StoryEditorOCM
NogometPrimitivizam na Stanovima

Zbog sramotnog rasističkog incidenta prekinuta prijateljska utakmica između Zadra i Šibenika; Meta primitivaca bio je tamnoputi Kolumbijac Mina

Piše šibenski.hr
17. kolovoza 2022. - 21:10

Današnju prijateljsku utakmicu između nogometaša Zadra i Šibenika koja je odigrana na stadionu na Stanovima obilježio je primitivni rasistički incident zbog kojeg je susret prekinut u 65. minuti.

Meta rasista bio je tamnoputi nogometaš Šibenika iz Kolumbije Marcos Mina. Manja skupina iz publike uporno je zadirkivala igrače, hukala Kolumbijcu, a sve je eskaliralo kada su pred njega bacili koru banane. Bila je to kap koja je prelila čašu, pa je utakmica prekinuta.

Inače, igrači i vodstvo Zadra bili su maksimalno korektni prema Šibenčanima, kao i velika većina publike koja se okupila na Stanovima. Svi oni su osudili incident.

Međutim, nekulturna manjina sve je zasjenila. Zaista. nevjerojatno je da se takve stvari događaju u svijetu koji se voli nazivati civiliziranim, duboko u 21. stoljeću. Za svaku osudu...

- Grupa dečkiju bila je iza gola na tribinama, bez ikakvih navijačkih obilježja. Zadirkivali su igrače, pa i domaćeg golmana, a prije prekida bacili su bananu na travnjak pred našeg igrača Minu, hukali, na travnjak je doletjela i čaša, a potom su pobjegli s tribina. Policija će napraviti zapisnik. Mi smo za svoje potrebe snimali utakmicu, pa možda ta snimka pomogne i policiji da pronađe počinitelje- kazao je Dario Dabac, sportski direktor Šibenika.

Inače, do prekida je Šibenik vodio 4:2. Golove su postigli Vidović, Delić, Kreković i Petrenko. Notirajmo da je Ivan Petrenko 22- godišnji centarfor iz Ukrajine koji je prošle sezone igrao za Međimurje. Za istaknuti je da je prve minute za Šibenik nakon ozljede odigrao i krilni napadač iz Španjolske Burgui.

O nemilom događaju oglasila se i predsjednica Uprave HNK Šibenik Marina Jurić čije priopćenje prenosimo u cjelosti:

'PRIOPĆENJE ZA MEDIJE – RECI NE RASIZMU!

Dana 17.08.2022. godine u Zadru odigrana je prijateljska utakmica između NK Zadar i HNK Šibenik tijekom koje su se dogodile ružne i zabrinjavajuće scene, te skandalozno i diskriminirajuće ponašanje gledatelja. 

Naime, od prve minute gledatelji koji su prisustvovali utakmici su započeli vrijeđati igrača HNK Šibenika na nacionalnoj osnovi izvikujući citiramo: “Matiću Srbine”. Nakon toga, uslijedilo je vrijeđanje i omalovažavanje igrača HNK Šibenika Marcosa Mine na rasnoj osnovi upućujući pogrdne zvukove (hukanje) prema istome. Sve je kulminiralo bacanjem banana i naposlijetku staklene boce prema igraču na terenu, usred čega je utakmica i prekinuta u 65. minuti odlukom sudaca.

HNK Šibenik, i ja kao predsjednica uprave kluba, oštro osuđujemo današnje ponašanje gledatelja na tribinama nogometnog stadiona NK Zadra.

Vrijeđanje na nacionalnoj i rasnoj osnovi, a konačno i gađanje bananama i staklenom bocom igrača u 21. stoljeću smatramo skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim ponašanjem, te pozdravljamo odluku sudaca da se ovakva utakmica prekine u 65. minuti.

Želimo napomenuti kako je utakmica bila otvorena za gledatelje, te kako je minimum obaveza od strane organizatora bilo angažiranje zaštitarske službe i osiguravanje svih sudionika javnog događaja. 

Nogometni teren trebao bi biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik diskriminacije.

Očekujemo hitno očitovanje uprave NK Zadar o nemilim događajima na današnjoj utakmici i mjerama koje će poduzeti kako se ovakve scene na nogometnim tribinama više nikada ne bi ponovile- stoji u priopćenju kojeg potpisuje Marina Jurić.

Vrlo brzo je stigla i reakcija iz Zadra koji na Facebooku napisali sljedeće:

-HNK Zadar i HNK Šibenik 17.08.2022. u 18.00 sati odigrali su prijateljski susret koji je prekinut u 65. minuti kod rezultata 4:2 za Šibenik, nakon incidenta kojeg je izazvao dio gledatelja koji su ušli na zatvorenu južnu tribinu preskočivši ogradu. U 65. minuti spomenuta skupina bacila je bananu upućenu prema igraču Šibenika Marcosu Mini, nakon čega je susret prekinut i igrači su poslani u svlačionice. HNK Zadar se ovim putem ispričava Marcosu Mini i svim igračima, stručnom stožeru, upravi i svim navijačima HNK Šibenik zbog navedenog incidenta! – stoji u objavi kluba.

O navedenom događaju oglasila se i predsjednica zadarskog kluba Iva Bokanović:

- U ime svih Zadrana ovim putem se ispričavam Šibeniku i Marcosu Mini za ovaj sramotni ispad dijela gledatelja. Moram naglasiti kako to nisu naši navijači i da ovakvom ponašanju nema mjesta na sportskim terenima. Oštro osuđujem i zgrožena sam ovim činom i napravit ćemo sve potrebno kako bi se otkrili počinitelji ovog incidenta! Šibeniku zahvaljujem što su se odazvali našem pozivu za gostovanjem i želim im puno sreće u nastavku prvenstva- rekla je Zadrova predsjednica.

28. travanj 2024 01:05