StoryEditorOCM
Ostalocro race 2023

Krenuo je sportski spektakl u Hrvatskoj: Elia Viviani pobjednik je prve etape od Primoštena do Sinja

Piše Sport SD
26. rujna 2023. - 19:25

Nakon 4 sata i 38 minuta dinamične utrke Talijan Elia Viviani prvi je prošao kroz cilj prve etape osmog izdanja CRO Racea, vožene od Primoštena do Sinja u dužini od 181 kilometara.

Nedugo nakon izlaska iz Primoštena iz glavne skupine na čelu se izdvojilo pet vozača, Talijani Simone Bevilacqua (Eolo-Kometa) i Edward Ravasi (Hrinkow), Španjolac Raul Garcia (Kern Pharma), Čeh Michal Schuran (ATT Investments) i Poljak Mateusz Grabis (Voster). Vodeća petorka je vrlo skladnom vožnjom uspjela ostvariti više od četiri i pol minute prednosti u odnosu na peloton.

Kroz prvi prolazni cilj u Šibeniku prvi je prošao Grabis, ispred Bevilacque i Garcije, a na prvi brdski cilj utrke, Ljubitovicu, prvi se uspeo Schuran ispred Bevilacque i Ravasija.

Držeći ritam bjegunci su prvi stigli i na drugi brdski cilj na Lećevici, iako im je prednost smanjena na manje od tri minute. Prvi je prošao Ravasi, a drugo i treće mjesto zauzeli su Schuran i Bevilacqua. Potom je uslijedio drugi prolazni cilj u Splitu kojim je ponovno prvi prošao Grabis ispred Garcije i Ravasija.

Prilikom uspona na Klis, trći i ujedno najteži uspon danas, Grabis je otpao iz vodeće skupine, dok su Schuran i Bevilacqua ostali u međusobnoj konkurenciji za prvo mjesto na vrhu uspona. Unatoč tome što je Bevilacqua osvojio brdski cilj na Klisu, Schuranu je i drugo mjesto, odnosno bod više od Bevi-lacqua, bilo dovoljno da osigura pobjedničku zelenu majicu namijenjenu najboljem. Konkurirajući za jednu od pobjedničkih majicu Bevilacqua je sakupio 11 bodova, Schuran ukupno 12, ali ostaje vidjeti hoće li je zadržati i u nastavku utrke.

Do prvog prolaska kroz Sinj na čelu etape ostala su još trojica vozača iz bijega, a prolaznim ciljem na alkarskom trkalištu prvi je prošao Schuran koji od početka utrke pokazuje snažnu formu, a za sada i potencijal da ponovi uspjeh koji je u kolovozu ostvario vozeći na bugarskim cestama. Međutim, točno 20 kilometara prije cilja Schuran je izgubio vodstvo te je uslijedila borba za etapnu pobjedu.

Iskusni je 34-godišnji Viviani do svoje prve ovogodišnje pobjede stigao na valu odlično sinkroniziranog rada svoje momčadi, koja je u posljednjih nekoliko kilometra izbila na čelo pelotona i time mu praktički pripremila sprint. Etapnom pobjedom Viviani je postao i prvi nositelj crvene majice namijenjene vode-ćem u ukupnom poretku, usto je, po bodovima, vodeći i u redoslijedu za plavu majicu.

„Tijekom cijele sezone ostvario sam jako dobre rezultate, tako da je ova etapna pobjeda veliko olak-šanje. Momčad mi je u završnim kilometrima pripremila savršen lead-out. Došao sam ovdje kako bih osvojio što više etapa, a za završnu, ukupnu pobjedu momčadi borit će se Magnus Sheffield“, izjavio je Viviani koji je u Hrvatsku stigao izravno iz Nizozemske gdje je sudjelovao na Europskom prvenstvu. „Otkako smo sletjeli u Hrvatsku, s obzirom na vrijeme i vizure koje ovdje vidimo, tim i ja se osjećamo kao da smo na godišnjem odmoru“, dodao je Viviani.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
03. lipanj 2024 05:23