StoryEditorOCM
Zanimljivosti93. DODJELA

Objavljene nominacije za Oscara: ‘Aida‘ Jasmile Žbanić ušla u utrku za zlatni kipić, ali nažalost ne i hrvatski animirani film Pirovčanina Barića

Piše Marko Njegić/SD
15. ožujka 2021. - 16:25

Kandidat BiH za Oscara "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić osvojio je nominaciju za najprestižniji zlatni kipić, ali nažalost ne i hrvatski animirani film "Slučajna raskoš prozirnog rebusa" Dalibora Barića.

"Quo Vadis, Aida?" izborio je mjesto među pet nominenata u kategoriji najboljeg međunarodnog filma na 93. dodjeli Oscara zajedno s danskom "Još jednom rundom", kineskim "Boljim danima", rumunjskim "Kolektivom" i tuniškim "Čovjekom koji je prodao svoju kožu" (prvi put da se Rumunjska i Tunis natječu za Oscara).

S druge strane, "Slučajna raskoš prozirnog rebusa" nije uspjela dobiti nominaciju pored dviju Pixarovih animacija, "Duše" i "Naprijed", Aardmanovog "Janka Strižića 2", Netflixova "Preko mjeseca" i "WolfWalkersa" legendarnog animatora Tomma Moorea.

Kako je sezona nagrada odmicala, "Aida" je slovila za sve sigurnijeg kandidata za Oscara, što je potvrdila nominacija za BAFTA-u, da bi u konačnici vratila BiH kinematografiju u oskarovsku utrku nakon približno 20 godina i približila se uspjehu "Ničije zemlje". "Aida" je najveći favorit uz "Another Round" i nije isključeno da Oscara na kraju i osvoji.

Ipak, za razliku od BAFTA-i, Žbanić se morala zadovoljiti samo nominacijom njezina filma u međunarodnoj kategoriji, ne i za režiju, premda je američka Akademija, baš poput britanske, nominirala Leeja Isaaca Chunga ("Minari"), Thomasa Vinterberga ("Još jedna runda") i Chloe Zhao ("Nomadland").

Pogled na nominacije sugeriraju da su Oscari negdje u zlatnoj sredini između Zlatnih globusa i BAFTA-i, s tim da je američka Akademija vodila računa o politički korektnom diverzitetu, ali nije se zanijela njime kao britanska i u tom procesu zakinula neke zaslužene kandidate za nominacije.

Tako, za režiju se, uz troje navedenih, natječu David Fincher ("Mank") i Emerald Fennell ("Promising Young Woman"), čime Oscari ulaze u povijest na način da prvi put dvije redateljice konkuriraju za režijskog Oscara, a i Zhao je prva "nebijela" žena nominirana za zlatni kipić u ovoj kategoriji.

U kategoriji glavne ženske uloge, pored Frances McDormand ("Zemlja nomada") i Vanesse Kirby ("Krhotine žene"), nominirane su Carey Mulligan ("Djevojka koja obećava"), Andra Day ("Sjedinjene Države protiv Billie Holliday") i Viola Davis ("Ma Rainey: Majka bluesa") koja je postala crna glumica s najviše Oscar nominacija.

Nominacije za glavne muške uloge s pravom nisu mogle proći bez Garyja Oldmana ("Mank"), uz favorite Riza Ahmeda ("Sound Of Metal"), Chadwicka Bosemana ("Ma Rainey") i Anthonyja Hopkinsa ("The Father"), a novost je da im se pridružio Steven Yeun ("Minari") koji nije bio nominiran za BAFTA-u i Zlatni globus.

Sporedne muške uloge predvode Sacha Baron Cohen ("Čikaška sedmorka") i osvajač Zlatnog globusa Daniel Kaluuya ("Juda i crni mesija") kojemu se pridružio kolega iz filma LaKeith Stanfield, kao i Paul Raci ("Zvuk metala") i Leslie Odom Jr. ("Jedna noć u Miamiju"). Kod sporednih ženskih uloga u igru su vraćene Amanda Seyfried ("Mank"), Glenn Close ("Hillbilly Elegy") i Olivia Colman ("Otac"), a sa Youn Yuh-jung ("Minari") i Mariom Balakovom ("Borat 2"), nominiranima i za BAFTa-u.

Najveći broj nominacija, ukupno deset, dobio je "Mank" u produkciji Netflixa koji je ove godine osvojio najviše nominacija – 35. Zanimljivo je da je čak šest filmova predloženo za šest nominacija ("Minari", "Sound Of Metal", "Nomadland", "Judas and the Black Messiah", "The Father" i "The Trial Of Chicago 7"), a "Promising Young Woman" za pet.

Navedenih osam filmova, od "Manka" do "Djevojke koja obećava", natječe se u glavnoj kategoriji u koju, nažalost, nisu ušli "Never Rarely Sometimes Always", "News Of The World" i "Soul", premda potonjemu ostaje utjeha da je trostruko nominiran, dok je npr. "Mauritanac" ostao potpuno praznih ruku (uključujući uloge Tahara Rahima i Jodie Foster), a "Tenet", "Bijeli tigar" i "Da 5 Bloods" moraju se zadovoljiti sa "sporednim" nominacijama (vizualni efekti i scenografija, tj. scenarij i glazba).

Ovogodišnja dodjela Oscara zakazana je za 25. travnja.

27. travanj 2024 08:22