StoryEditorOCM
Nogometferdo Milin

Razgovarali smo s novim trenerom Šibenika: ‘Mladi igrači sa Šubićevca nam moraju biti baza, osnivamo i skautsku službu‘

Piše Ivo Mikuličin
14. siječnja 2022. - 19:16

Kad budete čitali ove retke nogometaši Šibenika će već biti „duboko u brazdi“ na 12-dnevnim zimskim pripremama u istarskom Medulinu. Zato smo razgovor s novim trenerom, Zadraninom Ferdom Milinom obavili prije kretanja šibenskog autobusa za Istru.

Milin djeluje izuzetno mladoliko. Možda pretjeruju oni, koji (polu)ozbiljno tvrde kako Milin izgleda kao Milo dijete iz poznatog Lovrakova romana „Družba Pere Kvržice“, ali je neosporno da 45-godišnji stručnjak djeluje osjetno mlađe nego što govore podaci iz zadarskog Matičnog ureda. No, ne može se pobjeći ni od dojma da u svojim izjavama Milin zvuči ozbiljno, čvrsto, sustavno. U razgovoru, što je više plovio prijateljskim, dalmatinskim vodama nego imao okus rešetanja sugovornika neugodnim pitanjima.

- Meni je u jednom smislu lakše, a kroz drugu prizmu puno teže nego mojim prethodnicima na kormilu Šibenika. Lakše mi je, jer su Narančasti daleko od grčevite borbe za opstanak. Čeka me, međutim, teška zadaća da ponovim rezultate ranijih trenera na Šubićevcu. Prije svih, Krunoslava Rendulića i Maria Rosasa, koji su usporedo s dobrim rezultatima kreirali i privlačnu igru, te lansirali nemali broj nogometaša, zanimljivih jačim klubovima. Od Bulata do Jurića, od Ampema do Labrovića – ne bježi Milin od svojih izazova i šibenske nogometne realnosti.

Pristup igrača

Bilo mu je, dakako, drago, kad smo mu prenijeli razmišljanje jednog od prvotimaca, stopera Karla Bilića, koji je dan-dva po dolasku novog trenera konstatirao „da se na Šubićevcu radi dobro, ozbiljno“.

- Bit ću iskren i priznati da sam zapravo oduševljen pristupom igrača prvim treninzima. Oni su maksimalno ozbiljni i, što nije baš slučaj u nekim drugim klubovima, iskreno poštuju jedan drugoga. Silno se trude na treninzima ili, kolokvijalno rečeno, grizu u svakoj vježbi – zadovoljan je naš sugovornik.

image
Milin: Oduševljen sam pristupom igrača na prvim treninzima
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ako izuzmemo najavljenog analitičara Milin nije inzistirao na novim licima u stručnom stožeru. Posegnuo je jedino za Markom Kartelom, koji je dosad uspješno vodio šibenske kadete. Nekad stožernim igračem Narančastih, a danas, po mišljenju mnogih, perspektivnim domaćim trenerom.

- Suradnja s Kartelom je ozbiljna, profesionalna. A što se tiče analitičara, kojega sam najavio na svom predstavljanju šibenskim novinarima, to je nemala novina i ozbiljna tema. Ja bih mogao već sada neslužbeno objaviti njegovo ime, ali želim biti profesionalan, te u skladu s interesima kluba. Bit ću iskren i priznati da je taj stručnjak već participirao u razgovorima na Šubićevcu, ali on mora, prije konačnog dolaska u Šibenik, odraditi raskid ugovora sa svojim dosadašnjim klubom – objasnio nam je Milin.

Orjentacija na domaće

Novi sportski direktor Šibenika Hrvoje Kulušić jasno je naznačio orijentaciju na mlade, domaće igrače. Na način, koji u cijelosti podržava i trener Ferdo Milin,

- Naša baza, jednostavno, mora biti Škola nogometa na Šubićevcu. U tom smislu našao sam istomišljenika u novom vlasniku ili, ako hoćete, suvlasniku kluba američkom Primoštencu Marinu Juriću. U ozbiljnim stručnim razmišljanjima gotovo je preciziran šestomjesečni program, no inzistiram i na petogodišnjem programu rada s mladima u šibenskom prvoligašu. U mojim mislima je postavljanje umjetnog travnjaka u Crnici, neophodnog za individualno osposobljavanje mladih igrača. Šibenskom prvoligašu bi dobro došao i nogometni kamp. No, to je na razini mojih želja, koje zalaze i u financijski program Šubićevca. A više je nego jasan cilj da Šibenik u idućih šest mjeseci doživi stabilizaciju u nogometnom, ali i financijskom smislu – otkrio je Milin dio svojih stručnih planova na Šubićevcu.

Kakav će sustav igre preferirati novi stručni stožer u nastavku prvoligaške utrke? Hoće li, kako tvrdi kapetan Mario Ćurić, Narančasti i dalje igrati atraktivno? Ta pitanja načeta su već na prvoj Milinovoj presici na Šubićevcu. S potpitanjem hoće li, primjerice, Narančasti igrati s tri stopera ili sa četvoricom u zadnjoj liniji.

- Ostajem pri stavu da sustav igre valja prilagoditi igračkom kadru na Šubićevcu, a ne nogometaše prisiljavati na taktiku, koji im dijelom ne odgovara. Zadovoljan sam zateknuom igračkom kvalitetom. Uz temeljni stav da je bitna momčad, a ne ja kao trener. Trudit ću se pronaći optimalan način da kao trener upravljam igračima – reagirao je Milin na pomalo općenit, a zapravo jasan način.

Kuća se gradi od podruma

Mladi su, nema sumnje, svojevrsna Milinova opsesija. Očito je okupiran time da im jače otvori vrata prve momčadi.

- Puno toga ovisi i o njima, potencijalnim prvotimcima. O načinu, na koji će pristupiti treningu. Kao i o tome kako će reagirati, kad dobiju svoju minutažu u prvoj momčadi. Hoće li, primjerice, nadareni Doni Grdić nerealno poletjeti ili nastaviti ozbiljno raditi na treninzima, kad odigra prvoligašku utakmicu. Mladi šibenski nogometaši su temelj kluba. Ne gradi se kuća od krova već od podruma – slikovito je Ferdo Milin objasnio svoje razmišljanje o šibenskim mladim nogometašima.

Zadarski je stručnjak rado prihvatio naše stajalište „kako domaćim igračima valja smatrati sve prvotimce, koji mogu poslije utakmice za manje od sat vremena stići do svoje kuće“. Odlazak nadarenih Dalmatinaca Kukoča i Dujmovića na riječku Rujevicu ili njihovo preskakanje Hajduka i Šibenika samo su dodatno potencirali temu utemeljenja šibenske službe za skautiranje mladih igrača u Dalmaciji, pa i šire.

image
Ferdo Milin
Cropix

- Iz Zagreba ne može otići ni nogometna muha, a da o tome nemaju pojma u Maksimiru. To je više nego ispravan stav zagrebačkih nogometnih djelatnika. Naša zamisao o imenovanju skauta je u prilično ozbiljnoj fazi. U tom smislu imam jasne ideje glede potrage za mladim igračima u Dalmaciju, no Šibenik kao ozbiljni prvoligaš mora tražiti talente i puno šire – najavljuje Milin.

Naš sugovornik je izbjegao izravan odgovor na pitanje što o dolasku u Šibenik misle njegovi Zadrani. No, morao je reagirati na provokaciju s nemalom doze istine. U prijateljskom razgovoru Zadranin Joško Skoblar, nekad europske „Zlatne kopačke“, šapnuo nam je da će bitnu ulogu u skautiranju na Šubićevcu dobiti jednako legendarni Nikica Cukrov – Cuki, reprezentativac bivše države!?

- Nemam ništa protiv te zamisli. Dapače, dižem obje ruke za angažiranje Cukrova. Da za nas skautira na utakmicama u gotovo svim rangovima natjecanja. Od Treće do Prve lige – izravno je odgovorio Milin.

Ćakulu smo završili s obostranim obećanjima o daljnjim kontaktima.

- Ja vam, šjor Ivo, stanujem u središtu Šibenika, blizu bolnice. I spreman sam u svakom trenutku na zajedničku ćakulu. Ne samo o Šubićevcu i nogometu, već i, ako treba, o košarci. O svemu, što spaja dalmatinske ljude – završio je Milin u maniri zakletog Dalmatinca.

04. svibanj 2024 22:23