StoryEditorOCM
LifestyleDAS IST GUT

Frontman njemačke mega atrakcije, grupe In Extremo, Michael Rhein u Betini snima spot i pjeva 'moje srce pripada Murteru'

Piše Mande Turčinov-Ježina
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
31. ožujka 2019. - 19:37

Otok Murter - naziv je pjesme za koju se spot ovih dana snimao u Murteru na raznim lokacijama. Na Vršini kod crkve sv. Roka, u Betini u Starom mlinu, na Frenkijevoj koćarici… I ništa u toj priči ne bi bilo neobično da tekst za pjesmu nije napisao Michael Rhein, velika glazbena zvijezda u Njemačkoj, frontmen njemačke mega atrakcije, kako im tepaju mediji, grupe In Extremo. Glazbu za pjesmu napisali su članovi Manntre, zadarske grupe s kojom je Michael izvodi, s kojom povremeno surađuje i kojoj žarko želi pomoći.

Mislili su da se šalim

- Slušao sam ih na internetu i jako su mi se svidjeli. Nazvao sam jednog člana benda, predstavio se i rekao da ih želim upoznati i surađivati s njima. On mi je rekao da se šalim i poklopio slušalicu. Poslije ih je nazvao moj agent i tako je počelo. Imam puno kontakata, znam sistem i mogu im i želim pomoći. Već su postali poznati u Njemačkoj, a ovdje smo zajedno snimili pjesmu "Meridian" i sad "Otok Murter" - kaže nam Michael i dodaje članovi njegova benda nisu ljubomorni na tu suradnju.


- Ne. To je moj bend. Upravo smo se vratili s turneje u Rusiji, nastupamo po cijelom svijetu od Sjeverne Amerike do Japana. Ja ih malo ostavim da se odmore i skoknem do Murtera - smije se.

I tako pet-šest puta godišnje već više od dvadeset godina. Ili "od stoljeća sedmog" - šali se Micha. A Frenki, iliti Branko Markov, koji je za potrebe snimanja nesebično ustupio svoju koćaricu, poslije rata je otišao raditi u Njemačku. Radio je u jednoj diskoteci u Dortmundu i ondje upoznao Michu. I tako je to počelo - kaže Frenki.


- Imam ja još dobrih prijatelja u Murteru - domeće Micha pa nabraja - Alena, Vilima, Dražena…, ali Frenki i ja smo prijatelji od prvoga dana, prepoznali smo se. Ti znaš "Mareta" restoran? Prije je to bio mali kafić "Camel". Kad sam dolazio, s Highwaya bih nazvao Frenkija u jedan sat u noći da dolazim, a on bi rekao sad nam je sve zatvoreno. A, ne, ne, Vlado ima ključ, a Vlado je tamo radio i ostavio bi nam ključ pod vratima. Mi bismo ušli u bar, pili i bilježili svako piće, i prije nego dođe čistačica, oko pet sati, platili bismo piće i nestali. Ostavili opet ključ ispod vrata. Za Vladu. To smo učinili puuunooo puta - smiju se obojica.
I sjećaju se kako su odlazili u Kurnate, u Koromašnju u staru, tada još neuređenu Frenkijevu kuću, i kuhali i spavali na podu. Baš k'o pravi robinzoni.


- Frenkijev pokojni otac Ante nikome nije prepuštao timun. Ne, dok je on živ. I onda je jednoga dana rekao meni "evo ti, vozi". To je bila velika čast - sjeća se Micha.

Vukovar, Dubrovnik...

Novi album Manntra kani izdati u kolovozu ove godine, a pjesmu "Otok Murter" i upravo snimljen spot predstavit će kao singl "in July, ja mislim", kaže Micha i kao pravi profesionalac upozorava nas da ne bi bilo dobro otkrivati sadržaj pjesme. Frenki kaže da pjesma obrađuje zapravo cijelu Hrvatsku, ali refren se odnosi na Murter.


- A ono što se meni osobito sviđa je na primjer stih "jedno karlovačko za Vukovar". U toj je rečenici sve rečeno - smatra Frenki.
- Da - dodaje Micha - i grad Karlovac i pivo karlovačko i Vukovar i sve asocijacije koje taj grad budi. Spominje se Split, Zadar, Dubrovnik, bla, bla, bla, ali ja kažem je, tako je, ali moja ljubav je ovdje, moja ljubav je Murter. To je drugi dom!
A mi k'o mi, eto, ekskluzivno tek mrvicu: Svaki grad je jedan biser, ali tebi vratit ću se ja gdje moje srce pripada. Otok Murter, slobodan k'o vjetar, otok Murter, zvijezdama blizu…


Kako se skućio
U početku, kad je tek počeo dolaziti u Murter ("u stoljeću sedmom") Micha je boravio kod Frenkijevih. Danas ima svoju kuću u Murteru i vrlo je ponosan na tu činjenicu. No, nije bilo jednostavno kupiti je.
- Obašli smo sve otoke i obalu, od Vrgade do Rogoznice i dalje i nismo ništa našli. Nakon nekoliko tjedana uzaludne potrage sitila se moja mati: pa za majku božju sinko, imamo mi staru kuću - smije se Frenki.
Viđeno - kupljeno! Stara se Frenkijeva kuća malo po malo obnavljala i danas na obali blizu mora Michael uživa, sam ili u društvu, po nekoliko, a najviše petnaest dana ("Starim!") pet-šest puta na godinu.


26. travanj 2024 22:23