StoryEditorOCM
ZanimljivostiNišta tiramola

Ovo svi radimo zimi, a opako narušava zdravlje: evo nekoliko uputa kad vas vremenske prilike prisile na 'grešku' u domaćinstvu

Piše J. V.
1. prosinca 2018. - 17:55

Iako je "tiramola" postala sinonim za prostor Dalmacije, a prizori oduševljenih turista (većinom sjevernjaka) koji ozareni fotografiraju veš na konopiću posred geta ili pak "hvataju" zgradu s lajtmotivom lancuna koji visi, nisu rijetkost, zimi ovu tradiciju i nemamo baš priliku realizirati.

Što je prava šteta i to iz više razloga. Ne samo da "tiramolavanjem" nudimo prizore za slučajne prolaznike iz nekih dalekih zemalja, već činimo dobro i vlastitome zdravlju. Ako nikada o tome niste razmišljali, evo nešto što će vas šokirati: upravo "štrik" na koji vješate tek opranu odjeću pridonosi vašemu zdravlju.

Zašto? Razloga je više, a liječnici odavna ukazuju na njih. No zimska praksa nešto je sasvim drugo, bura je uvijek kvalitetno opravdanje, a minusi i zaleđene gaćice dosta je priuštiti si jednom u sezoni kako biste potom zaključili "nećeš, ne". Prebacujete zato sušilo u stan i u toplini doma vješate "robu", netom opranu. Međutim, na taj, mnogo ugodniji način, možete opasno narušiti svoje zdravlje i ono ostalih ukućana.

Izdano upozorenje

Društvo za oboljele od astme u Irskoj je prošle godine, tijekom zime, izdalo čak upozorenje za sve one koji odjeću suše u zatvorenim prostorima - pokazalo se to praksom velike većine stanovnika ovoga otoka, prenosi Independent.

"Vlažno okružje potiče stvaranje plijesni koja može otpustiti sjemenke koje nazivamo sporama. Spore su nevidljive golome oku, ali mogu izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju", upozorio je tada Pheena Kenny, pročelnik udruge.

"Najčešće kada ljudi udahnu ove spore, njihov im imunološki sustav pomaže da ih se riješe kašljanjem ili kihanjem. No ako niste osjetljivi na plijesan, ne morate ni iskusiti reakciju. Za ljude s astmom je najgore jer se stanje može uvelike pogoršati".

Iste te spore (Aspergillus fumigatus) mogu izazvati i infekciju pluća. Nisu zato samo na "udaru" asmatičari - stariji, djeca i oni koji pate od bilo koje vrste kožnih bolesti te padova imuniteta mogu oboljetiod bolesti poput bronhitisa, a često se stvaraju i problemi sa sinusima.

Osim vlage, opasnost vreba i u deterdžentu. Kako sušenje odjeće u zatvorenome može podići razinu vlage u zraku, u isto vrijeme udišemo i kemikalije iz deterdženta i omekšivača. Pripazite zato da ako zimi sušite odjeću u zatvorenome, ne pretjerate s količinom "praška" za rublje.

Što možete učiniti?

- ako primijetite plijesan operite ju kombinacijom vode, octa i sapuna (naprskajte površinu gdje se stvorila i dobro izribajte)

- kad god je moguće, sušite rublje na otvorenom

- koristite sušilicu za odjeću

- dobro prozračite prostor gdje se sušilo rublje

- nipošto ne spremajte vlažnu odjeću u ormar

07. svibanj 2024 07:26