StoryEditorOCM
OstaloRame uz rame s najvećima

Ušli smo u tjedan u kojem počinje Svjetsko prvenstvo u ORC jedrenju: Šibenik između Haaga i New Yorka

27. svibnja 2019. - 11:47

U tjednu smo u kojem u Šibeniku počinje prvo sportsko svjetsko prvenstvo ikad! Petak 31. svibnja prvi je dan službenih registracija i premjeravanja oko 130 jedrilica, što će potrajati do nedjelje 2. lipnja. Prvi službeni izlazak na more na programu je u nedjelju 2. lipnja.


No vratimo se korak natrag i recimo što je sve prethodilo i što će prethoditi početku Svjetskog ORC prvenstva u jedrenju za koji su domaćinstvo ove godine dobili Jedriličarski klub "Val" i Grad Šibenik. Dr. Marin Paić, predsjednik JK "Val" kaže:

- Za nas je velika čast, i veliki izazov organizirati jedno tako prestižno natjecanje najvišeg sportskog ranga. Pa, riječ je o najvećem sportskom natjecanju organiziranom u Šibeniku ikad, i to će sasvim sigurno biti kruna našeg dosadašnjeg rada. Ne samo što je JK Val gradski klub, nego smo s gradom tijesno povezani, isprepleteni, bez podrške i pomoći grada ne bi ostvarili puno toga što sada radimo. Ovdje je Grad generalni pokrovitelj. I novi šef D-Marin Mandalina, Selcuk Balci, objeručke je prihvatio poziv za sudjelovanje, time smo dobili i generalnog sponzora. Sve se posložilo za taj najvažniji događaj nautičke sezone, ujedno i sportski događaj na svjetskoj razini.

Zahtjevna organizacija

Prošlo Svjetsko ORC prvenstvo održano je lani u Haagu. Njegova je organizacija komplicirana, zato seli iz jednog u drugi kraj svijeta. Iduće organizira New York Yacht Club i Newportu.


Dakle, Šibenik se na jedriličarskom kalendaru ORC svjetskih prvenstava smjestio između Haaga i New Yorka! A Jedriličarski klub "Val" stoji rame uz rame s New York Yacht Clubom!


Grad će, naravno, dostojno dočekati oko 1300 jedriličara iz ovoga dijela svijeta. U grad stiže velika talijanska flota, a osim slovenskih i hrvatskih jedriličara- jer jedni, drugi i treći jedre, na svoj način, u svom "matičnom moru" - tu će se naći i cijela srednja Europa, sve države koje i inače gravitiraju Hrvatskoj kad je u pitanju more. Zato će u Šibenik dio jedrilica stići morem, a dio već stiže kopnom.


Pola će ih, zahvaljujući suradnji Lučke uprave, biti vezani za rivom, a ploa u D-Marine Mandalina.
Kako rekosmo, prvi službeni izlazak na more je u nedjelju, 2. lipnja. Zbog veličine flote jedrit će se na dva regatna polja, s jugoistočne strane Zlarina i u Murterskom moru.


Nakon povratka s mora predviđeno je svečano otvorenje na trgu Republike Hrvatske, između vijećnice i katedrale. Defilirat će predstavnici svih zemalja s nacionalnim zastavama, a Šibenska narodna glazba održat će gala koncert s glazbom iz filmova- svakom znanom, svakom bliskom! Pršutana Ivić pobrinula se za goleme količine pršuta, a Obrtnička komora ruku je dala oko tradicionalnog rižota. Otvorenje je- otvorenog tipa, znači, kažu organizatori iz JK Val- svi su dobro došli!

Bit će i noćna regata

Potom slijede same poslastice ali- druge vrste. U luci će biti noćna regata osvijetljenih brodova oko osvijetljenih plutača, a potom koncert ispred Azimuta. Vrhunac je svakako- vatromet, poslije noćne regate a prije koncerta!

Sva je prilika da će u tome najviše uživati Šibenčani i turisti, jer sportaše već ujutro čeka „radni dan“ na moru. I to će tući 100 milja navigacije, u ograničenom vremenu od „tek“ 36 sati!

I tako dan za danom, jedrenja i događanja do subote 8. lipnja kad će kod generalnog sponzora, u D-Marine u Mandalini biti proglašenja pobjednika.

Negdje posred tjedna, u srijedu, za sudionike regate zabava se organizira na tvrđavi sv. Mihovila. Zbog ograničena kapaciteta tamo će se ulaziti samo s propusnicom. No zato istovremeno na Maloj loži Ratcat u suradnji s Gradom Šibenikom organizira nastup međunarodno poznatog dueta DJ "Marvin@Guy".

To je samo udarni dio događanja u gradu za vrijeme Svjetskog prvenstva u ORC jedrenju, koje je osmislio valovac Zoran Lučić Luca.

Pratit ćemo posljednje pripreme, najaviti domaće posade, reći da će biti organizirana foto izložba posvećena aktivnostima JK Val, a ugostitelji će, kažu, pojačati tih dana svoju ponudu. Glazbe neće nedostajati po trgovima i ulicama Šibenika - sve do 8. lipnja!

26. travanj 2024 23:47