StoryEditorOCM
Nogometiza kulisa

Prelijepa Ana, sestra Duje Ćalete Cara, otkriva nam tko stoji iza nogometne 'eksplozije' asa iz Bilica

16. lipnja 2018. - 13:55

Duje Ćaleta - Car nije prvi hrvatski nogometni reprezentativac iz Bilica, prigradskog naselja Šibenika, gdje je mladost oduvijek zaljubljena u pismu i balun. Iz tog je mjesta i majka Dražena Petrovića.

Prije Duje hrvatski je dres odjenuo i Zoran Slavica - Lav, legendarni vratar Šibenika i Hajduka. Biličani su oduvijek nogometašima „hranili“ Šubićevac. Marinko i Mijo Mikulandra, Hrvoje i Miro Slavica… U požutjelim novinama možete naći i podatak o BSK-u, biličkom nogometnom klubu. Bilice su jedno od rijetkih mjesta u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se jednako
bodri i Šibenik, i Hajduk.

Zašto Duje nije završio na splitskoj adresi, već u Salzburgu? Na to pitanje nitko ne zna pravi odgovor. No, jasno je da je riječ o talentu, kakav se rijetko viđa. Na Šubićevcu su toliko žurili s njegovim forsiranjem u prvu momčad, da su im u jednoj utakmici oduzeti bodovi, jer je Duje zaigrao s manje od 16 godina, na što nije imao pravo.

- Duje se toga slučaja danas sjeti sa smiješkom, iako je tada za njega to bila tragedija – priča nam Dujina sestra Ana.

Duje je najmlađe dijete u obitelji Damira i Nevenke Ćaleta-Car. Najstariji je brat Jure (28), zbog kojega je Duje i počeo trenirati nogomet.

- Sjećam se kad je prvi put otišao na trening. Cijeli dan je nabijao loptu ispred kuće. Odmah se vidjelo da je mlađi brat talentiraniji. Jure mu je bio poput menadžera u toj ranoj fazi – prisjeća se sestra, 24-godišnja Ana.

Da čovjek nikad ne može znati što će mu život donijeti, dokaz je i jedna anegdota o Duji iz osnovne škole.

- Duje je kao osnovac učio njemački, no jednog je dana došao kući i rekao „ne želim učiti nešto što mi u životu neće trebati!“ Eto, sudbina je htjela da već sa 16 godina ode u Austriju. Jezik je naučio vrlo brzo. Sad ga govori tako tečno, da je čak izgubio nešto onog našeg dalmatinskog – smije se Ana.

Kao i većina Biličana, i obitelj Ćaleta-Car luda je za sportom. No, nitko nije dosegao takve uspjehe kao Duje.

- Samo se otac u mladosti bavio košarkom. Inače smo vrlo visoka raca. Duje ima više od 190 centimetara, a Jure dva metra! – otkriva Ana, koja je, po građi, mogla igrati odbojku.

- Nisam ja sportski tip. No, otkad Duje igra, gledam sve njegove utakmice. Ponekad i u pedikerskom salonu, na radnom mjestu – priznaje simpatična Ana.

Protiv Brazila je cijela obitelj bila uz televizor, i ne znajući da će Duje zaigrati.

- Kad sam vidjela da ulazi u igru, rasplakala sam se. Bio je to pozitivni šok. Duje nije bio siguran hoće li ići u Rusiju. Bio je spreman na oba scenarija. Zato nam je svima laknulo kad smo ga vidjeli na terenu protiv Neymara – priča Ana Ćaleta-Car.

Čim je Zlatko Dalić objavio konačan popis za Rusiju, krenule su čestitke Biličana. Među prvima su zvali vatrogasci.

- Poručili su Duji da se mora fotografirati s njima u lokalnom DVD-u – kaže Ana.

Novog hrvatskog reprezentativca opisuju kao inteligentnog zafrkanta, koji vodi pravi sportski život. Nikad, kažu, nije bećario. Na pravi put ga je još više usmjerila ljubavna veza s Dubrovkinjom Adrianom, magistricom prava.

- Adriana je odlična cura. Puno mu pomaže u Salzburgu. Otkad je s njom, sretniji je, a, kažu, i bolje igra! Ne mislim da sam subjektivna, kad kažem da bi mogao drugima držati lekcije kako se odnositi prema djevojci – tvrdi Dujina sestra.

Adriana će gotovo sigurno bodriti Duju i „vatrene“ u Rusiji, a sestra Ana se još misli.

- Ako nam nabavi karte, možda i odemo. Ako ne, čekat ćemo njegove dresove. Dosad su ih tražili čak i njemački turisti. Sad će vjerojatno biti više zahtjeva nego dresova – za kraj će Ana Ćaleta-Car.

26. travanj 2024 22:30