StoryEditorOCM
GlazbaPjevač šibenskih korijena

Veliki hitovi na jednom mjestu: Alen Slavica povodom 40 godina karijere objavio vinil ‘The Best off‘

Piše šibenski.hr
14. prosinca 2021. - 16:59

"Ova ploča pruža šansu jednom novom imenu u našoj zabavnoj i popularnoj muzici, mladom pjevaču koji bi već sutra mogao postati zvijezda. Poslušajmo Alena i uvjerimo se u to!" – napisao je Željko Sabol o albumu "Alen" već 1981. godine. Malo je reći da je Alen Slavica iskoristio tu priliku. Štoviše, u Alenovu čast objavljena je ploča njegovih najvećih hitova koji će nas podsjetiti na impresivnu karijeru dugu četiri desetljeća.

Odabrati tek dvanaest pjesama za "The Best of" vinil bilo je i više nego teško kraj tolikih hitova, ali s obzirom da je riječ o osobnom izboru Alena Slavice, publika će sigurno u tim pjesmama prepoznati sve one emocije koje je i sam glazbenik imao prilikom prvog slušanja i izvođenja. Vinil otvara njegov najveći hit "Dao sam ti dušu" o kojem u bilješkama uz izdanje, novinar Večernjeg lista i Alenov prijatelj, Samir Milla kaže: "To je jedna od onih pjesama koja vam se dogodi jednom u životu i koja će ostati i kad ne bude ni Alena ni ikog od nas. Često je i danas, nakon više od 30 godina, možemo čuti na radiju, a njena obrada nekim je mladim pjevačima bila odskočna daska u karijeri."

Nadovezao se Samir i na vječitu karizmatičnost, ali i nevjerojatnu skromnost Alena, unatoč svim njegovim uspjesima: "Kada imate takve reference očekivali biste nekog tko se ponaša kao zvijezda do koje se ne može doći. No, Alen je uvijek ostao skroman, simpatičan i onako dalmatinski duhovit. Razlog tome je što mu nikad nije bilo stalo do novca i slave, koliko do pjesme." 

Među ostalim uspješnicama na vinilu su se našle i "S tobom našao sam sreću", "Ispod tvog jastuka", "Oprosti mi za sve", ali i neke novijeg datuma, čak i one koje nikada nisu objavljene na nosaču zvuka, a kamoli vinilu: "Još vjerujem u ljubav" feat. Bishwa Nepali, "Godine prolaze", "Stari moj" i "Neće duša bez tebe". Tu su i nezaobilazne hit suradnje: "Ko grad bez ljudi" sa Žerom iz Crvene jabuke, "Masline" i "Nevere" s Miroslavom Tadićem te "Isto nas more pere" s Oliverom Dragojevićem. Izuzetne su to pjesme koje su svojom veličinom zahtijevale i velike autore kao što su Đorđe Novković, Željko Pavičić, Slobodan M. Kovačević, Ante Gelo, Senad Galijašević i drugi.  

Za fotografiju na naslovnici zaslužan je Mario Krištofić, dok fotografiju na poleđini potpisuje Andrej Smolić (Live Studio), a likovno oblikovanje radio je Ivo T. Montina.

Povodom 40 godina karijere, Alen Slavica je ljetos u svojem Karlovcu dobio dva priznanja, jedno Hrvatske diskografske udruge za platinastu nakladu albuma "Dao sam ti dušu", koji je prodan u više od 100 tisuća primjeraka, a drugo priznanje od Croatia Recordsa za 40 godina uspješne karijere.

01. lipanj 2024 16:25