StoryEditorOCM
LifestyleMate Gulin

Pustolov, putopisac, fotograf: Iza ovog Šibenčanina su tisuće prijeđenih kilometara i četrdesetak zemalja

Piše Toni Veljača
22. rujna 2022. - 13:14

Tisuće prijeđenih kilometara i otprilike četrdesetak zemalja je iza Mate Gulina, pustolova, putopisca, fotografa, čovjeka koji je na ovogodišnjem izdanju Festivala putnika, održanom u Krešimirovom gradu početkom mjeseca, odnio nagradu "Dijana Klarić" u kategoriji najbolje putopisne fotografije.

Posljednjih mjeseci, često ovaj Šibenčanin vadi afričku prašinu iz cipela, s obzirom na to da je upravo u Africi odradio svoje tri posljednje ekspedicije. Na jednoj od njih, nastala je i fotografija koja je trijumfirala na 11. izdanju festivala.

- Čad, gdje je i nastala ta fotografija, je za mene možda i najbolje putovanje, odnosno ekspedicija na kojoj sam sudjelovao. To je definitivno najsiromašnija zemlja u Africi ali doista prekrasna – kazuje nam Mate, vidno očaran ljepotom crnog kontinenta.

Fotografija, nazvana "Središte života" prikazuje jezero Guelta d‘Archie koje se nalazi na sjeveru zemlje, a koje je česta lokacija na kojoj ondašnje pleme, Tabu, dovodi deve na pojilište.

- Baš i ne šaljem često svoje fotografije na natječaje i nekakva natjecanja. Iskreno, i nemam vremena baš za to. Kao ni za društvene mreže, treba se tome posvetiti – a iskreno ne da mi se – kroz smijeh će Mate koji je na nagovor prijatelja, ipak popustio.

- Ma pokazao sam im nekoliko fotografija, na ovu, koja je bila na kraju pobjednička, imali su najbolje reakcije pa sam odlučio okušati sreću. Eto pokazao se kao dobar odabir – govori ovaj Šibenčanin koji, priznaje nam, šest mjeseci provede na putu, s fotoaparatom u ruci. Preostali dio godine je kući, u rodnom Šibeniku.

- To je ta, rekao bi privilegija, privatnog biznisa gdje možeš uskladiti posao i slobodno vrijeme. Sin je također zavolio putovanja, ali on kao i žena nisu baš avanturistički nastrojeni, draže su im ove, nazovimo, civiliziranije destinacije – sa smiješkom će Mate.

S obzirom na tijek našeg razgovora, dalo bi se zaključiti da je ovom svestranom Šibenčaninu, Afrika najdraži kontinent. Prevarili smo se.

- Azija, bez premca. Posjetio sam negdje oko 15 zemalja u Aziji i nekako joj se uvijek vraćam. Ono što mi je san, je odraditi Put svile, nadam se da ću uskoro to realizirati – otkriva nam Mate svoje planove. A plan je, dodaje, i samostalna izložba. Naime, iako je član foto kluba Šibenik, s kojima je imao zajedničke izložbe, na svoju samostalnu još uvijek čeka. Dočekat će je, nada se, u lipnju sljedeće godine.

- Imam poprilično materijala, tako da u tome nije problem. Mislim da sam previše kritičan prema fotografijama, perfekcionist sam. Možda zato i nisam do sada imamo samostalnu izložbu – sa smiješkom će Mate.

Čad, Etiopija, Mali, Butan, Nepal, Kina… mogli bi ovako unedogled. Je li nam možeš izdvojiti najljepšu zemlju, gdje je Hrvatska u toj priči.

- Bio sam stvarno svugdje, ali ovdje gdje mi živimo – ovo je raj na zemlji. Lijepo je vidjeti druge zemlje, ali nas ne može nitko nadmašiti. Pa pogledaj samo Palagružu, nestvarno. Da se opet rodim bio bi svjetioničar, samo radi tog otoka – iskreno će nam Mate kojeg uskoro očekuju nove avanture. Predaha nema, na redu je Angola.

- Angola je specifična, po pitanju organizacije putovanja komplicirana koliko i Čad. Nakon toga, plan je Namibija – otkriva nam.

Mate, što je s pričom da ti je Azija najdraži kontinent, pa ne ideš iz Afrike? – pitamo ga.

- Bome tako je sada ispalo, morat ću se preispitati glede toga – kroz smijeh će ovaj putopisac i fotograf koji je prvotno fotografiju doživljavao kao hobi – danas, kao strast bez koje jednostavno ne može.

24. travanj 2024 08:06