StoryEditorOCM
LifestyleTOPLINSKI UDAR

Znamo da je vani pakleno, ali ventilator koji gori cijelu noć može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme; Pripazite!

Piše Nina Čiča/Živim.hr
18. srpnja 2023. - 11:15

S temperaturama koje sve češće prelaze 30 stupnjeva, vaša spavaća soba možda se niti noću ne može dovoljno rashladiti. Ako nemate klima uređaj i siti ste buđenja usred noći zbog vrućine, možda ste odlučili uključiti ventilator preko noći ili ga kupiti ako ga još nemate.

No, stručnjak za spavanje Martin Seeley smatra da biste trebali dobro razmisliti prije nego što u spavaćoj sobi počnete koristiti ventilator. Iako takvi uređaji za hlađenje mogu biti učinkovit način da temperaturu u spavaćoj sobi noću učinite ugodnijom u ovim vrelim ljetnim mjesecima, imaju i neke nedostatke, odnosno mogu imati štetne posljedice po zdravlje, piše Živim.

Alergeni i astma

Ono što električne ventilatore čini tako učinkovitim u rashlađivanju - to što stvaraju cirkulaciju zraka u prostoriji - ujedno može biti loše za alergije s kojima se borite ili astmu. Naime, zajedno sa zrakom, uređaj stvara i cirkulaciju prašine, spora, peludi i drugih alergena koji mogu biti okidač za alergijske reakcije.

- Dakle, ako vam se čini da otkad ste počeli koristiti ventilator češće patite od prekomjernog kihanja, suzenja očiju, curenja iz nosa, peckanja u grlu pa čak i otežanog disanja, provjerite da na lopaticama ventilatora nema prašine. Isplati se uložiti u kvalitetniji ventilator koji može pročistiti zrak tako da smanjuje količinu čestica peludi i prašine u prostoriji - kaže Seeley dodajući da bi, ako ste pobornik korištenja ventilatora, svakako preporučio da redovito čistite spavaču sobu kako biste ublažili alergijske reakcije.

Začepljen nos

Pretjerani vjetar koji proizvodi električni ventilator može isušiti nos i grlo, a posljedica toga je da tijelo počinje stvarati više sluzi kako bi ostalo hidrirano.

- To uzrokuje niz nuspojava, uključujući glavobolje, začepljen nos pa čak i bolne sinuse. Srećom, povećanje unosa vode moglo bi spriječiti razvoj tih nuspojava, a poželjan unos tekućine je najmanje dvije litre dnevno - savjetuje Seeley.

Suhe oči i nadraženost

Kao i u slučaju začepljenog nosa i sinusa, pretjerani vjetar, osim nosa i grla, isušuje i oči, a to dovodi do nadraženosti.

- To je još veći problem za osobe koje nose kontaktne leće s obzirom na to da već i same leće povećavaju vjerojatnost problema suhoće oka i nadraženosti.

Ukočen vrat i bolni mišići

Ako i inače patite od bolova u mišićima, Steeley preporučuje da tijekom noći ne usmjerujete ventilator na ta bolna područja. Naime, koncentrirani hladni zrak može mišiće učiniti napetim i uzrokovati njihovo grčenje, a samim time i još veću bol. Možda ste čak primijetili i da vam se vrat počeo kočiti otkad ste počeli koristiti električni ventilator pa bi bilo dobro da ga nekoliko noći ne uključujete kako biste provjerili je li se problem ublažio ili povukao.

U svakom slučaju, želite li izbjeći spomenute probleme, Steeley ima neke druge savjete koji vam mogu pomoći da se noću rashladite:

Stavite jastučnicu u zamrzivač prije spavanja.

Dok perete zube, zapešća neko vrijeme držite pod mlazom hladne vode.

Neka zavjese i rolete u spavaćoj sobi budu navučene i spuštene tijekom cijelog dana.

Tijekom dana nastojte što više biti izloženi dnevnoj svjetlosti.

Potrudite se piti najmanje dvije litre tekućine dnevno.

Zadnje alkoholno piće popijte najmanje tri sata prije odlaska na počinak.

Tamni prekrivač zamijenite onim svjetlije boje.

27. travanj 2024 23:52