StoryEditorOCM
Ostaloinventura sporta

Dogradonačelnik Rakić: Prodaja Šibenika bila je neminovnost jer klub zahtijeva novac od kojeg boli glava. I uprava na Baldekinu treba svježu krv

Piše Ivo Mikuličin
18. prosinca 2020. - 13:50

Za dogradonačelnika Paška Rakića mnogi kažu da je dobri duh šibenskog sporta. Viđamo ga na Baldekinu i Šubićevcu, u Crnici. Primijećen je i na, ne tako davnoj drugoligaškoj utakmici Dugopolje - Šibenik, gdje je stigao sa suprugom i malodobnom djecom. Gotovo svakodnevno živi s problemima šibenskih sportskih klubova. A da je s loptom 'na ti' Paško nas je uvjerio i na revijalnoj nogometnoj utakmici šibenskih političara i novinara, kad je, po mišljenju nazočnih, bio najbolji pojedinac susreta. No, ruku na srce ni gradonačelnik Željko Burić nije bez emocija za najbolje šibenske klubove. Kao i cijela gradska 'vlada'.

- U minulom smo razdoblju iz godine u godinu povećali proračun Šibenskog sportska saveza, te tako dogurali do 5,2 milijuna kuna za klubove i dva milijuna više za javnu ustanovu 'Sportski objekti'. U rebalansu gradskog proračuna, pritisnuti pandemijskom krizom, u ovoj smo godine nešto smanjili sredstva, no iskreno se nadam da ćemo se u idućoj vratiti na brojku od pet 'i nešto' milijuna kuna - počeo je Rakić naš razgovor na epidemiološkoj distanci i u prostoriji s otvorenim prozorom.
 

Uz pretpostavku da je suglasnost državnog Povjerenstva za sport samo formalnost, znači li da će sportski proračun malo odahnuti, kad Šubićevac odvojite od gradske sise?
- Prodaja HNK Šibenik stranom vlasniku bila je neminovnost poslije ulaska u Prvu ligu. Ne može se prvoligaš financirati sredstvima iz gradskog proračuna. To su cifre od kojih boli glava. Sad će, dakako, financijski svima biti nešto lakše. Ne samo onim najboljima, već i malima. Znate li da na području Grada Šibenika djeluje više od 50 klubova, u kojima vježba više od 3.500 mladih?

Svježa krv na Baldekinu

Primjetna je, međutim, razlika u osiguranju dodatne sportske kune među ostalim prvoligašima. Kao da vaterpolisti Solarisa prednjače u pozitivnom smislu.
- Slažem se s Vama. Lako je uočiti razliku u tom smislu između Baldekina i Crnice. Aktualno vodstvo Šibenka malo šepa, kad je riječ o rješavanju financijskih teškoća. Zato je na Baldekinu prijeko potrebna svježa krv, kad je riječ o klupskom vodstvu. To više što je sve više zainteresiranih za rad u šibenskoj muškoj košarci. Imamo i potencijalnih ulagača, što i nije čudo, s obzirom da klub u sretnom spoju sa Školom košarke 'Dražen Petrović' ne prestaje s proizvodnjom nadarenih košarkaša.
 

Kao da prodajom HNK Šibenik Kolumbijcima košarkaši Šibenke postaju prioritet u bliskim i daljnjim gradskim planovima.
- Prije svega, htio bih Vam kazati da stadion ostaje gradski. Da ga možemo u dogovoru s Kolumbijcima koristiti za sve velike manifestacije. A košarka je, također, važno šibensko obilježje. Zbog tradicije, velikog broja poklonika i velikog broja djece, koja organizirano vježbaju pod obručima. I ne odustajemo od plana da Baldekin pretvorimo u isključivo košarkaški dom. Na način da postavimo tribine na bokovima dvorane, povećamo kapacitet na više od dvije tisuće gledatelja. No, to automatski uključuje investiciju na Meterizama. Ostali se klubovi ne mogu odseliti dok tamo ne riješimo novi parket i problem prokišnjavanja krova školske dvorane u tom dijelu grada.

Šminkanje Šubićevca

A nogometne investicije? Potpredsjednik HNS-a, Riječanin Damir Mišković najavljuje da će se, osim u Poljudu, novi hibridni travnjak uskoro postaviti i na Šubićevcu, te u Velikoj Gorici i Varaždinu.
- O tome smo razgovarali već s prvim operativcem HNS-a Marijanom Kustićem prilikom finala Kupa na Šubićevcu. Nećemo pobjeći od nove trave, no tome trebaju prethoditi pripremni dogovori i radovi. Dakako, u dosluhu s Kolumbijcima. Priznajte, uostalom, da je Šubićevac dobro 'ušminkan' za novu sezonu. Dobrim dijelom i zbog financijske pomoći HNS-a. Bio je to, što se tiče gradske 'vlade', samo nastavak ranijih projekata. Uložili smo 'pristojna' sredstva u uređenju dvorane Miminac, sportskog centra Ljubica… Planira se i veliki teniski centar na Šubićevcu.
 

Komisije za licenciranje HNS-a vam je za ovu sezonu progledala kroz prste glede nadstrešnice na zapadu stadiona na Šubićevcu. Koliko znamo, po propozicijama je morate produžiti za još 200 mjesta.
- Ne bježimo ni od toga. Sve na Šubićevcu mora biti dostojno prvoligaša. Pogotovu, što su nas Narančasti u nekoliko navrata ove jeseni zaista obradovali dobrim igrama i sjajnim pobjedama. Poput uspjeha protiv Hajduka i europski jake Rijeke.

Vaterpolo, košarka

Nisu samo nogometaši zaslužili pohvale za godinu, koja je na izmaku…
- Naravno. U viši rang, Prvu regionalnu ligu plasirali su se i vaterpolisti. Dobro se drže košarkašice i malonogometaši Crnice. Visokim dometima iskazali su se i mladi plivači Šibenika, te veslači Krke. Kad već spominjem plivače, bilo bi sve lakše da nema dva kluba. Bilo bi, uvjeren sam, i više novaca, i više uspjeha. Jednako vrijedi i za gimnastiku i još neke sportove. Nismo dovoljno velik grad za dva kolosijeka u istim sportovima. To, jednostavno, nema smisla. Vaterpolo je, primjerice, krenuo snažnim koracima netom su se fuzirala dva, na silu i bez velikog razuma, razdvojena kluba.
 

Za kraj pitanje svih pitanja, kad je riječ o Funcutima i ostalim prijateljima šibenskog sporta. Vjerujete li u opstanak nogometaša Šibenika u prvoligaškom društvu?
- Uvjeren sam da u tom smislu neće biti nikakvih problema. Dapače, siguran sam da ćemo drugi dio prvoligaške utrke dočekati još spremniji, Još kad bi korona dopustila gledatelje na tribinama - završio je Rakić.

27. travanj 2024 13:29