StoryEditorOCM
NogometKaračićevo obećanje

‘Vukovar neće pasti!‘; Zrinski guraju suci, ali ni Šibenčani nisu sami, nitko ne voli tajkunske igračke

Piše Ivo Mikuličin
15. svibnja 2024. - 12:53

Od malih sam nogu žestoki hajdukovac, ali u posljednje vrijeme uživam gledati utakmice Šibenika. To je nogomet po mom guštu, privlačan i efikasan. Bila bi šteta da Dalmacija ne dobije još jednog prvoligaša – kazivao nam je dan poslije nadmetanja Sesvete – Šibenik (0:4) jedan stariji gospodin, koji bi, po naglasku, trebao biti porijeklom iz južnog priobalja Šibensko-kninske županije. Ne, ne želimo proturječiti spomenutom zaljubljeniku u dalmatinski balun. Njegovi komplimenti (ne)izravno svjedoče o mogućnosti Šubićevca da u zadnja tri kola sami odlučuju o svojoj (prvo)ligaškoj sudbini, što se u šibenskim nogometnim krugovima priželjkivalo od početka proljetnog nastavka drugoligaške utrke.

To je, uostalom, posve u skladu s ne tako davnom izjavom trenera Marija Carevića "kako njegovu momčad u viši rang natjecanja vodi 11 pobjeda u preostalih 11 utakmica". Da je to jedini način da se operu jesenski grijesi. Šibenski nevjerojatan poraz od 4:5 protiv Orijenta i sudački neviđeni propusti arbitara na štetu "Narančastih" na utakmicama u Vukovaru i Osijeku. Na žalost Šibenčana i objektivnih prijatelja hrvatskog nogometa, teški sudački grijesi ponovili su se i na utakmici Jarun – Zrinski(1:2).

"Sudac je nepotrebno produžio utakmicu više od 4 minute, pa su gosti postigli pogodak u 96. minuti sudačke nadoknade… Gol je pao iz čiste ofsajd-pozicije, zašto je izravno odgovoran pomoćni sudac… Glavni sudac je nepotrebno zaustavio matnu "kontru" Jaruna… Sudac Majstrović je bio neobjektivan, jer je imao jedan kriterij za goste, drugi za domaćina…" To je samo dio primjedbi, koje nam je poslije zagrebačke utakmice priopćio jedan provjereni nogometni djelatnik, a sa čime se, navodno, slaže i kontrolor susreta, međunarodno priznati Alojzije Šupraha. A propušteni remi Jaruna u tom susretu mogao je dovesti Narančaste u puno povoljniji položaj ili na prvo mjesto na ligaškoj ljestvici. Govori li puno toga i informacija da su se igrači Jaruna, zgroženi sudačkim odlukama, htjeli poslije utakmice fizički obračunati sa sudačkom trojkom, iako se nije radilo o susretu koji im "život znači"!?

Zadnja tri kola

Evo rasporeda utakmica Zrinskog i Šibenika u zadnja tri kola.

ZRINSKI (75 bodova): SESVETE, Vukovar, ŠIBENIK

ŠIBENIK(73): VUKOVAR, DUBRAVA, Zrinski

Velikim slovima označeni su klubovi koje pretendenti za prvo mjesto dočekuju kao domaćini.

Izuzetan napredak

Suprotno zbivanjima na utakmici Jarun – Zrinski, šibenski trener Mario Carević bio je, dakako, itekako zadovoljan poslije utakmice u Sesvetama. I efikasnošću, i igrom, i neviđenom potporom Funcuta, te ostalih prijatelja "Narančastih" koji nisu štedjeli ni vrijeme ni novac da stignu u predgrađe Zagreba na šibensku nogometnu rapsodiju.

- Po mojoj procjeni bilo je više od 300 Šibenčana. Ne samo Funcuta, koji su cijelu utakmicu stajali na nogama, već i gotovo isti broj ljudi iz šibenskog kraja, među kojima, naravno, i zagrebačkih Šibenčana, koji su sjedili u onom mirnijem dijelu gledališta - raportirao nam je kolega Petar, koji gotovo nikad ne propušta gostovanja "Narančastih". Poslije prvih rečenica zadovoljstva Carević je, međutim, vrlo brzo zaplovio vodama opreza, kad je riječ o dvjema domaćim utakmicama (Vukovar, Dubrava) koje čekaju Šibenik prije derbija svih derbija u osječkom Gradskom vrtu.

image

Funcuti, fanatično uz svoj Šibenik

Josip Bandić/Cropix

- Brine me treći karton Nikole Marjanovića. Mi zapravo, ako izuzmemo tek pristiglog Kamerunca Josepha Iyendocka, zbog odsustva operiranog Ivana Roce, nemamo izravnu zamjenu za njega. Ne isključujem, dakako, ni mogućnost da svestrani Majić bar na kratko zauzme mjesto u veznom redu. Zabrinut sam i zbog povrede Kolumbijca Torresa, pogotovu što je u zadnje vrijeme pokazao izuzetan napredak u radu i formi. Jednako na treninzima i utakmicama. Ne krijem da sam silno fokusiran na idući susret s Vukovarom koji je, pritom nisam otkrio Ameriku, kvalitetna i iskusna momčad – govorio nam je Carević u obostrano iskrenoj nogometnoj ćakuli.

Iako trener Šibenika o tome nije govorio eksplicite, "požutjeli" Marjanović i povrijeđeni Torres potenciraju i "vječnu" priču o propozicijama, koje govore da utakmicu moraju početi 3 igrača, mlađa od 21 godine. Trener Šibenika se, baš kao i većina navijača, raduje novom pogotku Ivana Laće. Lice je razvukao u smiješak na "klasičnu" šibensku poštapalicu, usmjerenu na nadarenog Skradinjanina u stilu "On zna igrati nogomet, ali vrijeme je da mu bog prosvitli pamet!"

Karačić ljeto u Europi

A ovotjedna utakmica s Vukovarom, zbog novog kormilara te momčadi Branka Karačića, budi najljepše šibenske nogometne uspomene. Točnije, sjećanje na prvoligašku sezonu 2009/2010, kad su Narančasti nesretno poraženi od Hajduka u finalu Kupa Hrvatske i jedini put u svojoj povijesti igrali službene europske utakmice zasluživši to plasmanom na 4. mjesto prvoligaške ljestvice.

Dapače, ljeta 2010. godine Šibenik je u jednom trenutku, vjerovali ili ne, na svjetskoj listi bio drugi po rejtingu od hrvatskih kluba. Iza Dinama, a ispred Hajduka. Ponajviše, zahvaljujući pobjedama na Malti (Sliema 3:0) i Cipru (Anorthosis 2:0). Kako zaboraviti momčad koju je vodio osječki Hercegovac i bivši hajdukovca Branko Karačić, a koja je, među inim, te sezone pobijedila Hajduka u Splitu, te (s igračem manje) Mamićev Dinamo na Šubićevcu!? I vrijedi ponoviti imena udarnih šibenskih prvotimaca iz tog doba: Blažević, Jurčević (A.Bulat), Vidić, Budiša, Medvid – Husmani, Ademi, Bačelić Grgić, Alispahić – Zec, Fuštar(A.Jakoliš). Nije lako zaboraviti ni Karačićevu izjavu kad je, to je neizbrisiv dojam, nevoljko napustio Šubićevac.

- Bit će u budućnosti, vjerujem, i boljih uprava, i boljih igrača, i boljih trenera na Šubićevcu, ali nikad takve kohezije u momčadi kao ove sezone. Ni takve suradnje među bitnim klupskim čimbenicima – otvorio se Karačić na zadnjem druženju sa šibenskim sportskim novinarima ljeta 2010. godine.

Iskusni stručnjak

Iskusni stručnjak nije nikad prekinuo kontakt s dijelom šibenske "sedme sile", pa je u prijateljskom ćakulanju s nama, što se dogodilo prije susreta Sesvete – Šibenik progovorio na znakovit način: "Vukovar neće pasti!" Naravno, nije htio do kraja obrazlagati tu rečenicu s okusom slavne povijesti grada na Dunavu. Točnije, je li se spomenuta misao odnosi na utakmicu Šibenik – Vukovar ili nadmetanje Vukovara sa susjednim Zrinskim!? Istodobno, malo tko je zanijekao našu tezu "kako imamo informaciju da između Vukovaraca i seoske momčadi iz malog Jurjevca, iza koje stoji bogati gazda Ivan Komak, postoji nemali rivalitet, da ne kažemo neku težu riječ".

image

Marino Majstrović loše je sudio utakmicu Jarun-Zrinski

Josip Bandić/Cropix

I još nešto za kraj. Utakmicu Jarun – Zrinski sudio je, nažalost, Dalmatinac, Splićanin Majstrović, koji se nedavno preselio na adresu u Hrvatskom primorju. Ostaje dvojba što je moglo presuditi u njegovom otvorenom pomaganju šibenskom suparniku u borbi za prvo mjesto!? Loš sudački dan ili, puno vjerojatnije, "igre ispod žita" o kojima se šuška mjesecima, a na koje dosad nije reagirala vrhuška Hrvatskog nogometnog saveza. Kako će Šibenčani odgovoriti na tu grubu istinu!? Vjerojatno još većom motivacijom nego u zadnjih 11 kola. I ne samo time. Već su počele pripreme Funcuta za zadnju, vjerojatno odlučnu utakmicu Zrinski – Šibenik u osječkom Gradskom vrtu.

29. svibanj 2024 20:33