StoryEditorOCM
LifestylePLAVO SVJETLO

Evo koliko je zračenje mobitela opasno i kako se od njega možemo zaštititi: ‘Plavo svjetlo može uzrokovati i ...‘

Piše Šibenski.hr
21. studenog 2023. - 17:04

Naša povećana upotreba telefona i drugih uređaja sa zaslonom izazvala je zabrinutost zbog štetnih učinaka "plavog svjetla" na našu kožu. Priča se da je jednako štetno kao UVA ili UVB svjetla, plavo svjetlo postalo je novi neprijatelj starenja, a tijekom proteklih nekoliko godina razvijeni su proizvodi za njegu kože koji posebno štite od njega.

No jesu li ti proizvodi stvarno učinkoviti? Nude li išta što obična krema za sunčanje već nema? Ili je to samo još jedan marketinški izraz koji ima za cilj prodaju? Donosimo odgovore tri certificirana dermatologa, prenosi Huffpost.

Što je plavo svjetlo?

Vjerojatno ste čuli za UV zrake koje dolaze od sunca i koje karakteriziraju specifične valne duljine (između 280 i 400 nanometara). Plavo svjetlo također je dio elektromagnetskog spektra, ali u usporedbi s UV-om, ono je vidljivo, s valnim duljinama između 450-495 nanometara.

"Sunce je glavni izvor plave svjetlosti, ali digitalni ekrani kao što su TV, prijenosna računala i mobilni telefoni su dodatni izvori, kao i LED i fluorescentna rasvjeta", rekla je certificirana kozmetička dermatologinja dr. Connie Yang.

Plavo svjetlo nije toliko štetno za kožu kao UV zrake sunca.

image
/Shutterstock

Kako plavo svjetlo može utjecati na kožu?

Proučavanje plavog svjetla i njegovih učinaka na kožu je relativno novo, ali evo što znamo do sada.

“Nedavne studije pokazale su da vidljiva svjetlost (400-700nm) (uz UV zrake) može uzrokovati hiperpigmentaciju,” rekao je certificirani dermatolog dr. David Kim.

“Također je pokazano da je plavo-ljubičasto svjetlo (415 nm) povezano s više hiperpigmentacije nego crveno svjetlo (630 nm). Druga je studija pokazala da plavo svjetlo izaziva crvenilo i hiperpigmentaciju kod Fitzpatrick kože tipa III i više,” dodala je Kim.

Kim je također objasnila da plavo svjetlo dovodi do povećane proizvodnje melanina, što može dovesti do hiperpigmentacije.

Certificirani dermatolog dr. Hamdan Abdullah Hamed kaže da plavo svjetlo također može dovesti do drugih vrsta preranog starenja. “Plavo svjetlo stvara reaktivne vrste kisika (vrstu slobodnih radikala) koje uzrokuju oksidaciju i dovode do preranog starenja, finih linija, bora i neujednačene pigmentacije”, rekao je.

"Plavo svjetlo također može pridonijeti degradaciji kolagena i elastina", dodao je Yang.

Plavo svjetlo ipak ima neke pozitivne namjene. Hamed je rekao: "Primarno se koristi za liječenje stanja kože kao što su akne i prekanceroznih stanica kože izazivanjem oksidacije i uništavanjem tih stanica."

Kao što navodi The Zoe Report, plavo svjetlo koje dolazi iz vaših uređaja doista je isto što i plavo svjetlo koje dolazi od LED maski za njegu kože (često se koristi u borbi protiv akni). Yang je dodao da se u dermatologiji plavo svjetlo također koristi za liječenje ekcema i psorijaze.

Trebamo li doista zaštititi svoju kožu od naših uređaja?

Odgovor je malo kompliciran. Iako dosadašnja istraživanja pokazuju potrebu za njegom kože plavim svjetlom u određenim slučajevima, prerano je reći je li to neophodno za sve, prenosi Huffpost.

Međutim, stručnjaci se slažu da je neophodan za ljude koji žele poboljšati pigmentaciju (od oštećenja od sunca ili akni) ili za one koji imaju melazmu.

Treba napomenuti da su osobe srednje do tamne kože sklonije hiperpigmentaciji i melasmi.

“Ako ste stalno ispred plavog ekrana ili umjetnog svjetla, onda da [trebate njegu kože protiv plave svjetlosti]. U idealnom slučaju, prvo bih uložio u naočale s plavim svjetlom kako bih zaštitio oči od oštećenja", rekao je Hamed.

"Primjetni učinci variraju ovisno o dobi pacijenta, elastičnosti kože i drugim čimbenicima", dodao je.

Štiti li osnovna rutina njege kože sa zaštitnim faktorom dovoljno od plave svjetlosti?

Ne u potpunosti, rekli su stručnjaci. "UV filtri prvenstveno pružaju zaštitu od UVA/UVB zraka, ali ne i za vidljivu svjetlost, a sve više i više studija istražuje ulogu vidljive svjetlosti u hiperpigmentaciji", rekao je Kim.

Sama krema za sunčanje ne može zaštititi kožu od plave svjetlosti, potvrdio je Hamed.

image
Oli Scarff/Afp

Kako se zaštititi od plave svjetlosti

Marketinške tvrdnje na stranu, ako odlučite koristiti proizvode koji štite od plave svjetlosti, prema stručnjacima, trebali biste potražiti određene sastojke.

Antioksidansi: Potražite vitamine C i E, ekstrakt zelenog čaja i brusnice, koji svi sadrže visoke razine polifenola (antioksidativni biljni spojevi).

Niacinamid (vitamin B3): "Može pomoći kod oksidativnog stresa i oštećenja izazvanog plavim svjetlom, osobito u kombinaciji s polifenolima", rekla je Kim.

Licochalcon A: Kim je rekla da je ovo komponenta ekstrakta sladića za koju se pokazalo da štiti od plave svjetlosti.

Željezni oksidi: Često se koriste u mineralnim kremama za zaštitu od sunca za pružanje boje, a pokazalo se da štite od spektra vidljive svjetlosti, osobito u kombinaciji s cinkovim i titanijevim dioksidom, objasnili su Kim i Yang.

01. svibanj 2024 01:36