StoryEditorOCM
Nogomet‘operacija‘ zrinski

Šibenik u velikom derbiju bez ‘stupa‘ obrane, zato se u kadar vraća jedan od najboljih igrača lige

Piše Krešimir Gulin
13. studenog 2023. - 13:38

Na Šubićevcu su već arhivirali važnu pobjedu (1:0) ostvarenu u Bijelom Brdu kod domaćeg BSK-a. Naglašavamo važnu, jer njome je Šibenik ostao u priključku s vodećim Zrinskim iz Jurjevca.

Momčad trenera Marija Carevića zaostaje dva boda za ekipom koju vrlo uspjeno vodi Igor Budiša, stoper Šibenika iz jedne od najuspješnijih sezona na Šubićevca.

Rijetki se ne sjećaju Karačićeve sjajne ekipe Blažević- Jurčević, Vidić, Budiša, Medvid, Husmani, Ademi, Bačelić Grgić, Alispahić, Fuštar, Zec... koja je ušla u finale Kupa Hrvatske i izborila povijesni nastup u Kupu UEFA.

Sada Budiša stoji na putu Šibeniku u nastojanju ekspresnog povratka u 1.HNL. Malo tko je očekivao da će Zrinski iz malog Jurjevca iz okolice Osijeka biti tako opasan u drugoligaškom društvu.

No, Slavonci imaju silne ambicije za igranjem u 1.HNL. Imaju i dobru logističku potporu glavnog sponzora Osječke pivovare, igraju na lijepom Gradskom vrtu. Svi koji malo bolje poznaju Supersport Prvu NL govore kako je u njihovom klubu sve uredno posloženo.

A i na travnjaku izgledaju vrlo dobro. Ne umiru u ljepoti, ali Budiša inzistira na modernog nogometu, kojeg krase agresivnost i disciplina.

Sve ovo pišemo, jer Šibenik u nedjelju u 13,30 sati gostuje kod Zrinskog u Osijeku. Pravi je to drugoligaški derbi. Sraz prvog i drugog na tablici. Dvoboj koji će vjerojatno odlučiti tko će postati jesenski prvak.

Šibenik derbi dočekuje u finom ozračju. Narančasti su u rezultatskom naletu, imaju sedam utakmica u nizu bez poraza. Od toga, u zadnjih pet su četiri puta slavili, jedini remi je bio onaj kod Vukovara.

Carevićeva momčad daleko iza sebe je ostavila mini krizu kojoj je okidač bio poraz od Orijenta na Krimeji kakav se rijetko viđa.

Sve to daje navijačima Šibenika nadu da će uspješno apsolvirati i derbi sa Zrinskim. Nerijetki kalkuliraju kako bi Narančasti trebali biti zadovoljni i bodom u Osijeku.

image

 Mario Carević, trener Šibenika

Nikša Stipaničev/Cropix

Među njima jamačno nije trener Carević, koji se gnuša bilo kakvih kalkulacija i jasno ističe kako Šibenik u svakoj ide na pobjedu.

Svoj stil igre Šibenik neće mijenjati ni u Gradskom vrtu. No, Carević će biti prisiljen djelomično mijenjati početni sastav.

U početnih 11 sigurno neće biti stopera Stefana Perića, koji je u Bijelom Brdu dobio treći žuti karton. Nedvobjeno, veliki je to udarac za zadnju liniju Šibenika koja se ustabilila u zadnje vrijeme.

U spomenutom nizu od sedam pozitivnih rezultata, vratar Šibenika Đaković morao je samo tri puta po loptu u svoju mrežu. S druge strane, čak u četiri utakmice zadržao je čistu mrežu.

Svakako, povratak Perića u kadar pomogao je da se stvori čvrsti šibenski bedem. Jer, Perić je na početku sezone bio na ilaznim vratima Šubićevca. Dojam je bio da su izlazni transfer htjeli i uprava i igrač. Međutim kako do njega nije došlo, Perić je bio sve ozbiljnije u Carevićevim planovima.

U konačnici, i sam igrač je u glavi prelomio kako je 100 posto Šibenikov:

- Iskreno, i ja sam bio sumnjičav u početku prema Periću. No, on se pokazao kao pravi profesionalac i njegov angažman je maksimalan. Recimo, protiv Solina je odigrao maestralnu utakmicu- reći će Carević.

Ako je Perićev izostanak u Gradskom vrtu veliki gubitak, Carević će u igračkoj ruži za derbi imati jednog aduta više u odnosu na Bijelo Brdo.

Riječ je o ofenzivcu Josipu Majiću, koji je protiv BSK-a odradio suspenziju zbog tri žuta kartona:

- Nema sumnje kako je Majić jedan od najboljih igrača cijele lige. Znao sam da će nam faliti u Bijelom Brdu, gdje sam inzistirao na udarcima izvana. Ali, baš takav gol zabio je Pozo. Inače, naša trojka prema naprijed je sjajna, to je naše bogatstvo. Vjerujem da će naša realizacija biti na dobroj razini u Osijeku u nedjelju.- zaključio je trener Šibenika.

image

Josip Majić

Nikša Stipaničev/Cropix
03. svibanj 2024 02:29