StoryEditorOCM
LifestyleCRVENI TEPIH

Zlatni Globus obilježio je fijasko Barbie, loš voditelj svečanosti i njegove još gore šale te povratak glamura i blještavila

Piše Marija Čović
AFP
9. siječnja 2024. - 11:51

Trijumfi "Oppenheimera" i "Nasljeđa", neuspjeh "Barbie", loše šale i povratak blještavih glamuroznih izdanja na crvenom tepihu obilježili su dodjelu Zlatnih globusa, prvo veliko hollywoodsko okupljanje nakon lanjskog šestomjesečnog štrajka scenarista i glumaca.

Filmovi "Oppenheimer" i "Jadnici" dobili su Zlatne globuse za najbolje filmove u kategorijama drame, odnosno mjuzikla ili komedije, a njihove glavne zvijezde, Cillian Murphy i Emma Stone, osvojili su nagrade za najbolje glumce. Film "Jadnici", s Emmom Stone u ulozi preminule žene koju su oživjeli znanstvenici, pobijedio je najveći lanjski hit na kino blagajnama "Barbie".

image

Timothee Chalamet

Michael Tran/Afp
image

Emma Stone

Robyn Beck/Afp

Zlatni globus za najbolju glumicu u drami osvojila je Lily Gladstone za ulogu u filmu "Ubojice cvjetnog mjeseca", dok je za najboljeg glumca u komediji proglašen Paul Giamatti za ulogu u filmu "The Holdovers".

Za najboljeg redatelja proglašen je Christopher Nolan za režiju "Oppenheimera", a Robert Downey Jr., koji u tom filmu glumi Oppenheimerovog neprijatelja, osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca. Da‘Vine Joy Randolph osvojila je Globus za najbolju sporednu glumicu u filmu "The Holdovers".

Za najbolji strani film proglašena je francuska drama "Anatomija pada", koja je dobila i nagradu za najbolji scenarij. U televizijskim kategorijama najboljom dramom proglašena je serija "Succession", dok je nagradu za najbolju TV komediju osvojio "Medvjed".

U usporedbi s Oscarima, koji će se ove godine održati 10. ožujka, Zlatni globusi su uobičajeno nešto opuštenije okupljanje, što često rezultira zaigranijim izdanjima na crvenom tepihu. Margot Robbie, koja je nosila niz ružičastih kreacija promovirajući svoj hit "Barbie", isto je učinila i na dodjeli Zlatnih globusa, za ovu je prigodu odabrala Armanijevu repliku Superstar Barbie haljine iz 1977. godine, a za kasniju zabavu presvukla se u identičnu crnu blještavu haljinu.

image

Margot Robbie

Michael Tran/Afp

I najveća glazbena zvijezda današnjice, Taylor Swift, pojavila se u blještavoj haljini brenda Gucci u zelenoj boji, dok je Jennifer Lopez odabrala blijedo ružičastu kreaciju s rukavima u obliku ruža brenda Nicole + Felicia Couture.

image

Taylor Swift

Amy Sussman/Getty Images Via Afp
image

Jennifer Lopez

Amy Sussman/Getty Images Via Afp

Niz zvijezda pojavilo se u crvenim kreacijama, primjerice Julianne Moore je nosila haljinu brenda Bottega Veneta, Florence Pugh izabrala je Valentino, slavna menekenka Heidi Klum balsku haljinu brenda Sophie Couture, a Selena Gomez asimetričnu svilenu kreaciju linije Armani Prive, ali nju su mnogi uvrstili među najgore odjevene zvijezde.

Nisu samo žene nosile crveno, Barry Keoghan pojavio se u odijelu Louis Vuitton, dok je Andrew Scott odjenuo bijelu kombinaciju, a Timothee Chalamet je, u usporedbi s nekim svojim ranijim upečatljivijim izdanjima, odabrao prilično neizražajnu crnu šljokičastu Celine Homme jaknu.

image

Heidi Klum

Amy Sussman/Getty Images Via Afp

Crno je bio izbor i za niz hollywoodskih ženskih zvijezda. Rosamund Pike nosila je Diorovu čipkastu kreaciju s dramatičnim velom na glavi, a pojasnila je kako on nije bio samo modni odabir nego i način da sakrije ozljedu lica koju je zadobila na skijanju tijekom božićnih blagdana. Jennifer Aniston nosila je haljinu brenda Dolce & Gabbana, ali puno više pozornosti izazvala je njezina nova frizura, nalik onoj što ju je slavnom učinila kao Rachel u kultnoj seriji "Prijatelji".

Vrlo vitka Oprah Winfrey, Helen Mirren i Brie Larson odabrale su različite nijanse ljubičaste, nosile su Luis Vuitton, Dolce & Gabbana, odnosno Pradu. Crvenim tepihom prošetale su i brojne bijele, srebrne, zlatne... kreacije, a među onima koje su završile na listi najgore odjevenih bila je mlada glazbena zvijezda Billie Eilish u prevelikoj jakni, suknji koja podjeća na hlače, ružičastim soknama i crnim balerinkama.

No, Billie je otišla doma sa Zlatnim globusom za najbolju originalnu pjesmu, jednom od samo dvije nagrade koje je osvojio film "Barbie", druga je bila friško "izmišljena" nagrada za kinematografsko postignuće, pri čemu je lanjski veliki kino-hit pobijedio dokumentarni film o Eras turneji Taylor Swift.

image

Billie Eilish

Michael Tran/Afp

Premda su mnogi za "Barbie" predviđali da će barem pokupiti nagrade u kategoriji komedije, to se nije dogodilo, čini se kako se malo tko u Hollywoodu još igra s Barbie, a na kraju dodjele Zlatnih globusa zapravo se postavljalo pitanje je li lošiju večer imala "Barbie" ili voditelj svečanosti Jo Koy, koji je taj posao dobio samo prije dva tjedna.

Većina njegovih šala nikome nije bila smiješna, na društvenim mrežama je netko komentirao kako je mislio da je štrajk scenarista završen, a kad bi pogled mogao ubijati, Koyu bi se to sigurno dogodilo nakon pogleda koji mu je, naizgled hladnokrvno ispijajući šampanjac, uputila Taylor Swift.

Koy se našalio na račun njezine veze s Travisom Kelceom, zvijezdom američkog nogometa, koji nije pratio svoju djevojku na dodjelu Zlatnih globusa jer je neposredno prije toga igrao utakmicu u Los Angelesu. Voditelj je pitao publiku znaju li koja je velika razlika između Zlatnih globusa i NFL-a (liga američkog nogometa) i odmah odgovorio kako na Zlatnim globusima manje kamera prikazuje Taylor Swift. Njoj ta šala nije dobro sjela premda se trudila zadržati ravnodušan izraz.

image

Jo Koy

Amy Sussman/Getty Images Via Afp

No, Koyevo ismijavanje princa Harryja i Meghan Markle naišlo je u publici na plodnije tlo. Čak se i direktor Netflixa Ted Sarandos smijao kad je Koy rekao da će Harry i Meghan nastaviti dobivati milijune dolara da ne rade apsolutno ništa, i to samo od Netflixa, referirajući se na njihov dokumentarni serijal za taj streaming servis.

Komičar je na zub uzeo cijelu kraljevsku obitelj kazavši "‘Nasljeđe‘ ima devet nominacija, sjajna serija o bogatoj, bijeloj, disfunkcionalnoj obitelji, o, čekajte, to je ‘Kruna‘, žao mi je".

Nastavio je kazavši "Zar Imelda Staunton nije bila izvanredna u ‘Kruni‘? Njezino portretiranje kraljice bilo je tako dobro da ju je princ Harry nazvao tražeći novac". Bila je to referenca na medijske tvrdnje kako je Harry stalno "žicao" novac od pokojne bake, kraljice Elizabete II.

image

Elizabeth Debicki

Robyn Beck/Afp

Premda nisu zajedno prošetali crvenim tepihom, reality zvijezda i uspješna poduzetnica Kylie Jenner i Timothee Chalamet, koji je bio nominiran za najboljeg glavnog glumca u mjuziklu ili komediji za ulogu u filmu "Wonka", sjedili su zajedno. Par je u vezi nekoliko mjeseci, a kamera ih je uhvatila kako razmjenjuju nježnosti, više zainteresirani jedno za drugo nego za samu ceremoniju.

image

Rosamund Pike

Michael Tran/Afp
image

Oprah Winfrey

Amy Sussman/Getty Images Via Afp

Jedan od trenutaka koje se na društvenim mrežama najviše komentiralo bio je pobjednički govor Kierana Culkina koji je osvojio Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji za ostvarenje u "Nasljeđu".

Mlađi brat slavnijeg Macaulayja Culkina, s kojim je glumio u hitu "Sam u kući", obratio se i konkurentu Pedru Pascalu, koji je bio nominiran u istoj kategoriji. "Popu*i mi, Pedro! Oprosti, moj je", našalio se Kieran, a kamere su uhvatile Pedra, koji je imao zanimljiv modni odabir i ozlijeđenu ruku, kako se pretvara da plače, a potom se slatko nasmijao.

image

Pedro Pascal

Michael Tran/Afp
25. travanj 2024 22:25