StoryEditorOCM
Nogometdalmatinski derbi

Trener i iskusni branič Šibenika najavili susret s Hajdukom: ‘Osjeća se da ovo nije baš sasvim obična utakmica‘

Piše Krešimir Gulin
31. ožujka 2023. - 18:45

Bez obzira na stanje na tablici utakmice Šibenika i Hajduka nikad nisu baš ‘obične‘. Silan je rivalitet između dva susjedna grada. Brzo je to naučio i austrijski Hrvat Damir Čanadi koji sjedi na klupi Narančastih:

- Da, osjeti se na ulicama grada pojačani interes za utakmicu. Ljudi nas zaustavljaju, pitaju kako ćemo proći... Jasno je da se radi o važnom derbiju za naše navijače. Međutim, mi prije svega igramo za opstanak u ligi, nama su bodovi na prvom mjestu. Naši zadnji rezultati protiv Dinama i Osijeka dali su nam za pravo kako možemo razmišljati o tome da pobijedimo, ili barem igramo neodlučeno, s našim najjačim klubovima- kaže ‘Herr‘ Čanadi kako su trenera Šibenika brzo prozvali u Krešimirovom gradu.

Jedno od ključnih pitanja zadnjih dana na Šubićevcu glasi: ‘Hoće li igrati Livaja‘?. Naime, Šibenik jeu pravilu dobro porlazio protiv Splićana kada Livaja nije igrao. Da budemo precizni, obje pobjede kontra Hajduka Narančasti su upisali u dvobojima u kojima Livaja nije nastupio. Inače, Čanadi najboljeg igrača Bijelih poznaje još iz Grčke. Ne pamti ga po dobrome, jer je Livaja golom u dresu AEK-a srušio Čanadijev Atromitos:

-Stara je stvar da Livaja jednom akcijom može riještit pitanje pobjednika i da je velika karikau Hajdukovom lancu. Naravno da bi nama bilo lakše ako ne bude igrao. Međutim, treba znati da Hajduk ima odličnu zamjenu za Livaju, pa Kalinić je isto top igrač. Ali, pustimo mi igrače Hajduka sa strane. Prvenstveno trebamo misliti na vlastitu izvedbu. Držim kako Šibenik od ove zime ima neki drugi DNK. Imamo puno novih igrača, kvalitetu i širinu da ravnopravno igramo sa svima, pa tako i Hajdukom. Bit će to sasvim drugačija utakmica od one u prvom dijelu sezone kada smo golom Dolčeka u 97. minuti izvukli remi. treba biti iskren i kazati kako smo tada imali i dosta sreće, Hajduk je bio bolja momčad. Sada je to neka potpuno druga priča. Mi smo puno promijenili izgled ekipe, a Hajduk ima novog trenera. Vidim da je Leko okrenuo sistem igre, da su se stabilizirali u zadnjih nekoliko kola. Nadam se da ćemo uspjeti odgovoriti pas igrom kojom težimo presingu Hajduka- rekao je Čanadi.

Često se potencira i navodno loš travnjak na Šubićevcu. Primjerice, trener Dinama Ante Čačić je neumjesno izjavio kako u Šibeniku ne bi pobijedio ni Arsenal:

- Baš protiv Dinama je teren bio bolji jer je pred utakmicu padala kiša. Nadamo se kiši i prije Hajduka. Pa, mi smo momčad koja je bolja na podu nego u zraku, tako da nam paše što kvalitetniji teren. Mislim da je svima u interesu da se susret odluči na nogometnim pitanjima, a ne da se poslije potežu bilo kakvi repovi- veli Čanadi.

image

 Zoran Kvržić

Nikša Stipaničev/Cropix

Iskusni branič Šibenika Zoran Kvržić u HNL-u je odigrao ‘mali milijun‘ utakmica kontra Hajduka:

- Iskreno, u svlačionici se toliko ne osjećaju tenzije uoči utakmice koliko se taj osjećaj ćuti kada izađete u grad. Očekujem pun stadion, jako cijenimo Hajduk, međutim sigurno će se nešto i nas pitati. Ipak, igramo u svojoj kući. Ako Šibenik bude pravi kao što je bio, primjerice, s Dinamom onda svima možemo parirati- rekao je Kvržić koji je svojim dolaskom donio Šibeniku silnu stabilnost na desnom boku, koji je nerijetko bio rak rana Narančastih.

Inače, Šibenčane u idćih tjedan dana čekaju tri jako zahtjevne utakmice. Nakon Hajduka u srijedu na Šubićevcu dočekuju Dinamo u polufinalu Kupa, a onda već u subotu imaju prvenstvenu obvezu u Rijeci:

- Vjerujte, nitko od igrača protekli tjedan dana nije razmišlja o Dinamu, fokusirani smo isključivo na Hajduk. Prvenstvo nam je jako važno- poručio je Kvržić.

Zato unaprijed gleda trener Čanadi, poglavito o kontekstu rotacije igrača:

- Imamo zaista širok kadar, ali moramo razmišljati o idućim utakmicama. Protiv Hajduka ćemo na raspolaganju imati sve igrače osim Kvesića i Vidovića. Međutim, pitanje je hoćemo li koristiti igrače poput Čopa, Poza, Krekovića... koji su nekoliko tjedana bili van stroja- odgovorio je Čanadi na pitanje o kadrovski rješenjima za Hajduk.

Vjerojatni sastav Šibenika (4-4-2): Rogić- Kvržić, Perić, Matić, Mina- Arai, Đorić, Đira, Čanađija- Špeljak, Dolček.

Utakmica Šibenik-Hajduk igra se u subotu u 19,10 sati.

28. travanj 2024 00:13