StoryEditorOCM
OstaloNAJBOLJI U DRŽAVI

Dalmatinu nova titula u petanki, ali i velike brige oko plaćanja prijava

Piše Borislav Juras
11. lipnja 2023. - 08:33

Šibenski Dalmatino nastavlja dominaciju u petanki. I nakon četvrte sezone ligaškog natjecanja, igrači i igračice ovog kluba su ostali jedini prvaci Hrvatske u verziji boćanja koja je dosad zaživjela samo u okvirima Šibensko-kninske županije. Iako su jedinu utakmicu u sezoni izgubili pod neobičnim okolnostima (Krešimirov grad je trebao tri nastavka za pobjedu 6:3), baš taj poraz je, sve do zadnje utakmice zadnjega kola prvenstva, u prilici za titulu držao i njihove konkurente, Krešimirov grad i Šibenik.

U dvoboju odluke, na Biocima, Dalmatino je poveo 3:0 protiv Krešimirova grada, pa uz nešto muke uspio do minimalne pobjede 5:4, devete u sezoni, vrijedne potvrde prvog mjesta. Drugi je, s dva poraza (oba od Dalmatina), završio Šibenik, a na koncu je treći Krešimirov grad (oba puta izgubili od Šibenika). Četvrte su Vodice, peti Tribunj, a šesti kninski Krčić.

Tromjesečna sezona

Ligaška sezona je trajala tri mjeseca, a uoči zadnjega kola, na Biocima su “petankaše” posjetili Tomislav Ćurko, predsjednik europske boćarske federacije te čelnici nacionalnog saveza, predvođeni predsjednikom Denisom Peršićem. Pritom su im poklonili dva kompleta opreme za skoro pojedinačno natjecanje u preciznom izbijanju, ali i ostavili razloga za brigu...

- Prvi put moram reći da nisam baš veliki optimist po pitanju daljnjeg razvoja petanke. Naprosto, nisu nam ostavili dobre vijesti, razočarani smo nakon sastanka s njima, toliko da smo u Dalmatinu bez posebnog štimunga i zadovoljstva dočekali novu titulu. Još ćemo mi iz svih klubova sjesti i međusobno raspraviti što dalje, iako već ima i radikalnih prijedloga da se maknemo iz okrilja saveza.

Uvjeti koje nam postavljaju su daleko od povoljnih, kako po pitanju uključivanja u međunarodna natjecanja pod hrvatskom zastavom, tako sad i za ona domaća. Primjerice, odredili su da svaki muški sudionik prvenstava koja slijede plaća za prijavu 15 eura. Zato je već upitno hoće li se i kako održati prvenstvo u preciznom izbijanju koje je po kalendaru 17. i 18. lipnja - otkrio je Milan Gnjidić, jedan od utemeljitelja Dalmatina, ali i fanatika koji godinama ustrajno rade na popularizaciji petanka verzije boćanja.

Dok je upitno hoće li se, u drugoj polovici rujna, pod hrvatskom zastavom ići na prvenstva Europe za veterane i seniore, Gnjidić je najavio da će Dalmatino u studenome vjerojatno opet biti sudionik turnira Kupa prvaka u Francuskoj.

Osim odluke o prvaku u petanka verziji, boćarska “super nedjelja” u Šibeniku je donijela i puno vatreniji gradski derbi u volo verziji, dvoboj koji je krojio vrh poretka u drugoligaškoj skupini Srednja Dalmacija. Solaris 2015 i Šibenik 2020 odigrali su 12:12. Njihov remi bio je daleko od mirnog (čak je i zaiskrilo nakon štafeta), a takav ishod nikomu, barem kratkoročno, nije donio posebne koristi. Izuzev - konkurentima.

Solaris i Šibenik još nisu teoretski osigurali opstanak (plasman do četvrtog mjesta), a oboje su (iako je Solaris i dalje vodeći) umanjili šanse za titulu. Dok su se Šibenčani “klali”, splitska Nada je, unatoč novom porazu, zadržala šanse za titulu u svojim rukama, Supetar ostaje u borbi za opstanak, a i pritajeni Debeljak još može do titule...

Šibenski derbi, osim kao rijetko kad popunjene tribine, obilježio je i nevjerojatan rasplet duela štafeta, pokazalo se presudan za ishod u borbi izjednačenih rivala. To je bila jedina disciplina u koju su igrači Solarisa ušli kao izraziti favoriti. To učinkom nisu opravdali u situaciji kad su mogli povesti 10:6 (ili barem 9:7) i mirnije ući u završne, klasične igre. Lovili su 32 pogotka suparnika. Nakon 31. pogotka, Skeji je ostalo dovoljno vremena za još jedan izbačaj, ali su mu suigrači propustili postaviti boću koju treba gađati i time odnijeli priliku za pogodak vrijedan remija.

Bizarna situacija

Ova bizarna situacija je dodatno “pojačala” Skejin status Solarisova tragičara. Iako važi za jednog od najboljih igrača momčadi, upisao je poraze u sva četiri nastupa. Čak i zadnji u paru, kad su on i Živković u završnici ispustili vodstvo 6:3. Vidovićeva boća, naslonjena na Živkovićevu pri rezultatu 6:6, praktički im je presudila, donijela konačni bod Šibeniku.

Solaris 2015 – Šibenik 2020 12:12

Rezultati po disciplinama; pojedinačno: Skejo – Celić 7:8, V. Bratić – D. Arambaša 9:7, par: Prtenjača, Ž. Živković – Rakić (Vidović), A. Gatara 13:4, trojka: Vukšić, Bašić, Begura – Vulinović, D. Gatara, Ledenko 3:9, brzinsko izbijanje: D. Živković – A. Gatara 35:33, precizno izbijanje: Skejo – D. Arambaša 11:15, Prtenjača – Celić 14:11, štafetno izbijanje: D. Živković, Skejo – A. Gatara, Rakić 31:32, bližanje i izbijanje u krug: Prtenjača – Celić 22:20, parovi: V. Bratić, Vukšić – A. Gatara, D. Arambaša 3:13, D. Živković, Begura – D. Gatara (Rakić), Ledenko 13:3, Skejo, Ž. Živković – Vulinović, Vidović 6:10.

U 15. kolu, Kijevo je na Viru upisalo pobjedu 13:11. Ima 17 bodova i drži šesto mjesto. Ne izgubi li ove nedjelje doma od Supetra, osigurat će opstanak objema šibenskim momčadima. Solaris je vodeći, ima 31 bod, ali i pred sobom gostovanje drugoplasiranoj Nadi (29). Šibenik je treći, ima 28 bodova, a u 16. kolu je slobodan.

05. svibanj 2024 15:50