StoryEditorOCM
Lifestylejeftina opcija

Samo jedna promjena dovest će do zdravije jetre i srca, manje kilograma, boljeg sna te nižeg tlaka

Piše Nina Čiča/Živim.hr
13. siječnja 2024. - 10:15

Uživate li u tome da s vremena na vrijeme posegnete za nekim alkoholnim pićem, niste jedini. Povremeno ispijanje jednog ili dva pića može biti zabavna i opuštajuća razbibriga, no s vremenom se posljedice na zdravlje nakupljaju. Zdravlje srca, jetre i gušterače se smanjuje dok se rizik za kronične bolesti povećava, a i mentalno zdravlje počinje patiti. No, što se događa tijelu kad se odreknete alkohola? Ako ste se ikada to zapitali, evo što kažu znanost i stručnjaci. Od bolje kvalitete sna i bistrijeg uma do boljeg izgleda kože i funkcije jetre, pozitivnih učinaka odbacivanja alkohola ima na pretek, piše Živim.hr

1. Zdravlje srca se poboljšava

Apstinencija od alkohola može dovesti do snižavanja krvnog tlaka i smanjenja rizika za kardiovaskularne bolesti. Istraživanje iz 2016. otkrilo je da su osobe koje su izbjegavale alkohol ili značajno smanjile njegovu konzumaciju imale poboljšanje funkcije srca.

- Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija alkohola može dovesti do povišenog krvnog tlaka, koronarne srčane bolesti, srčanog ili moždanog udara i drugih problema sa srcem. Logično je onda i da prestanak konzumacije alkohola smanjuje rizik za te probleme. Ipak, treba naglasiti da se ti pozitivni učinci na srce uglavnom uočavaju kod osoba koje piju prekomjerno jer umjerena konzumacija alkohola nije povezana s povećanim rizikom za bolesti srca - kaže nutricionistica Britanny Lubeck.

2. Jetra će vam biti zahvalna

Alkohol može doprinijeti upali jetre i razvoju masne bolesti jetre. No, odbacivanje alkohola daje priliku vašoj jetri da se obnovi i regenerira.

- Alkohol se metabolizira u jetri i prekomjerna konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja jetre, uključujući razvoj masne bolesti jetre, alkoholnog hepatitisa i ciroze. Prestanak konzumacije alkohola omogućava jetri da se regenerira i obnovi, što doprinosi boljem općem zdravlju - ističe nutricionistica Trista Best.

3. Smršavit ćete

Alkohol je kalorijski vrlo gust i sadrži 7 kalorija po gramu. Uz to, riječ je o praznim kalorijama bez ikakve nutritivne vrijednosti.

- Ovisno o tome koliko alkohola redovito konzumirate, prestanak pijenja može dovesti do mršavljenja - kaže Lubeck dodajući da će se tako kalorijski unos prirodno smanjiti, što može dovesti do gubitka kilograma. Napominje da apstinencija često rezultira i boljim izborom hrane jer mnoge osobe osjećaju snažnu žudnju za hranom dok piju. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Appetite, osobe koje su pile alkohol u vrijednosti od oko 20 grama dnevno jele su oko 11 posto više od osoba koje su apstinirale. Uz to, konzumenti alkohola su osjećali više žudnje za masnom i visokokaloričnom hranom.

4. Poboljšat će se vaša kvaliteta sna

Alkohol može u početku izazvati omamljenost, no studije sugeriraju da remeti ciklus sna, što dovodi do smanjenja kvalitete noćnog počinka. Kad se odreknete alkohola, obrazac sna će se normalizirati, a to znači da će vaš san biti kvalitetniji i više okrepljujuć, a to ima niz dobrobiti za zdravlje općenito.

- Alkohol može narušiti ciklus sna, što dovodi do otežanog uspavljivanja i ostajanja u snu. Odricanje od alkohola dovest će do bolje kvalitete sna i dužeg trajanja sna. Kvalitetan san ima brojne dobrobiti za zdravlje, uključujući bolje kognitivne funkcije, bolju regulaciju raspoloženja i bolje opće psihofizičko stanje - objašnjava Best.

5. Ojačat će vaš imunološki sustav

Alkohol može oslabiti imunološki sustav te vas tako učiniti podložnijim bolestima i infekcijama. Izbacivanje alkohola iz prehrane može ojačati imunološki sustav, učiniti vas otpornijim na bolesti, skratiti vrijeme oporavka i imunološki odgovor učiniti jačim.

- Dugotrajna prekomjerna konzumacija alkohola povezana je sa slabim imunitetom. Takva konzumacija može povećati rizik za upalu pluća, sepsu pa čak i rak, Stoga je odbacivanje alkohola bio odličan način da poboljšate rad svog imunosnog sustava, a učinkovitiji imunosni sustav znači niži rizik od infekcija i nekih bolesti - kaže Lubeck.

6. Poboljšat će se vaše mentalno zdravlje

Alkohol i mnetalno zdravlje usko su povezani. Zato uzdržavanje od alkohola može dovesti do značajnog poboljšanja psihološkog zdravlja. Prema istraživanju iz 2022., suzdržavanje od alkohola može pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije, poboljšati raspoloženje i kognitivne funkcije.

- Alkohol je depresiv koji može negativno utjecati na mentalno zdravlje. Prestanak pijenja može dovesti do poboljšanja raspoloženja, smanjenja anksioznosti i općeg poboljšanja mentalnog zdravlja. Uz to, može doprinijeti i boljoj kontroli stresa i funkcioniranju mehanizama za nošenje sa stresom - kaže Best.

7. Imat ćete više energije

Konzumacija alkohola utječe na san i logično je da to utječe na raspoloženje i na razinu energije idućeg dana. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Sleep and Vigilance, prekomjerna konzumacija alkohola značajno povećava pospanost tijekom idućeg dana. Gotovo 35 posto ispitanika izjavilo je da se osjeća usporeno ili da je izgubilo interes da ostanu budni nakon što su prethodnu večer pili, dok je manje od 5 posto ispitanika izjavilo da se tako osjeća u danima kad večer ranije nisu pili alkohol.

8. Probava će se poboljšati

Ako se ikada osjećate naduto ili osjećate nelagodu u trbuhu nakon što ste uz obrok popili čašu vina ili piva, dio krivnje je na alkoholu. Čak i u relativno malim dozama, alkohol može negativno utjecati na probavu tako što mijenja lučenje želučanih sokova i oslabljuje sposobnost probavnih enzima da razgrađuju hranu. Kad su te funkcije oslabljene, probava pati. Istraživanja su pokazala da kombinacija alkohola i hrane usporava probavu dok prekomjerno lučenje želučanih sokova može nadražiti želudac.

9. Primijetit ćete da se izgled kože poboljšao

Alkohol je dijuretik, što povećava lučenje tekućine iz tijela, a to s vremenom utječe i na izgled kože. Znanstvenici su utvrdili usku povezanost između konzumacije alkohola i kožnih bolesti kao što su psorijaza, ekcem, varikoziteti i post-adolescentske akne. Jedna je studija otkrila da je prekomjerno konzumiranje alkohola, što znači osam ili više alkoholnih pića tjedno, povezano s većim stupnjem izboranosti u gornjem dijelu lica, otečenošću ispod očiju i gubitkom volumena u sredini lica, piše Živim.hr

22. travanj 2024 19:54