StoryEditorOCM
Nogomettotalni remont

Od hitrog Japanca do bivšeg najboljeg strijelca HNL-a: predstavljamo deset ovoljetnih pojačanja Šibenika

Piše Ivo Mikuličin
4. srpnja 2022. - 17:07

Nisu tek prazna obećanja bile najave čelnika Šubićevca kako će "desetak novih igrača odjenuti narančasti dres". Na slovenskim pripremama, ako zanemarimo igrače na probi i pritajene želje stručnog stožera, ima točno deset novajlija, kako je i obećao gazda Marino Jurić. Mahom mladih igrača, između 22 i 25 godina. S izuzetkom bivšeg reprezentativca Duje Čopa i iskusnog austrijskog internacionalca Patricka Salomona. U svom skautiranju i izboru pojačanja stručni stožer Šibenika je s lakoćom preskakao meridijane i paralele. U Krešimirov grad stigli su i igrači, rođeni u europskim metropolama i dalekom Japanu. Zato je i pravi trenutak da predstavimo cijelu listu novih lica Šubićevca. Od obrane prema napadu.

MISLAV MATIĆ (23)

Riječ je o stasitom, 195 centimetara visokom Sinjaninu, koji je u zadnji tren pobjegao iz ratom zahvaćene Ukrajine, gdje je u tamošnjoj prvoligaškoj utrci branio boje Minaija. Prije toga se, osim u svom matičnom Junaku, okušao u zagrebačkim klubovima Rudeš i Lokomotiva.

- Riječ je o nadarenom, izuzetno borbenom igraču. Stoperu, koji je spreman ići glavom tamo, gdje bi drugi teško i nogu pružili. Zato smo uvjereni da je vrijedno sačekati njegovo potpuno prvoligaško sazrijevanje. Bolje rečeno, promoviranje u "pravog" zapovjednika obrane - kazivao nam je u privatnom razgovoru dosadašnji sportski direktor Istre Dario Dabac, koji na istu dužnost na Šubićevcu stupa upravo sutra, 1. srpnja.

MATKO ROM (23)

Još jedan bjegunac iz Ukrajine. U tamošnjoj prvoligaškoj utrci nosio je dres Kolosa Kovalivke. Dobri poznavatelji hrvatskih nogometnih prilika zapamtili su mladog Slovenca i po kvalitetnim rolama u zaprešićkom Interu u sezoni, kad je "div iz predgrađa" napustio Prvu hrvatsku ligu. Nosio je i dres slovenskog prvoligaša iz Domžala, gdje je igrao i pomalo zaboravljeni Šibenčanin Zeni Husmani.

Rom je visok i brz momak, koji kao nogometni motorin i tipični bočni igrač "ordinira" gore-dolje. Šibenski stručni stožer će inzistirati na tome da bude još konkretniji u fazi napada.

IVAN DOLČEK (22)

Svi govore samo o nastavku suradnje Narančastih i Bijelih, a mnogi zaboravljaju da se nadareni nogometaš zapravo vraća na Šubićevac, gdje je odradio jednu sezonu kao kadet. Dojam je kako mu je svejedno igrao na lijevoj ili desnoj strani, u obrani ili napadu. Iza njega su, osim Hajduka, i Slaven Belupo, i portugalski prvoligaš Famalicau. U razmišljanju o bliskoj budućnosti jasna je želja da u šibenskom dresu oživi svoju karijeru. Kao što su to po odlasku iz Poljuda uradili Emir Sahiti i Marin Jakoliš.

- On je pod svaku cijenu htio doći na Šubićevac, a mi smo ga rado prihvatili. Posebice iz razloga što je u hrvatskom nogometu premalo igrača, koji se tako dobro služe lijevom nogom - unisona je poruka, koju smo dobili s priprema Šibenika u Sloveniji.

PATRICK SALOMON (34)

Rođeni Bečanin ima niz sezona u austrijskim klubovima. Bečkoj Austriji i istoimenom klubu iz Lustenaua. Igrao je i u Altachu i Mattersburgu, a rado spominje i dane provedene u dresu grčkog Atromitosa.

- Obvezna igra mu je u krvi, a iskustva ima napretek. U tom smislu puno će značiti mlađim igračima - kratko nam je kazao trener Damir Čanadi.

U prilog Čanadijevoj izjavi svakako ide podatak kako je iskusni Austrijanac u prvoj pripremnoj utakmici s Bačkom Topolom za samo tridesetak minuta oduzeo 5 lopti suparnicima!

SACHA MARASOVIĆ (25)

Evo još jednog pojačanja rođenog u svjetskoj metropoli, točnije u Parizu. Nije se dugo zadržao pod Eiffelovim tornjem, ali je ostao u Francuskoj. Točnije, svoju je šansu tražio u bivšem europskom prvaku Olimpiqueu iz Marseilla. Pokušao je kratko i u Dinamu.

Prošle se sezone kao tipični vezni igrač iskazao u zaprešićkom Interu, koji je u kratkom vremenu od borbe za ostanak stigao do drugoligaškog vrha. Rado odigrava okomite lopte od prve. Tako je, uostalom, i pao jedini šibenski pogodak u pripremnoj utakmici s Vojvođanima, kad je preciznim pasom pronašao strijelca Krekovića.

LEON KREKOVIĆ (22)

Od rodnog mu Knina do županijskog središta Šibenika je samo 56 kilometara, ali se Kreković odlučio za duži put prema Krešimirovu gradu. Preko Splita, Dugopolja i belgijskog Beerschota. Treba li čitatelje posebno podsjećati koliko je muke Kreković znao zadavati Narančastima u doba, dok je igrao za drugu momčad Hajduka!? Kao izuzetno brz krilni napadač, koji bez problema može igrati i u špici napada. U to nas je već uvjerio u prvoj pripremnoj utakmici. Kao nogometaš koji se ne štedi, te može "na leđima nositi" i snažnije stopere.

HARUKI ARAI (24)

Najveća nepoznanica je, nema sumnje, Japanac Haruki Arai, koji je prije Šubićevca branio boje klubova iz svoje zemlje. Tiama iz Harikate i Cereza iz Osake. S priprema nam poručuju da je Arai izuzetno brz, te može trčati do mile volje. Da, kako Šibenčani vole govoriti, ima "pentu na guzici". Riječ je o značajkama, itekako potrebnim veznom igraču. No, već je poslije prvih treninga jasno da mora popraviti duel - igru.

NACE KOPRIVNIK (25)

Već spomenuti Rom nije i jedini Slovenac u šibenskoj momčadi. Iz velenjskog Rudara stigao je i Nace Koprivnik, napadač, koji najradije "šparta" po lijevoj strani. Istodobno, rado poseže za preciznim i oštrim udarcima.

- Slobodno napišite da nas je Koprivnik više nego ugodno iznenadio - kazao nam je trener vratara Ivica Matas.

MARCEL ČANADI (25)

Riječ je sinu trenera Damira Čanadija, čija je karijera, također, dobrim dijelom vezana za austrijske klubove. Zadnje je dvije sezone igrao u prvoligaškom SV Riedu, a branio je i boje Esslinga, bečke Austrije, Voralberga, Amstettena i Ausrije iz Listenaua. No, u njegovoj karijeri posebno mjesto zauzima vrijeme provedeno u njemačkom prvoligašu Borussiji iz Monschengladbacha.

Tehnički je dobro potkovan igrač i dovoljno brz za suvremeni nogomet. Najbolje funkcionira u ulozi ofenzivnog veznog igrača, što znači da mu paše uloga krila ili (polu)špice.

DUJE ČOP (32)

Teško je nabrojiti sve nogometne postaje bivšeg reprezentativca Duje Čopa, s čijim su ocem Davorom Šibenčani itekako ratovali, dok je nosio dres vinkovačke Cibalie (Dinama). Uostalom, evo klubova, u kojima je igrao napadač, rođen upravo u Vinkovcima: Hajduk, portugalski Nacional, Split, Dinamo, talijanski Cagliari, španjolski Sporting Gijon i Real Valladolid, belgijski Standard Liege, te slovensko Celje. Čop je odigrao i 14 utakmica za Vatrene.

Dujin prosjek u većini dosadašnjih klubova bio je gol u dvije utakmice. Otuda i uvjerenje da će biti od velike pomoći Narančastima u onim relativno " malim" utakmicama, kad je potreban samo jedan spretni pogodak za konačnu radost. Posebice na domaćim nadmetanjima.

- Već prvi dojam o Čopu poslije njegova dolaska na pripreme je da uživa simpatije mlađih igrača, te da je itekako spreman podići dobru atmosferu u momčadi - uvjeren je kondicijski trener Miljenko Rak.

Još novih imena

Osim spomenute desetorice, dodajmo kako je Šibenik potpisao ugovor i s Ivicom Vidovićem, mladim talentiranim veznjakom koji je prošlu sezonu odradio na posudbi na Šubićevcu. On je, naime, raskinuo svoj ugovor s Dinamom.

Također, Narančastima se pridružio i 19-godišnji napadač Karlo Špeljak koji stiže iz Lokomotive. Riječ je nogometašu koji je bio najbolji strijelac juniora Lokomotive te članu U-19 reprezentacije Hrvatske.

26. travanj 2024 03:11