StoryEditorOCM
ZanimljivostiKAKAV BORAC

Da ti srce pukne! Dječak živio sam dvije godine, bez struje i grijanja, mama otišla s momkom. Susjedi šokirani, kaju se

Piše Marija Čović/SD
25. siječnja 2024. - 09:47

Devetogodišnji dječak je dvije godine živio potpuno sam u stanu bez grijanja, struje i tople vode, nakon što ga je majka napustila kako bi živjela sa svojim novim dečkom na pet kilometara udaljenoj lokaciji.

Dogodilo se to u selu Nersac na jugozapadu Francuske, mališan je živio sam od 2020. do 2022. godine, a njegova 39-godišnja majka prošlog je tjedna za napuštanje i ugrožavanje djeteta osuđena na 18 mjeseci zatvorske kazne, od čega 12 mjeseci uvjetno, a preostalih šest će služiti s elektroničkom narukvicom. Dječakov otac, koji živi u drugom gradu, nije optužen.

Uvijek čist i uredan

Tijekom te nezamislive dvije godine samačkog života, mališan se prao u hladnoj vodi, umotavao se u vreće za spavanje i deke kako bi se zagrijao, ponekad je krao rajčice s balkona u susjedstvu i pronalazio bačenu hranu kako bi imao što jesti.

- Napravio sam mali povrtnjak i dječak je diskretno dolazio i uzimao rajčice - kazao je susjed.

Prije nego što se otkrilo što se zaista događa, susjedi su izrazili zabrinutost dječakovoj majci, ali je ona odgovorila da se brine o svom sinu i da gledaju svoja posla.

No, susjedi su konačno pozvali policiju i dječak je predan socijalnoj skrbi. Njegov usamljeni život i zanemarivanje prolazili su neopaženo jer je mališan cijelo vrijeme pohađao školu, uvijek je bio čist i uredan i imao je dobre ocjene.

Načelnica Nersaca, Barbara Couturier, kazala je za France Bleu da je dječak uspješno odrađivao sve školske zadaće i bio dobar učenik, usprkos iskušenjima s kojima se susretao u tako nježnoj dobi.

image

Francuski dječak suočavao se s nevjerojatnim iskušenjima 

/Shutterstock


Neka vrsta zaštite

- Mislim da je to bila i neka vrsta zaštite koju je podigao oko sebe i govorio da je sve u redu – kazala je Couturier, dodajući kako nitko nije shvaćao što se zaista događa, jer se mališan tako dobro brinuo o sebi.

Svojim je razrednim kolegama rekao kako jede obroke sam i sam se vozi autobusom, nije izlazio vani i ostajao je u stanu cijelo vrijeme.

Dječakova majka je na suđenju tvrdila da je živjela sa sinom, ali je to opovrgnuto uz pomoć podataka s mobilnog telefona koje je policija dobila i koji su pokazivali da je je vrlo rijetko dolazila u stan u kojemu je dječak sam živio. Nije spavala u stanu s njim niti ga je vodila u školu, a policija je u stanu, u kojemu nije bilo odjeće za odrasle, pronašla prazan frižider.

Susjedima je žao

Susjedi su medijima kazali kako osjećaju grižnju savjesti jer nisu ranije shvatili što se događa, te kako je anonimnost modernog načina života dijelom utjecala da zanemarivanje djeteta potraje tako dugo.

- Kad je postojala obitelj i selo oko obitelji, ako je majka zanemarivala dijete, to nije bilo jako bitno jer bi ostatak obitelji i selo vodili brigu o djetetu, ali danas to više nije tako – rekao je jedan od susjeda.

Mališan je sada ponovno stekao stabilnost nakon godine provedene u udomiteljskoj obitelji i više ne želi viđati svoju majku. 

02. svibanj 2024 12:45