StoryEditorOCM
ZanimljivostiŽenska seksualnost

Oštre polemike zbog novog oskarovskog hita ‘Oblik vode‘: HRT tvrdi da nije cenzurirao scene masturbacije, gledatelji tvrde suprotno

Piše Vinko Paić/SD
7. prosinca 2020. - 16:53

Na Prvom program HRT-a u petak navečer u udarnom terminu prikazan je film "The Shape Of Water" (Oblik vode) koji je 2017. u Veneciji osvojio Zlatnog lava za najbolji film, a godinu dana kasnije bio je nominiran za Oscara u čak 13 kategorija, prestižne je kipiće osvojio za najbolji film, redatelja scenografiju i glazbu. Ova fantastična drama meksičkog redatelja Guillerma del Tora smještena je u Baltimore 1962. i govori o nijemoj čistačici zaposlenoj u tajnom laboratoriju koja se zaljubi u neobično riječno biće. Pasioniramim ljubiteljima sedme umjetnosti zasmetalo je što HRT nije prikazao scenu u kojoj lik Elise (Sally Hawkins) masturbira, a za koju je i sam redatelj kazao da je jedna od ključnih za ovaj film.

- Navikli smo da nikada ne prikazujemo žensku seksualnost ili je pak prikazujemo na umjetni način. Ona sanja o vodi, koristi vodu da skuha jaja, a zatim ulazi u nju i masturbira, sjaji cipele te ide na posao. Potpuno prihvatljiva rutina po bilo kojim standardima. Elisina je masturbacija dio njezine svakodnevnice. Želio sam tim scenama žensku seksualnost prezentirati kao nešto potpuno prirodno jer to nemamo prilike često vidjeti na filmu, rekao je del Toro.

- Izrezala nam je čudoređnica večeras 19 važnih sekundi filma, otkud im pravo, prikaži film kako je napravljen ili nemoj uopće, neki su od komentara gledatelja na forum.hr-u.

Upit smo poslali HRT-u gdje su odbacili bilo kakve tvrdnje o cenzuri.

- Hrvatska radiotelevizija oštro odbija insinuacije o cenzuri. Pravo na prikazivanje filma "Oblik vode" otkupili smo od tvrtke Twentieth Century Fox. Prikazali smo verziju koju nam je distributer isporučio, niti na koji način ne interveniravši u istu. Uopće nije točno kako "nije prikazana scena u kojoj lik Sally Hawkins masturbira". Kao što je jasno iz snimke dostupne na HRTi platformi, u televizijskoj verziji filma spomenuti je prizor ponešto skraćen u odnosu na kino verziju filma, no iz njega je posve jasno kako glavna junakinja masturbira. Međutim, to nije "cenzurirao" HRT, već smo takvu verziju dobili od distributera, rekli su nam u službi za odnose s javnoću HRT-a.

27. travanj 2024 22:51