StoryEditorOCM
ZanimljivostiDržite se hlada

Domaći meteorolozi upozoravaju: Čeka nas nepodnošljivo ljeto

Piše PSD
16. svibnja 2017. - 21:14

Kako stvari stoje, čeka nas nepodnošljivo ljeto. Prema svim sada dostupnim materijalima, južna Europa imat će jedno od najtoplijih ljeta u povijesti, prognozira za RTL Dunja Mazzocco Drvar.

Toplina će zavladati zapadnim Sredozemljem već prije početka lipnja, a zatim će se toplina postupno proširiti i na Balkanski poluotok i Euroaziju. Upravo na tom području je i najveća vjerojatnost za pojavu dugotrajnih valova vrućine koji sa sobom nose i povećanu opasnost od požara, ali i situacije bez vjetra u kojima je zrak ustajao, a u velikim gradovima se nakuplja i smog.

Na našem području se, osobito u srpnju i kolovozu, očekuje nekoliko toplinskih valova koji mogu potrajati i dulje od tjedan dana.

Pritom bi, jasno, mogli pasti i neki pojedinačni temperaturni rekordi. Uz sve to ide i manjak kiše, pogotovo na Jadranu. Sve u svemu, dugo vruće zagušljivo suho!, najavljuje poznata meteorologinja.

Padat će mnogi rekordi, no same brojke u klimatološkim nizovima i nisu najvažnije.

Studije pokazuju da postoje određene temperaturne granice iznad kojih vrućine jako teško podnosimo, a još je teže ako se takvi dani pojavljuju u dugim nizovima. Broj vrućih dana je u porastu, u Zagrebu je primjerice sada to prosječno oko 16 dana.

Također, u posljednje vrijeme imamo velike skokove: 2014. blago, pa 2015. žestoko, pa prošle opet blago ljeto! Velika je vjerojatnost da će ljeto koje je pred nama biti usporedivo s dosad najtoplijim, onim 2012. godine kada smo imali čak 31 dan s temperaturom iznad 32 stupnja, a pojedini toplinski valovi trajali su čak i više od dva tjedna.

Još teže od vrlo vrućih dana su tropske noći, one kad se temperatura noću ne spušta ispod 24! U Zagrebu su se one počele pojavljivati u ovome tisućljeću, imali smo jednu jedinu u srpnju 2010. i jednu 2015.

U priobalju su one, naravno, češće, a i njihov se broj posljednjih godina značajno povećao. Spomenute 2012. godine bilo ih je u Splitu čak 55, skoro dvije trećine ljeta.

Jasno je da prognoze za ovo ljeto upućuju na to da nas opet čeka barem pedesetak noći u kojima će se spavati po terasama i balkonima, piše Mazzocco Drvar za RTL.

Da je pred nama pakleno vruće ljeto slaže se i njezin kolega s HRT-a Zoran Vakula.

- Najnovije dugoročne prognoze daju prilično veliku vjerojatnost za natprosječno visoke temperature zraka. I za cijelo razdoblje od lipnja do kolovoza, a i za svaki od tih mjeseci. I to za cijelu Hrvatsku. Ne vjerujem da bi se ijedan ozbiljan znanstvenik usudio toliko unaprijed najavljivati toplinske valove koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje, kazao je Vakula za 24 sata.

Natprosječno visoka srednja temperatura zraka, i sezonska i mjesečna, može se dogoditi i bez velike vrućine i tzv. toplinskih valova. A dok se za ljeto može gotovo tvrditi da će biti natprosječno toplo, za ukupnu sezonsku količinu oborina može se “sramežljivije” prognozirati da je u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za manjak oborina u odnosu na klimatološki prosjek - smatra Vakula.

27. travanj 2024 16:14