StoryEditorOCM
OstaloOd 26. rujna do 1. listopada

Biciklistička utrka CRO Race starta u Primoštenu, a ruta duga gotovo tisuću kilometara idealna je za promociju Hrvatske: evo koje sve zemlje sudjeluju

Piše HINA
20. rujna 2023. - 16:30

Osmo izdanje biciklističke utrke kroz Hrvatsku "CRO Race" održat će se od 26. rujna do 1. listopada, start će biti u Primoštenu, a cilj već tradicionalno u Zagrebu.
Tijekom šest etapa pred vozačima će biti 966.5 kilometara, a na startu će se naći biciklisti iz 18 momčadi od toga pet iz najviše kategorije "WorldTour". To su Bahrain Victorious, za koju će voziti branitelj naslova Slovenac Matej Mohorič i jedini hrvatski vozač u "WorldTouru" Fran Miholjević, zatim britanski INEOS Grenadiers, nizozemski DSM-firmenich, australski Jayco-AlUla i američki Lidl-Trek. Uz njih natjecat će se i pet UCI Pro momčadi, španjolske Kern Pharma i Caa Rural-Seguros RGA, švicarski Q36.5, norveški Uno-X te talijanska EOLO-Kometa, te osam Continental momčadi, slovenske Adria Mobil i Ljubljana Gusto Santic, poljske HRE Mazowsze Serce Polski i Voster ATS, austrijske Santic Wibatech i Hrinkow Advarics, njemačka Maloja Pushbikers i češka ATT Investments.
Kao i uvijek, osim sportskog aspekta naglasak tijekom utrke bit će na turističkoj promociji naše zemlje.
"Hrvatska mora imati ovakav nacionalni Tour kako bismo na najbolji način pokazali što ova zemlja nudi. Prema podacima za 2022. CRO Race se mogao gledati u 190 zemalja, od toga 130 uživo, a bili smo dostupni u 1.35 milijardi kućanstava. Prikazali smo 120 interesnih točaka, odnosno 120 izravnih motiva za dolazak u Hrvatsku", rekao je direktor utrke Vladimir Miholjević te dodao:
"Veseli nas ovogodišnji iskorak na otoke. Novalja na Pagu će biti prvi otočki cilj neke etape, a s obzirom da će etapa biti ravničarska očekujemo spektakularnu završnicu i jurnjavu velikom brzinom. Domaćin starta ‘kraljevske‘ četvrte etape bit će otok Krk, a sve tamošnje turističke zajednice sudjeluju u organizaciji tog starta".
O važnosti CRO Racea za promociju Hrvatske u svijetu govorili su i bivši proslavljeni hrvatski vaterpolisti Dubravko Šimenc i Josip Pavis, sada posebni koordinator odjela za marketinške projekte Hrvatske turističe zajednice, odnosno posebni savjetnik ministrice turizma i sporta.
"Ova utrka je najbolja platforma za promicanje turizma, osobito u predsezoni i posezoni koje su nam posebno važne. Održivost hrvatskog turizma zasniva se upravo na ovakvim projektima", naglasio je Šimenc.
"CRO Race spaja nespojivo, kontinet i obalu. I ove je godine utrka zasluženo uvrštena kao partner ministarstva turizma i sporta", dodao je Pavić.
RASPORED ETAPA: 26, rujna, 1. etapa: Primošten – Sinj (181 km) 27. rujna, 2. etapa: Biograd na Moru – Novalja (114,5 km) 28. rujna, 3. etapa: Otočac – Opatija (133,5 km) 29. rujna: 4. etapa: Krk – Labin (191 km) 30. rujna, 5. etapa: Crikvenica – Ozalj (189 km) 1. listopada, 6. etapa: Samobor – Zagreb (157,5 km)
 

28. travanj 2024 05:10