StoryEditorOCM
NogometGLAVA U BALUNU

Zašto je samo pet lokalnih klubova u Županijskoj ligi i je li Joso Bulat pravi čovjek za šefa Šibenskog saveza?

Piše Ivo Mikuličin
19. lipnja 2022. - 10:30

– Nije se lako pomiriti s činjenicom da u natjecanju Županijske nogometne lige, ako izuzmemo druge sastave Šibenika, Vodica i Zagore, nastupa samo pet klubova, da vlada pustoš u šibenskoj nogometnoj bazi. U tom smislu su posebno bolne usporedbe s prvim susjedima. Posebice sa Zadranima, koji imaju dvije županijske lige – požalio nam se Damir Jakeljić, predsjednik tribunjske Mladosti, kluba koji je 70. rođendan obilježio ne samo sjajno organiziranim turnirom za "špigete" (čitaj: najmlađe nogometaše), već i brojkama, koje su impresivne za to turističko mjesto. Na preuređenom igralištu vježba tridesetak seniora te više od 60 dječaka i mladića.

Da je samo pet klubova u Županijskoj ligi prilično bolan podatak za šibenski nogometni "pokret", (ne)izravno govori i lista ugašenih klubova, koja je više nego dvostruko veća od onih aktivnih. Odavno su potonuli šibenski klubovi Radnički, Metalac, Galeb, Kolektivac i Ražine. Nema više Bukovice iz Kistanja, Borca iz Gračaca, Gaćeleza, oklajske Promine, Kričaka, Rogoznice, zablaćkog Poleta, Zrinskog iz Kijeva...

Posljedice razaranja

Bilo bi nesmotreno zanemariti objektivne razloge za takav slijed zbivanja. Prije svega posljedice ratnih razaranja u malenim mjestima srca moga, koja su usko vezana i uz pad broja žitelja, posebice mladih na potezu od Knina do Žirja, od Pirovca do Rogoznice. U dijelu županije nemali je problem i proračunsko izdvajanje za sport. No ne može se pobjeći i od subjektivnih problema, kako je najlakše krstiti osjetno manji broj nogometnih zanesenjaka, bez kojih ne mogu trajati klubovi u gradićima, općinama i malim mjestima.

Usporedba sa Zadranima ima posebno značenje kad je riječ o nogometu u priobalnim mjestima. Na obali Zadarske županije gotovo svako mjesto ima klub: Pakoštane, Biograd, Sveti Filip i Jakov, Turanj, Sukošan, Bibinje, Privlaka... Na šibenskoj rivijeri knjiga je pala na dva slova: Vodice i Tribunj.

Kad je riječ o splitskim susjedima, onda je prava šteta što je brzo propala zamisao da se u Šibenskoj županijskoj ligi natječe Vrlika, kojoj bi ta varijanta bila zgodnija u svakom smislu. Financijskom i prometnom.

Mijenjati navike

Može li se itekako zabrinjavajuće stanje glede broja klubova u Županijskom nogometnom savezu brzo promijeniti!? Odgovor na to pitanje nije nimalo lak.

– Valja nešto mijenjati. I navike pojedinaca i sustav rada. Čelnici Saveza moraju obilaziti teren, animirati nogometne zanesenjake. Isto vrijedi i za HNK Šibenik. Mi bismo rado sjeli za isti stol s bratom i sestrom Jurić, novim vlasnicima na Šubićevcu. Uvijek ima prostora za suradnju – unisono su se oglasili predsjednik Vodica Marin Mikšić i spomenuti Damir Jakeljić.

Spomen Šubićevca automatski nas je podsjetio na podatak da je predsjednik Šibenskog nogometnog saveza Joso Bulat. Onaj isti, koji je s kolumbijskim pajdašima iza sebe ostavio igračku i financijsku pustoš. Je li on, stoga, pravo rješenje za predsjednika Županijskog nogometnog saveza!?

28. travanj 2024 11:43