StoryEditorOCM
NogometŽELIMO U PRVU LIGU

Sve što trebate znati o "narančastima": Borimir Perković, trener Šibenika, o okončanoj polusezoni, igračima, odnosu s upravom kluba, proljetnom nastavku i ambicijama...

3. prosinca 2018. - 12:52

Nogometaši Šibenika otišli su na (pre)dugi zimski odmor. Naime, prvo kolo proljetnog dijela 2. HNL bit će odigrano tek prvog vikenda u ožujku 2019. Dugi praznici "narančastima" će biti ugodni budući da su na njih otišli kao jesenski prvaci. I, što je još važnije, s pet bodova prednosti ispred Varaždina, najvećega konkurenta za ulazak u 1. HNL. Rekli bismo i jedinog konkurenta, jer svi ostali (Zadar, Sesvete, Dugopolje...) zaostali su deset bodova za Šibenikom. O minuloj polusezoni, ali i planovima za proljetni dio sezone, porazgovarali smo s Borimirom Perkovićem, trenerom nogometaša Šibenika.
 

Za početak, dajte nam ocjenu jesenskog dijela sezone. Nedavno ste kazali kako je Šibenik igrao najbolji i najljepši nogomet od prvog do zadnjeg kola.
– I dalje stojim pri toj tezi. Bez obzira na poraz u Dugopolju u zaostaloj utakmici 9. kola. Vjerujte, ta utakmica bila je jedna od naših najboljih utakmica ove jeseni. Dominirali smo 80 od 90 minuta. Ali, nismo uspjeli osvojiti ni bod. Što ćete, nogomet je ponekad takav, malo nepravedan. No, naša titula jesenskog prvaka je apsolutno zaslužena. To nije samo moje mišljenje. Njega dijele brojni moji kolege i gotovo svi oni koji pomnije prate zbivanja u 2. HNL. Uostalom, i statistika je na našoj strani. Imamo najmanje poraza u ligi, poslije Dinama smo najefikasnija momčad 2. HNL, a uz Lučko smo primili najmanje golova – počeo je naš razgovor Perković.

Odlične igre

Početak prvenstva nije bio baš bajan. Dapače, bio je dosta trapav, naročito utakmice s Osijekom i Međimurjem na Šubićevcu kada ste stizali dva gola zaostatka?
– Ne bih se složio s tom tezom. I prije prvenstva sam govorio kako je Osijek uz Dinamo ponajbolja ekipa u ligi. Nije bilo lako vratiti se poslije 0:2. Nije to došlo samo od sebe. Iz istovjetnog minusa vratili smo se i protiv Međimurja. Sjetite se da smo već u prvom poluvremenu trebali izjednačiti. Barem 60 minuta smo igrali odlično. Ako ću nabrajati dalje, dobrih 70 minuta protiv Zadra je bilo dovoljno za pobjedu. I protiv Hrvatskog dragovoljca smo imali vrhunskih razdoblja. Dakle, moje mišljenje ja da smo od prve do zadnje utakmice igrali vrlo dobro. Međutim, ne može se sve pobjeđivati, pa i s druge strane stoji neka ekipa. A mi nismo toliko moćni da svakome zabijemo po tri-četiri komada. Uz to, imali smo i objektivnih problema. Primjerice, Kendeš nam se kasnije priključio, Antunović je imao problema s ozljedama...
 

Publika na Šubićevcu u tim prvim kolima bila je dosta kritična prema vama. Čuli su se i povici: "Perkoviću, odlazi"...
– Rekao bih da je to više individualno, možda je to vikalo njih pet ili sedam, nije 100 sigurno. To je tako u nogometu, onaj tko kupi ulaznicu ima pravo vikati što god želi. Iskreno, mene to ne zanima, meni su važni samo teren i igra. Uostalom, sve te "bukače" demantirao je naš rezultat na kraju polusezone.

Potpora i kontinuitet

Jedan ste od rijetkih trenera u hrvatskom nogometu koji ima bezrezervnu podršku uprave kluba, točnije braće Jose i Ivana Bulata. Mnogi kažu da je kontinuitet, odnosno činjenica što ste već drugu godinu na klupi Šibenika, u konačnici i jedan od najvažnijih faktora dobrog rezultata.
– Mislite li vi da se Joso i Ivan Bulat mogu prevariti? Da se mogu zavarati ljudi koji su prošli sve u nogometu, po 20 godina igrali u vrhunskim klubovima? Pa, oni su na svakom našem treningu i vide kako usmjeravam igrače i što od njih tražim. Možemo mi biti prijatelji ili poznanici, ali da oni to ne prepoznaju, ja bih odavno bio "pa-pa". Oni su i inzistirali da ja dođem u Šibenik, dok ja to nisam baš zamišljao jer sam mislio ponovno nešto pokušati u inozemstvu. Zato sam i uzeo time out od tri-četiri dana kod konačne odluke. Oni su bili uporni i čekali me, i ja sam pristao. Mislim kako su čelnici Šibenika uvidjeli da kao trener znam što hoću i da imam ideju. A što se kontinuiteta tiče, jasno da su on i podrška bitni svakom treneru. Tek nakon nekog vremena vidi se koliko i kako radi.
 

Ove jeseni je silno "narastao" trolist igrača Labrović-Bulat-Prince...
– Dobro je poznata ona moja da me boli glava kad nema Bulata. Znam da mi se nerijetko prigovaralo da forsiram Bulata. Da to nije ni pedagoški ni profesionalno. Međutim, bio sam svaki dan s njim i uvidio da je to zrelo dijete, u nogometnom smislu čak i zreliji nego što to sugeriraju njegove godine. Što se Princea tiče, on je došao u Šibenik kao krilni igrač. Međutim, nakon 10 dana shvatio sam da su njegove kretnje nelogične, da mu je obrana nikakva i zato sam ga stavio na napadača. On je na toj poziciji 100 posto drukčiji igrač. Mislim kako je to njegova prva pozicija. A pred vratarom Labrovićem je zasigurno lijepa budućnost. Ima pravu figuru i već je pokazao vrline za vrhunskog vratara. Premda je i Lovre Rogić bio odličan. Zbog iskustva i garda Rogić je počeo kao naš prvi golman. No, nažalost, ozljeda ga je zaustavila. Tu prigodu je Labrović sjajno iskoristio.

Svi su napredovali

– Međutim, ne bih ja samo isticao tu trojicu. Još puno njih su postali bolji igrači. Evo, recimo, Maleš. On je sada s 27 godina postao ozbiljan igrač. I prije je on zabijao, ali nije igrao kvalitetnu obranu. Roca je napredovao koracima od sedam milja. Kada sam došao u Šibenik, Pecolaj je bio trećeligaški igrač. Sada mirne duše može igrati u Interu, Istri, ili, ako Bog da, sa Šibenikom iduće godine u 1. HNL. Nadalje, Vukorepa, Celić, Fuštin, Stanić, Galešić, da dalje ne nabrajam, svaki od njih je bolji igrač nego prije. I žao mi je što igračima poput Fuština i Stanića nisam dao više minuta tijekom jeseni jer su svojim pristupom to i zaslužili.
 

Ljetni prijelazni rok bio je poprilično uspješan. Uprava je ispunila gotovo sve vaše želje...
– Rekao bih da smo ciljano dovodili igrače. Stoper Pandža je donio iskustvo i kvalitetu. Uz njega je i Vukorepa napredovao kao igrač. Kendeš je odličan i kad prođe kompletne pripreme, donijet će nam puno više. Antunović, nažalost, nije bio 100 posto fizički spreman. A s obzirom na svoju figuru i konstituciju, on mora biti 100 posto fit. Blaić je pokazao sigurnost, kvalitetu i iskustvo. Na koncu, Barišić je došao kao stoper, međutim moja procjena je da je puno bolji kao zadnji vezni. Držim da Barišić ima potencijala i da je u njemu Šibenik dobio mladog i kvalitetnog igrača.
 

Već smo ustvrdili da je niz igrača Šibenika napredovao. Strahujete li od mogućih odlazaka tijekom zime?
– Može se sve dogoditi, pa da netko od igrača i ode. Međutim, ne bih volio nagađati o tome. Sigurno je da Prince igra dobro, Labrović i Bulat također. Možda bude interesa i za neke druge igrače, poput Roce koji igra odlično... No, u ovom trenutku sve su to spekulacije.

Stoper i vezni

Nakon utakmice s Varaždinom izjavili ste kako vam trebaju još dva igrača.
– To je više bilo u kontekstu onoga što je uvijek govorio Otto Barić, a on je uvijek govorio da mu trebaju dva igrača. I tu je bio u pravu. Dva dobra igrača su uvijek dobrodošla. Međutim, s obzirom na to kako smo odradili jesen, možda nam u ovom trenutku ne treba nitko. Jasno, uz uvjet da nitko i ne ode u zimskoj stanci.
 

Govorimo hipotetski: ako biste nekoga dovodili, koje pozicije vidite kao deficitarne?
– To su pozicije stopera i veznog. Htjeli bismo još jednog klasičnog stopera budući da smo tu izgubili Pericu Šaru. Ne radi se o tome da Vukorepa i Pandža igraju loše. Dapače. Ali, njih dvojicu mijenjaju Roca ili Barišić, koji su više zadnji vezni nego stoperi. Također, ciljamo na nekog polivalentnog veznog igrača koji bi mogao rasteretiti Rocu, Bulata, Celića i druge naše igrače iz manevra. No, ti nogometaši koji bi eventualno došli moraju biti pravi prvoligaški igrači, top-igrači, da bi se uklopili i igrali za Šibenik.
 

Da zaključimo, Šibenik je na zimsku stanku otišao kao jesenski prvak, s pet bodova prednosti nad prvim i jedinim konkurentom – Varaždinom. Dakle, Šibeniku su otvorene lijepe prvoligaške perspektive.
– Evo, i ovih dana, kada razgovaram s Josom i Ivom Bulatom te Jurom Zoričićem, oni stalno ističu kako nema imperativa ulaska u 1. HNL. Ali, isplivali smo na vrh rezultatima i kvalitetnim igrama. Ja osobno, ali ni igrači, ne bojimo se izazova i borbe za prvo mjesto. Igrače sve ovo silno motivira. Inače, od prvog dana u Šibeniku inzistirao sam na ambiciji kod igrača. Pokušao sam im usaditi taj mentalitet i govorio da, ako misle cijelu karijeru igrati u Drugoj ligi, da se mogu ostaviti nogometa. Sada imaju lijepu priliku da postanu prvoligaški igrači. Imamo finu prednost ispred Varaždina. Uvjet je da od prvog dana priprema i na proljeće nastavimo raditi kao što smo to činili tijekom jeseni, i onda smo definitivno prvi favoriti za ulazak u viši rang – zaključio je Borimir Perković.

Atmosfera je ključ

Dobra atmosfera ključ je uspjeha
Više puta tijekom jeseni isticali ste kako je Šibenik "zdrava" momčad, aludirajući na dobru atmosferu među igračima.

– To je točno i to je ključ uspjeha! Dobra atmosfera u svlačionici je vrlo važna, ako ne i najvažnija. Zaista imamo pozitivnu vibru u klubu i oko njega. To je vrlo dobro i to treba čuvati, i to ne smijemo srušiti. Vjerujte, dobra atmosfera vam u konačnici donese barem četiri-pet bodova više na kontu. U suprotnom, imat ćete isto toliko bodova manje. A znate da se prvenstva nerijetko odlučuju s jednim ili dva boda.

Početak priprema 14. siječnja

Prva prozivka 14. siječnja
Već i ptice na grani znaju kako je pauza u 2. HNL nedopustivo preduga. No, to je tema za one koji sjede u nogometnim forumima u Zagrebu. Kada će se "narančasti" opet okupiti nakon zimskim praznika?

– Prvu prozivku planirali smo za 14. siječnja. Držim da imamo i više nego dovoljno vremena za pripreme, budući da proljetni dio prvenstva počinje 2. ožujka. Igrači će se sada dva-tri tjedna dobro odmoriti. Potom će dobiti program po kojem će individualno raditi, tako da će im dio praznika biti poluaktivan. Naravno, cilj je da igrači ne dođu zapušteni na početak priprema. Osobno, ne vjerujem da će se to dogoditi budući da se radi o karakternim momcima.

27. travanj 2024 08:17