StoryEditorOCM
Nogometšibenčanin NA MUKAMA

Što se događa s njim? Bio je ponajbolji igrač HNL-a, a ove sezone je odigrao samo 27 minuta...

Piše Kazimir Guberina/SN
11. siječnja 2023. - 12:22

Iako ima samo 26 godina u životnom kalendaru, Marin Jakoliš već je sasvim dovoljno puta u svojoj karijeri prošao put od vrha do dna i natrag. Prodorni krilni napadač mogao je posebno u Hajduku ostaviti puno bolji dojam da se u njega više vjerovalo. Često je ni kriv niti dužan bio suočen s nizom kritika, iako je ponekad u Hajduku morao igrati silom prilika na poziciji desnog braniča koja mu nikad nije bila i neće biti prirodna pozicija.

No nakon turbulentnog razdoblja na Poljudu u kojem je u 51 nastupu u dresu splitskog velikana ostvario učinak od dva postignuta pogotka i jedne asistencije, svu raskoš svog neupitnog nogometnog znanja Jakoliš je potvrdio na najdražoj adresi.

Igračka frustracija

U dres Šibenika, u svoj rodni grad, Jakoliš je iz Hajduka stigao na posudbu, a u sastavu šibenskog prvoligaša dobio je potpunu slobodu u igri i jednu od glavnih uloga u momčadi, što je samo po sebi dovelo i do povratka izgubljenog samopouzdanja i igračkog identiteta. Jakoliš je golovima i asistencijama blistao na Šubićevcu i bio prvo ime momčadi uz ostvareni učinak od 11 pogodaka i pet asistencija na kontu u polusezoni. Jakoliš je na Šubićevac na posudbu stigao u ljeto 2021., ali mu je manje od šest mjeseci provedenih u rodnom gradu bilo dovoljno da kritički nastrojene Hajdukove navijače natjera na promjenu mišljenja. Na malonogometnom turniru Četiri kafića 26. prosinca 2021. na Gripama navijači Bijelih glasno su zazivali povratak Jakoliša na Poljud. U Hajduku su ipak imali druge planove, vratili su ga s posudbe, ali odmah krajem siječnja 2022. i prodali u redove francuskog prvoligaša Angersa, a baratalo se svotom od pola milijuna eura koja se slila u blagajnu splitskog kluba.

Nakon briljantnog razdoblja na Šubićevcu, Jakoliš se na novoj francuskoj adresi podsjetio na problematične dane i igračku muku koju je prije navedenog šibenskog uskrsnuća već prošao na Poljudu. U proteklih skoro godinu dana Jakoliš je za prvu momčad Angersa odigrao tek 11 utakmica i pritom skupio samo 250 minuta. Nakon tanke premijerne proljetne polusezone u kojoj skupio deset nastupa i 223 minute u Ligue 1, uslijedila je još lošija jesenska. U ovoj je sezoni Jakoliš za prvu momčad Angersa odigrao tek 27 minuta protiv Nantesa u prvom kolu 7. kolovoza i to je bilo to. U preostalih 17 ligaških dvoboja tek je još jednom bio na klupi, 15 puta uopće nije bio u kadru.

Postavlja se pitanje zbog čega je francuski klub uopće angažirao hrvatskog krilnog napadača, ako mu ne želi u kontinuitetu dati prigodu da pokaže što zna, a Jakoliš zna sasvim dovoljno da bi mogao bez problema igrati za momčad kvalitete ranga Angersa. Uostalom, u 27 minuta na travnjaku ni Messi nije u stanju uvijek biti čarobnjak i opravdati očekivanja...

Kako to u pravilu obično biva, jedna nevolja nikad ne dolazi sama, pa je tako Jakoliš prebačen u drugu momčad Angersa koja se natječe u četvrtoj ligi u kojoj je ove sezone u tri utakmice postigao jedan gol i upisao jednu asistenciju, a zadnji nastup upisao je u listopadu. Da trenutni status Jakoliša nema nikakve veze sa zdravim razumom, potvrđuje je i činjenica da je Angers trenutno posljednji na ljestvici elitnog razreda francuskog nogometa, no odavno je poznato da je u nogometnom, a i menadžerskom svijetu sve moguće. Igrao je Jakoliš 17. prosinca u prijateljskom dvoboju s Auxerreom (2:2), ali potom ponovno nije bio na mapi.

Ništa nije pomoglo

Nije bio u kadru kad je trener bio Gerald Baticle, u čijem je mandatu i došao, nije ni sada kada je trener Abdel Bouhazama, koji je 24. studenoga, tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru, naslijedio Baticlea. Angers ima dosta problema s izostancima, muku muči s ozlijeđenim igračima, ali ni ta činjenica, kao ni nizanje loših rezultata, nije pomogla Jakolišu da se nađe među kandidatima za nastup.

Jakoliš je već dovoljno puta pokazao da je mentalno jak, a ne treba nakon svega isključiti niti mogućnost da ga ponovo vidimo na hrvatskim travnjacima s obzirom da je sasvim dovoljno momčadi u elitnom razredu hrvatskog nogometa kojima bi Jakoliš, čija je trenutna vrijednost po Transfermarktu 900 tisuća eura, bio značajno pojačanje u proljetnom dijelu prvenstva.

27. travanj 2024 10:26