StoryEditorOCM
LifestyleISTRAŽILI SMO

Iako HZJZ naglašava da bi komercijalne platnene maske trebale biti dvoslojne, proizvođači i trgovci nude - jednoslojne. I pri tome ne krše zakon?!

Piše Saša Jadrijević-Tomas
7. rujna 2020. - 11:41

Iako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio preporuku za trgovce i proizvođače maski, neki se od njih, tvrde naši čitatelji, navodno ne drže navedenih uputa.

Jedna od najvažnijih uputa je ona od kakvog bi materijala maske za građane trebale biti. Prodaju se one jednoslojne, iako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u pojedinim svojim preporukama sugerirao da one budu – dvoslojne.

– Maske za lice su, u najširem smislu, maske koje se izrađuju od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu. Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi (tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta), mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi. Upute za proizvođače: na deklaraciji se mora navesti sirovinski sastav i upute za održavanje, a pri opisu ili reklamiranju maske voditi računa o tome da se ne stvori dojam da je riječ o medicinskom proizvodu ili zaštitnoj opremi. Preporučuje se izrada maski za lice od dvoslojnih pamučnih tekstila gušćeg tkanja – naveli su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, te na više mjesta istaknuli da je potreban "dvoslojni pamučni tekstil".

Stoga smo odlučili provjeriti stoje li spomenute tvrdnje naših čitatelja da se nije poštovala uputa HZJZ-a. U našem obilasku nekoliko ljekarni, trgovina, drogerija, uvidjeli smo da je većina maski – jednoslojna. Pa tako na maski jednog proizvođača iz kontinentalnog dijela Hrvatske stoji "Jednoslojna platnena maska (pamuk 100 posto)...". Na drugoj maski, zelene boje, drugog proizvođača, također stoji "Jednoslojna platnena maska...".

Kontaktirali smo i proizvođače.

– Na tržište smo stavili proizvod "maska higijenska od pamuka (100 %), 195 g/m2". Radi se o pamuku visoke kvalitete/gustoće koji u potpunosti odgovara standardima koje propisuje HZJZ, a ovlašteni laboratorij Euroinspekttextil je izvršio tehničko ispitivanje kvalitete proizvoda. Mi smo jedan od rijetkih hrvatskih proizvođača koji je, osim standardne deklaracije proizvođača, izvršio i dodatna testiranja, tako da naša maska ispunjava standard HRN EN ISO 13688;2013. Isto tako, materijal koji se koristi u proizvodnji ima potreban OEKO_TEX standard 100 – navode nam u toj tvrtki.

Pitali smo i drugog proizvođača zbog čega ne proizvode dvoslojne maske, kako je to preporučio HZJZ.

– Naša tvornica proizvodi vrhunske damastne tkanine od kojih se 70 posto izvozi na najzahtjevnija tržišta svijeta, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, Njemačke i Skandinavije. Sve naše tkanine su vrlo gustog tkanja, kao što damasti trebaju i biti, te su certificirane OEKO-TEX 100 certifikatom. U ponudi imamo jednoslojne, dvoslojne ili višeslojne maskice za razne kupce, razna tržišta i razne potrebe. Također u ponudi imamo i razne boje, veličine i druge prilagodbe, poput amblema i drugog sadržaja na samoj tkanini. Svi naši proizvodi, pa tako i dvoslojne maskice, dostupni su u veleprodaji i našim maloprodajnim lokacijama. I jednoslojne i dvoslojne maskice odgovaraju preporukama – kažu nam u toj tvornici.

No, Državni inspektorat nam pojašnjava kakve maske mogu i trebaju biti.

– Dana 30. travnja 2020. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o dopunama Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode ("Narodne novine" 53/20) u kojoj je dodana "maska za lice" kao nova kategorije proizvoda na koju se odnosi iznimna mjera kontrole cijena sukladno navedenoj Odluci. Istom Odlukom ograničava se cijena "maski za lice", pri čemu se ista odnosi na najvišu maloprodajnu cijenu maski za lice na 12 kuna. Inspektorat je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo izradio prijedloge deklaracije i za jednoslojne i za dvoslojne pamučne maske koje su obuhvaćene ovom Odlukom – kažu u Inspektoratu.

– Na svim takvim maskama, bez obzira jesu li jednoslojne ili dvoslojne, mora jasno stajati navod: "Upozorenje: Ova maska nije zaštitna maska." U slučaju da se na bilo koji način kupcu sugerira da je ovakva maska zaštitna maska, isto se može sankcionirati.

Sa stajališta inspekcije najvažnije je da su sve maske zdravstveno ispravne u pogledu upotrijebljenog materijala, koji mora biti zdravstveno ispravan, od sirovina koje ne otpuštaju sastojke štetne za zdravlje i koje ne izazivaju iritaciju kože, te dobro oblikovan te da mu se ne mijenja površina pri ispitivanju s odgovarajućom model otopinom – pojašnjavaju u Državnom inspektoratu.

Proizvođači nas uvjeravaju da proizvodnjom jednoslojnih maski nisu htjeli uštedjeti i povećati zaradu. Tvrde da sve rade po propisima.

Očitovali su nam se i trgovački lanci koji prodaju jednoslojne maske. Navode da prodaju proizvode sukladno propisima.

I kao zaključak navedimo sugestiju naših liječnika: prodaja i proizvodnja jednoslojnih maski nije prekršaj, ali bi bilo bolje ipak koristiti dvoslojne pamučne maske, a kako je HZJZ i naveo u jednoj od svojih uputa.

 

30. travanj 2024 21:46