StoryEditorOCM
GlazbaBernarda Bruno

Slijepa 'hrvatska Adele' napisala je pjesmu za Doru u nekoliko minuta, na njemačkom The Voiceu je dogurala do polufinala, u Opatiji se nada pobjedi, a već je slavila na šibenskoj Šansoni

Piše Vinko Paić
6. veljače 2019. - 19:35

Jedna od natjecateljica ovogodišnje "Dore" je i Bernarda Bruno, 25-godišnja studentica pete godine teologije u švicarskom Luzernu, koja će 16. veljače u Opatiji pretposljednja izvesti pjesmu "I believe in true love". Zbog nedostatka vida ova svestrana djevojka, koja je prije devet godina na švicarskom izboru za pjesmu Eurovizije osvojila drugo mjesto, dok je prije dva mjeseca dogurala i do polufinala njemačke inačice showa "The Voice", s roditeljima se u djetinjstvu preselila u Švicarsku.

Otac Željko rodom je iz Samobora i bavi se iznajmljivanjem mobilnih WC-a, dok mama Ružica, inače iz Varaždina, i sestra Manuela imaju medicinsko-kozmetički salon.

- Rođena sam u Zagrebu, a preselili smo se najviše zbog nade mojih roditelja da ću u ipak razvijenoj europskoj državi dobiti bolju medicinsku skrb. Tamo smo i ostali, no svake godine smo se vraćali u Hrvatsku i provodili ljeto u Crikvenici- govori nam Bernarda. Liječnici su joj nakon rođenja dijagnosticirali kongenitalni glaukom, odnosno visoki očni tlak.

 

 

Hrabra kakva jest, s vremenom je naučila živjeti s time i to joj nije predstavljalo prepreku da pozitivno korača naprijed.

– U jednom trenutku sam se strašno bojala budućnosti i hoću li moći završiti školu, naći posao... No s vremenom sam shvatila da se ne treba bojati jer nas teški trenuci ne mogu uništiti, samo nas mogu još više osnažiti.

Samostalnost mi je jako važna i hvala dragom Bogu što na raspolaganju ima dosta pomoćnih sredstava kojima si to mogu i omogućiti. Iako se znaju dogoditi dani kada mi zatreba pomoć, no nismo li svi ponekad ovisni jedni o drugima? Uostalom, imam svoj studij i svoju obitelj, uz glazbu mnogo čitam, bavim se trčanjem, plivanjem i skijanjem. Uz to sam dosta aktivna i u crkvi. Nikada mi nije dosadno - iskreno će mlada pjevačica.

Šanse da jednom progleda vrlo su male i medicina joj tu ne može previše pomoći, no ona ne gubi nadu. Dvostruka pobjednica Festivala dalmatinske šansone u Šibeniku pjevanjem se bavi još od djetinjstva. "Hrvatska Adele", kako su je mnogi glazbeni kritičari prozvali zbog snažnog vokala i prelijepe interpretacije, dosad je sama napisala više od 250 pjesama, a pronalazi se u različitim žanrovima.

 

 

Budući da joj je oduvijek velika želja bila pojaviti se na eurovizijskoj pozornici, odlazak na "Doru" iznimno je veseli. - Ovu priliku nisam htjela propustiti, tim više što imam pjesmu u kojoj sam se potpuno prepoznala. Pjesmu je napisao moj dugogodišnji suradnik, Duško Rapotec Ute, koji je ujedno autor i pobjedničkih pjesama "Olujna noć" i "Gdje da nađem mir", s kojima sam nastupila na Dalmatinskim večerima Šibenskih šansona.

Ova pjesma u sebi ima onaj senzibilitet koji svakodnevno nosim i osjećam, ali je i priča mog života. Napisala sam je za nekoliko minuta i sada je želim samo otpjevati jednostavno i iskreno. Dat ću najbolje od sebe da se svidi i žiriju i publici. Sigurna sam da će svatko od natjecatelja donijeti pjesmu upravo onako kako je i osjeća, a na kraju će žiri i publika imati tešku zadaću. Velika mi je čast da mogu nastupati na "Dori" uz toliko talentiranih izvođača. Svatko se nada pobjedi, pa tako i ja.

Kad bih otišla na "Eurosong" u Izrael, sigurna sam da bi mi taj nastup bio lijepo iskustvo i da bi se svidio gledateljima. Upravo mi je to i najveća želja, da pjesmom dotaknem srca ljudi. U budućnosti samo želim pjevati i živjeti od glazbe. To je ispunjenje svih mojih snova - zaključila je Bernarda Bruno, koja se uskoro, kao i ostalih 15 izvođača, privremeno seli u Opatiju, gdje je očekuju probe za nastup kojim bi mogla osigurati svoju eurovizijsku ulaznicu za Izrael.

28. travanj 2024 00:47