StoryEditorOCM
OstaloGLAVA U BALUNU

Crnica vapi za iskustvom i - eurima: odlazak čak sedmorice udarnih igrača za Solaris je prevelik udarac

Piše Ivo Mikuličin
9. listopada 2022. - 10:41

Nemojte da vas zavara konačan rezultat (13:10) premijerne ovosezonske utakmice vaterpolista Solarisa u sudaru sa splitskim POŠK-om. “Sunčani” su u završne minute susreta ušli s osjetnom razlikom od 13:7, pa su se Splićani samo potrudili da ublaže malu rezultatsku katastrofu.

No istinske šibenske prijatelje sporta jednako molimo da se ne zavaravaju kako će Solaris ove godine biti na jednakoj razini, kao prošle sezone, kad mu je za dlaku u izjednačenom nadmetanju sa zagrebačkom Mladosti izmakao plasman u kvalifikacije za plasman u europsku Ligu prvaka.

Odlazak čak sedmorice udarnih igrača (Goreta, Koprčina, Pelicarić, Bulat...) prevelik je udarac za Crnicu da bi taj hendikep “preko noći” mogla nadoknaditi skupina zaista nadarenih, ali u natjecateljskom smislu odveć neiskusnih igrača.

Borba za 5. mjesto

– Nije problem samo u tome što smo mi manje kvalitetni i iskusni nego prošle sezone, nego i u činjenici da su se neki klubovi, poput riječkog Primorja, izuzetno pojačali za ovu sezonu. Da nam, nemojte shvatiti da sam pesimist, u prvenstvu Hrvatske predstoji borba za peto ili šesto mjesto – govorio nam je Jure Marelja, koji je samo dan poslije neviđenog splitskog slavlja, gdje se kao pomoćnik Ivice Tucka zasluženo okitio srebrom, uletio pun elana u svoj, šibenski bazen. S jasnom nakanom da nemali broj nadarenih mladaca polako sklapa u skladni momčadski mozaik.

Kao blagu “kontru” Mareljinom više nego realnom i glasnom razmišljanju, možemo, dakako, spomenuti ugodan susret pred splitskom Spaladium Arenom s HRT-ovim komentatorom (i veteranom riječkog Primorja) Davidom Burburanom, koji nam je bez ikakve kurtoazije kazao:

– Iznimno sam sretan što će moj sin Noa, inače juniorski reprezentativac Hrvatske, u novoj sezoni odjenuti kapicu Solarisa. To je gotovo idealna sredina za razvoj mladih nadarenih igrača.

Davidove komplimente na račun šibenskog vaterpola (i dijela Šibenčana) sa zadovoljstvom smo prenijeli Tomislavu Niniću Cici, koji je, što kriti, alfa i omega u Crnici, a koji nas je odmah spustio na zemlju riječima:

– Sve je to lijepo čuti, ali sad valja namaknuti najmanje 15 tisuća eura da bismo nastupili na kvalifikacijskom turniru LEN-kupa u grčkom Solunu. Nije važno što u Grčku putujemo bez velikih izgleda na uspjeh, ali kako našim nadarenim momcima oduzeti priliku da svoj talent pokažu u Europi!?

Prevelika svota

Poznavajući Cicine, kako bi kazao popularni Splićanin Biće Mladinić, “moralno-voljne osobine pasa goniča”, ne vjerujemo da Solaris neće na vrijeme osigurati spomenutu svotu, koja je, ruku na srce, (pre)velika za šibenski sportski proračun. Zato dugoročno valja razmišljati o utemeljenju posebnog proračunskog fonda Grada Šibenika za honoriranje međunarodnih uspjeha najboljih sportskih kolektiva Krešimirova grada. A da to nije samo šibenski, već i svekoliki hrvatski problem, govori i aktualna jadikovka vaterpolske legende Perice Bukića.

– Svi su guštali u sjajnoj splitskoj atmosferi, te veličali europsko zlato. Nekoliko tjedana poslije ja nimalo ne guštam u nastojanjima da pokrijem sve “minuse” koje je iza sebe ostavila organizacija Europskog prvenstva u vaterpolu. A siguran sam da pritom dijelim slična, jednako teška iskustva iz drugih hrvatskih sportskih saveza. Dakako, s iznimkom HNS-a, koji ne krase samo zavidni uspjesi, već i financijska stabilnost, te sjajna, profesionalna organizacija rada u Savezu – otvorio nam se Bukić.

26. travanj 2024 18:28