StoryEditorOCM
Nogometdvadeset godina je prošlo

Poznati šibenski nogometaš samo dan nakon 34. rođendana morao je naprasno prekinuti veliku karijeru

Piše Slaven Alfirević/SD
6. prosinca 2023. - 14:11

Na današnji dan prije 20 godina, veliki šibenski nogometaš Dean Računica odigrao je posljednju utakmicu velikog nogometa u svojoj karijeri.

Igrali su Hajduk - Dinamo 3:1, prvi gol je postigao baš Računica u 12. minuti, preko Petra Krpana u 22. i Srđana Andrića u 36. Hajduk je brzo poveo sa 3:0, a u 38. minuti je na 3:1 smanjio za Dinamo Niko Kranjčar.

Dinamo je u 42. minuti ostao s igračem manje, isključen je slovenski reprezentativac Boštjan Cesar, Dinamov brod se nagnuo, ali Hajduk nije inzistirao da do kraja nagrdi mrežu "modrih" koju je čuvao Marko Šarlija. Bili su zreli za teži poraz... Hajduk je postao jesenski prvak (trener je bio Zoran Vulić), a što je ponovio i dogodine kad je trener bio Blaž Slišković.

Ni slutio nije

Nije u tom trenutku Računica znao da mu je to posljednja utakmica, ali već ususret zimskim pripremama, na redovitim pregledima liječnički tim Hajduka ustanovio je srčane smetnje kod "bijele desetke", što će u konačnici rezultirati i naprasnim prekidom karijere nogometnog umjetnika, velemajstora, te - "Hajdučkog srca".

Rodio se 5. prosinca 1969. u Šibeniku, a sutradan svog 34. rođendana završio je karijeru. Dvadeset godina je prošlo...

Teško je bilo Računicu uvjeriti da je došao kraj profesionalnom igranju nogometa, želio je još, osjećao se dobro, ali to je bilo tako. Liječnički tim "bijelih" dr Fabjan Čukelj, dr Josip Vuković, te danas pokojni liječnički bard splitske sportske medicine dr Željko Barbir ustanovili su anomalije u radu srca Računice i bez puno premišljanja uputili su ga na dodatne preglede u Njemačku. Epilog je poznat, nalaz je donio vijest:

Dejo, nemoj se više aktivno baviti nogometom, postaje ti preopasno.

Dr Fabjan Čukelj nam kaže:

- Vidjeli smo, uočili promjene u radu srca i odmah smo dr Barbir i ja konzultirali kardiologa dr Vukovića koji je bio dio našeg tima. Uputili smo Računicu kod specijalista u Njemačku na dubinske pregede. Bilo je prerizično da nastavi baviti se vrhunskim sportom.

Tako je Dejo, premda teška srca, morao prihvatiti stvarnost, objesio je kopačke o klin, iako je znao i kasnije tu i tamo zaigrati na mali balun, dok nije sasvim prihvatio realnost da mu je bolje mirno živjeti i da se ne igra sa srcem...

U trenutku Hajdukova osvajanja titule prvaka 2004., u proljeće u posljednjem kolu protiv Varteksa (2:0), pisali smo da se od aktivnog igranja nogometa službeno oprostio Dean Računica, ponajbolji igrač Hajduka u prvom dijelu sezone. Računica je doživio oproštaj na zaista spektakularan način. Dobio je nagradu navijača, Torcide, Hajdučko srce za najborbenijeg igrača "bijelih" u sezoni, a počasni krug otrčao je atletskom stazom uz ovacije krcatih tribina!

To ga nije omelo da se prihvati trenerskog posla, bio je u Hajdukovoj Akademiji, a potom najčešće u stožeru Slavena Bilića prvi pomoćnik diljem Globusa, bio je to primjerice i u Al Ittihadu (Saudijska Arabija), pa West Bromwich Albionu i Watfordu (Engleska), pa Beijing Gouanu (Kina). Kasnije je samostalno vodio Šibenik, a sad je ponovno uz Slavena Bilića u Saudijskoj Arabiji u stožeru Al Fateha.

Jučer je proslavio 54. rođendan.

image

Dean Računica

Ante Čizmić/Cropix
28. travanj 2024 12:04