjevna područja, a s koje puca pogled na “divove”, veličanstvene himalajske vrhove: Annapurna II, Annapurna III, Annapurna IV, Manaslu, Dhaulagiri…

image

U planinskom gnijezdu

Joško Vudrag/privatna Arhiva/

– Odlučio sam ići sam. Uz mene je doduše bio moj prijatelj s prošle avanture po Himalaji, šerpa Sonam te nekolicina planinara iz drugih zemalja koje sam putem upoznao – kazuje nam Vudrag, još uvijek prepun dojmova, što zbog neopisivo lijepe prirode, što zbog činjenice da je upoznao Nepal iz druge perspektive.

– Grad Chame bio nam je startna točka za pješačenje. Do njega smo došli nakon nekoliko sati vožnje sa starim džipovima po serpentinama i kozjim stazama, doista jedno zanimljivo iskustvo. Ono što me najviše iznenadilo je – smještaj. Struja, Wi-Fi, kupaonica s tušem – do sada sam mislio da je to u Nepalu nemoguće doživjeti – otkriva nam Joško Vudrag.

Kako je ipak riječ o regiji koju svake godine posjeti veliki broj planinara, avanturista, i ne čudi previše što su Nepalci uložili novac u infrastrukturu i okrenuli se, koliko-toliko turizmu.

image

Hotel ‘Bob Marley’

Joško Vudrag/privatna Arhiva/

– Pokhara, Manang, Muktinath i druga mjesta kroz koja sam prolazio su dio Nepala u kojem je turizam više izražen. Na par tisuća metara nadmorske visine naišli smo na hotel i kafić iz kojeg “trešti” Bob Marley. Osjećaš dašak Zapada, ali još uvijek je to umjereno. Tako i treba biti, volio bih da zadrže svoju autentičnost i da ne pokleknu Zapadu. Imao sam dojam da je to neka druga Himalaja – dodaje Joško Vudrag koji je u devet dana prešao više od 170 kilometara, dnevno ponekad i više od 20

image

Konji su nezamjenjivo prijevozno sredstvo

Joško Vudrag/privatna Arhiva/
.

Ledenjačko jezero Tilicho koje se nalazi na 4919 metara nadmorske visine, priznat će, ostalo mu je u najljepšem sjećanju. Inače, riječ je o jezeru nastalom topljenjem ledenjaka sa sjeverne padine planine Annapurna i vrha Thorung, poznatom po svojoj tirkiznoj boji i spektakularnoj prirodi koja ga okružuje.

image

Vjerni prijatelj šerpa
Sonam i Joško Vudrag

Joško Vudrag/privatna Arhiva/

– To je jezero koje se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini na svijetu. Biti na tome mjestu, okružen ovim vrhovima koji prelaze 8000 metara je fenomenalno iskustvo. Ma ne znaš gdje bi prvo pogledao, teško dišeš zbog nadmorske visine, štipa te hladnoća za obraze – a guštaš. Zanimljivo da je i šerpa koji je bio sa mnom prvi put posjetio to jezero, a popeo se čovjek pet puta na Mount Everest – kroz smijeh će Joško Vudrag.

Tri puta je bio na Himalaji i kada je riječ o najvećoj planini svijeta, kod Joška Vudraga je uvijek doviđenja, nikada zbogom. Kada se planira vratiti, pitamo ga.

– Kad se zaljubiš u neko područje onda mu se želiš što češće vraćati. To se meni dogodio s Himalajom. Sljedeće godine planiram na jednu zahtjevnu ekspediciju, na preko 7000 metara nadmorske visine. Samo da zdravlje posluži – zaključuje Joško Vudrag.

image

Snimka za uspomenu

Joško Vudrag/privatna Arhiva/
02. svibanj 2024 21:58