StoryEditorOCM
GlazbaDame s Krke

Donosimo priču o ženskoj klapi koja uspješno traje već više od dva desetljeća: Malo pivamo, malo dojimo, važno da trajemo. A muževi nek' čuvaju dicu!

12. srpnja 2019. - 16:15

Na petom klapskom festivalu "Jelsa od versa", održanom minulog vikenda, ženska klapa Skradinke osvojila je nagradu za najbolju interpretaciju izvorne pjesme. Dame s Krke sjajno su izvele bodulsku "More moje, ča me ne umoriš“ u obradi pokojnog Hvaranina Dinka Fia.

- Jednako smo dobro, ako ne i bolje, izvele Runjićeve "Stine" u obradi našeg voditelja Ive Mikuličina, ali ne valja biti sitničav. Pogotovo, što poslije ovog najnovijeg priznanja u Jelsi više nema nijednog klapskog festivala, na kojemu se nismo okitili nagradama. Već smo ih dobili na Omišu, Kaštelama, u Sinju, Vodicama, dakako, i Skradinu… A nije lako trajati više od dvadeset godina – zadovoljno je zborila predsjednica klape i druga altica Višnja Pulić.

Slatki problemi friških rodilja

Na Hvar su Skradinke došle s nemalim kadrovskim, ali, zapravo, slatkim problemima prije nastupa. Dvije su pjevačice trudne, a dvije friške rodilje. Jedna od onih, koja je nedavno postala mama, Antonija Grubišić Dunkić svejedno je stigla na Hvar, te svoju djevojčicu Emu dojila između tonske probe i koncerta!

- Pjesma je kao neki narkotik. Umjetnički. Osim toga, mi smo ne samo klapa na bini, već i sjajno društvo, velike prijateljice između nastupa i probe. Zajedno slavimo u puno prilika. Ne samo kad dobijemo nagrade. Zato nisam mogla izdati svoje kolegice. Morala sam doći u Jelsu. Dakako, ništa ne bi vrijedilo bez razumijevanja moga supruga Zorana, koji je čuvao našu kći, dok sam ja pjevala – ispričala nam je Antonija.

Izostale su, međutim, Irena Bataljaku, Ivana Jurić i Pavla Pulić Škugor. Umjesto njih su morale uskočiti klapske prijateljice iz, nažalost ugasle, primoštenske ženske klape Dalmatinke - Vjera Pavić i Franka Mikuličin. Obje će vjerojatno sa Skradinkama i u Sinj. Tamo će ženska klapa iz Skradina zastupati Šibensko-kninsku županiju na Festivalu marijanskih pjesama u čast Gospi sinjskoj.

- Gušt je nastupati sa Skradinkama, ali nije lako naći vremena za sve obveze koje imam. Znate, ja sam posebno vezana za "Kolo", koje ovoga ljeta očekuje veliki koncert na tvrđavi svetog Mihovila – otkrila nam je profesorica Vjera.

 

 

Valja podsjetiti da su Skradinke prošloga ljeta proslavile dvadesetu obljetnicu postojanja velebnim koncertom, na kojemu su im se pridružile ikone hrvatske glazbe Zorica Kondža i suprug Joško Banov, te zagrebački Šibenčanin Ivo Pattiera.

Prisjetile su se ne samo festivalskih nagrada, već i privlačnih turneja (Švedska, Njemačka, Austrija…), ali i svojih bivših članica.
- Nikad nećemo prežaliti što nam je propala već dogovorena turneja po Kanadi. Trebale smo krenuti na nju krajem ljeta, ali smo se prepale, jer su koji dan ranije teroristi srušili njujorške blizance. Od prvog dana smo u klapi Višnja Pulić, Mara Gundić i ja. Ostale su dolazile postepeno. Ili, kako bi rekli sportski stručnjaci, nije bilo nagle smjene generacije – uključila se u ćakulu prva altica Marina Pulić.

Kao što je Višnja Pulić organizacijski motor klape, tako je solistica Marija Gundić spiritus movens na nastupima. Mara je dugo živjela u Australiji, pa se nimalo ne ljuti kad griješi u padežima, a kolegice joj govore kako još uvijek bolje govori engleski nego hrvatski jezik!

Guštale s Kondžom

- Iz Australije sam stigla kao tinejdžerica, pa je logično da mi engleski, makar sam prava Hrvatica, više zvuči kao moj jezik. Ne morate mi vjerovati, ali sa Skradinkama mi je gotovo ljepše na probama nego na većini nastupa – nasmijala se Marija.

U diskografskom smislu Skradinke ovog ljeta neće biti toliko aktivne. No, zadovoljne su što su sa svojom glazbenom prijateljicom, Splićankom Zoricom Kondžom snimile "Krapanjsku baladu“. Pjesmu, posvećenu Krapnju, najnižem naseljenom jadranskom otoku.

- Kakav je gušt pjevati sa Zoricom Kondžom! Sjajno je otpjevala tu pjesmu. Odmjerila je svaku riječ, a mi smo se trudile da joj budemo optimalna glazbena logistika – unisone su Skradinke.

Dame s Krke ovoga ljeta čeka još jedan jubilej. Četrdeseta obljetnica klapskog susreta u njihovu gradu.
- Spremamo se za to, ali uz važnu napomenu: kao domaća klapa nećemo konkurirati za nagrade! Neka one budu namijenjene klapama, koje su kroz tih 40 godina uvijek rado stizale u Skradin – otkrila nam je Višnja.

Slikarica pismu vodi

U klapi Skradinke pjevaju Stela Čuturić Dumančić (prvi sopran), Anita Maslač Erak, Tatjana Zorica i Marija Gundić (drugi soprani), Marina Pulić, Ivana Jurić i Pavla Pulić (prvi altovi) te Antonija Grubišić Dunkić i Višnja Pulić (drugi altovi). Posebno za ovo ljeto pridružile su im se Franka Mikuličin (prvi alt) i Vjera Pavić (drugi alt). Prvi sopran Stela je ne samo sjajna pjevačica, već i nadarena slikarica.
Skradinke ističu da bi teško trajale da im nije sponzora, Nacionalnog parka Krka. Na jesen će ga i častiti pjesmom "Slapovima Krka zbori“, koja počinje stihovima: "S Dinare se ruši Krka, kao ruka muška, pa krene u jednom dahu raspivanom Roškom slapu…“

26. travanj 2024 09:05