StoryEditorOCM
LifestyleKuhano ili sirovo

Za svoje zdravlje možete učiniti barem ovo: jedan vitamin pokazao se nevjerojatno važnim u sprječavanju teške vrste raka, a možete unijeti dovoljnu količinu samo s nekoliko namirnica

Piše J. V.
1. kolovoza 2019. - 18:28

Ljudi koji u svojoj prehrani konzumiraju povećan broj namirnica s većim udjelom vitamina A imaju za čak 17% manje šanse da razviju drugi najčešći oblik raka kože, onaj pločastih stanica (planocelularni karcinom), piše ScienceDaily.

Prenose istraživanje provedeno na uglednom američkome sveučilištu Brown u koje su uključeni rezultati dvije prethodno provedene opsežne studije. Jedna je provedena između 1984. i 2012. na 121.700 ispitanika, a druga između 1986. i 2012. na 51.529 ljudi.

Ispitanici nisu imali povijest raka kože u obitelji, a njih čak 3.978 obolilo je od nekog oblika karcinoma. Među njima nisu bili oni koji su konzumirali značajno veću količinu vitamina A.

Tip raka kojemu su naročito podložni oni svjetlije puti može se, tvrde liječnici, spriječiti pojačanom konzumacijom vitamina A, u obliku suplemenata ili putem prehrane. Poznat je kao djelotvoran kada je u pitanju zdravi rast stanica, ali rezultati prijašnjih istraživanja su podijeljeni.

"Naša studija samo je pokazatelj kako bi svatko za svoje zdravlje trebao učiniti makar toliko da konzumira veću količinu voća i povrća", kaže Eunyoung Cho, vodeći liječnik na istraživanju, dermatolog i epidemiolog.

"Rak kože iznimno je teško spriječiti, ali dobra prehrana obilata vitaminom A mogla bi biti ključ zdravlja. Uz to, zaštitni faktor i smanjeno izlaganje suncu svakako neće odnemoći", kaže.

Količina vitamina A koju su konzumirali zdravi pacijenti svodi se na sljedeće: jedan srednje veliki kuhani slatki krumpir (batat) ili dvije velike sirove mrkve. Vrlo je važno, napominju doktori, da vitamin A dolazi iz namirnica biljnog podrijetla, a ostale na listi "važnih" su: dinja, marelice i zeleno lisnato povrće.

Vitamin A u namirnicama životinjskog podrijetla nalazi se u mlijeku, nekim vrstama ribe i u jetri.

Pretjerivanje u količini konzumacije ovoga vitamina dovodi pak do neželjenih posljedica, upozoravaju znanstvenici. Mučnina, problemi s jetrom, povećan rizik za osteoporozu, pa čak i defekti prilikom trudnoće pritom su najgori.

Pigmenti slični onome u vitaminu A poput likopena koji se nalazi u rajčicama i lubenicama također su se pokazali blagotvornima u sprječavanju raka.

26. travanj 2024 05:16