StoryEditorOCM
LifestylePreispitivanje

Nekad najpoznatija časna sestra u Hrvatskoj otkrila zašto je napustila samostan: ‘Zlo je iskoristilo moju slabost‘

Piše PišeMozaik SD
1. svibnja 2023. - 12:26

Bernardica Juretić Rožman, bivša časna sestra koja je zbog svog rada svojedobno bila ikona borbe protiv ovisnosti, za Večernji list se otvorila i ispričala sve o svom "bijegu" u samostan, radu s ovisnicima o drogi i teškoj odluci o izlasku iz samostana koju je donijela "teže nego onu za ulazak". 

Juretić Rožman poznata je kao psihologinja i humanitarna djelatnica, osnivačica prve terapijske zajednice u tadašnjoj Jugoslaviji, a bila je i predstojnica Ureda za droge Vlade RH i hrvatska ministrica socijalne politike i mladih. Nosila je nekada titulu najpoznatije časne sestre u Hrvatskoj, a onda je 2001. odlučila izići iz samostana. Evo što je ispričala o svom neobičnom životnom putu:

image

Bernardica Juretić

Saša Burić/cropix/Slobodna Dalmacija

-Vjerojatno danas, kada gledam s odmakom, ne bih ni donijela takvu odluku. Vidim sada, s odmakom, puno drugačije neke stvari. Znate kako se kaže, ‘da mi je ondašnje vrijeme i sadašnja pamet...‘... A to je nemoguće! Bilo je to 2001. godine, u to vrijeme bila sam odgovorna u zajednici Susret, a s druge strane bila sam odgovorna i u samostanu. Bila sam generalna savjetnica, znala sam i vidjela probleme cijele družbe. Uvidjela sam neke stvari koje ne funkcioniraju, koje bi trebalo možda drukčije postaviti, osjećala sam da ne mogu imati dvije velike odgovornosti i uzela sam si neko vrijeme da razmislim gdje sam potrebnija", prisjeća se Bernardica.

image

 

 

Tom Dubravec/Cropix

Odluka je, kaže, "pala" na Zajednicu, a njezino se mišljenje o odluci koju je tada donijela uvelike promijenilo.

"Došla sam do zaključka da sam potrebnija u Zajednici Susret, samostan je 150 godina funkcionirao bez mene pa će i dalje, a ako se maknem iz Zajednice ona će se urušiti. Zato sam donijela odluku u korist Zajednice, jednostavno sam bila u fazi da ne mogu voziti na dva kolosijeka, to mi je bilo previše. A zašto sam rekla da mi je sadašnja pamet, a ondašnje vrijeme? Gledajući na to sada, mislim da je očito da je zlo iskoristilo moju slabost da me izvuče iz nečega što je bio moj primarni poziv", zaključila je u intervjuu za Večernji list.

image

 

 

Tom Dubravec/Cropix
24. travanj 2024 09:33