StoryEditorOCM
ZanimljivostiJabuka ne pada daleko od stabla

Inovativan i maštovit: Mladi rogoznički kuhar Luka Radić oradom i majčinim desertom očarao Turke

Piše Tekst i foto: Vedrana STOČIĆ
19. ožujka 2017. - 20:54

Kažu da jabuka ne pada daleko od stabla. Dokazao je to i mladi rogoznički kuhar Luka Radić koji je na međunarodnom natjecanju "Aegean culinary champions cup" u turskom gradu Kusadasi osvojio je tri gastronomske medalje. U konkurenciji od oko 300 kuhara iz 14 zemalja osvojio je dvije bronce i jednu srebrnu medalju te plasman u top 11 najboljih.

Luka je inače zaposlen u poznatom rogozničkom restoranu u vlasništvu njegovog oca Ante Radića, predsjednika Udruženja obrtnika Šibenik.

– Boje Hrvatske su branili još Hvranin Kruno Kovačić i Jadran Grančić, inače Imočanin koji radi u Makarskoj, on je od nas bio najbolji osvojio je dva zlata, jednu broncu i pehar jer je zauzeo drugo mjesto u ukupnom poretku – kaže Luka.

Kada je Savez kuhara mediteranskih i europskih regija raspisao natječaj za ovo kulinarsko nadmetanje Luka se javio ne znajući što ga točno čeka u turskom Kusadasiu, pa sa sobom ponio tek naosnovniju opremu.

– Netom prije spremanja dobili smo kutiju s namirnicama i za jedno predjelo i dva jela od mesa i ribe dobili smo 45 minuta. Bio sam nemalo iznenađen kada sam saznao da sam ušao u najboljih jedanaest. Za spremanje u finalu imali smo tri slijeda i na sreću više vremena – skromno kaže Luka.

A Luka je znao kako najbolje spemiti oradu i kako od malo namirnica napraviti savršen desert. Naučio je to od svoje mame Nade kojoj se u restoranskoj kuhinji stalno motao oko nogu, već tada je znala da će Luka sigurno biti kuhar.

– Od djetinstva je pokazivao interes za kuhanje. Najviše me veseli što je inovativan i maštovit i što želi biti maksimalno dobar u svom zvanje. Kuhanje doživljava kao jednu vrtu umjetničkog izričaja – kaže ponosna mama.

Luka je izvrsno iskoristio zimsko zatišje. Sudjelovao je na velikom natjecanju gdje je upoznao razna ncionalna jela i kuharske inovacije iz čitave Europe i Mediterana. Opće je poznata činjenica da Rogoznica ima izvrne restorane, mnogi turisti, posebice Talijani i Njemci, desetljećima su u Rogoznicu dolazili zbog "dobre spize", a mladi kuhari poput Luke Radića samo potvrđuje pravilo.

28. travanj 2024 13:43