StoryEditorOCM
Nogometljudi u crnom

Na Šubićevcu ogorčeni suđenjem, gazda Jurić poručio: Ne možete tako suditi Šibeniku, nismo mi palanka!

Piše Ivo Mikuličin
3. rujna 2022. - 10:15

Silno su se prevarili oni koji su posezali za ishitrenim prognozama oko ovosezonske prvoligaške utrke. Kad je u prvom kolu Varaždin poražen na svom travnjaku od Slaven Belupa, nisu bili rijetki komentari u stilu "Varaždinci su zalutali u prvoligaško društvo". Nešto kasnije, poslije utakmice Istra – Varaždin, u kojoj su slavili gosti, slični komentari su se čuli na račun Puljana. Mnogi su, suprotno tome, veličali snagu Riječana poslije startnog uspjeha na Šubićevcu, a "bijeli" s Rujevice bi bez ta tri boda bili debelo na začelju prvoligaške karavane. Ne vjerujemo, ruku na srce, da je itko prognozirao kako će Koprivničani poslije sedam kola biti na visokoj, drugoj poziciji, a Istra i Varaždin u gornjem dijelu ljestvice!

Naravno, u cijeloj pomalo iznenađujućoj prvoligaškoj priči naše čitatelje zanima pozicija Šibenika. Ako utakmicu s Istrom na Šubićevcu, koja je završila mršavim remijem (0:0), ocijenimo lošim danom "narančastih", onda se ne može pobjeći od konstatacije kako bi Šibenčani bili visoko plasirani da u prvom kolu nisu precijenili Rijeku, koja nije ni sjena prošlosezonske momčadi. Kao i da su imali pošteno, pravično suđenje na utakmici s Dinamom.

Nezadovoljstvo dijeljenjem (ne)pravde u porazu (1:2) sa Zagrepčanima nije krio ni šibenski trener Damir Čanadi, ali se u svom komentaru više usmjerio na prikazanu igru i konačan ishod.

‘Zaslužili smo više‘

– Nisam zadovoljan rezultatom. Mislim da smo zaslužili više. U prvom smo poluvremenu Zagrepčanima suzili prostor. Imali smo i dobrih napada koje smo mogli završavati mirnije, tehnički preciznije. U smislu zalaganja nemam što zamjeriti svojim igračima, što su prepoznali i navijači, koji su ih unatoč porazu nagradili pljeskom. Ruku na srce, nedostajali su nam Ćurić, Čop i Mislav Matić, koji puno znače našoj momčadi – kazivao je Čanadi.

Malo se toga može dodati izjavi trenera Šibenika, osim da je malo kasnio reakcijom s klupe. U prvim minutama nastavka bilo je više nego jasno da se Bernard Matić, koji je po vokaciji stoper, i Ivica Vidović, nadaren, ali i nenaviknut na tvrdu duel igru, ne mogu nositi s razigranim Dinamovim veznim redom. Možda čak nije bila nužna ni izmjena, već samo rošada igrača na terenu. Da iskusnog Patricka Salomona s desnog boka vrati na njegovu prirodnu poziciju zadnjeg veznog, Bernarda Matića prebaci na stopera, a hitrog Perića na desni bok. Nemojte misliti da je to mudrovanje generala poslije bitke. Takva razmišljanja čula su se u novinarskoj loži već krajem prvog poluvremena.

Možda ne bismo toliko secirali Čanadijeve poteze u taktičkom smislu da je jedan od trenutačno najboljih hrvatskih sudaca, Osječanin Dario Bel, bio na potrebnoj razini. Dodvoravao se zagrebačkim "modrima" te zakazao u najosjetljivijem segmentu arbitraže, (ne)ujednačenom kriteriju dosuđivanja kaznenih udaraca.

Gospodine Bel, nema prednosti poslije prekršaja u kaznenom prostoru. Poslije uspjelog šibenskog driblinga Dinamov je stoper Emir Dilaver udario po nozi Ivana Delića, što je bilo vidljivo i iz zrakoplova. Šibenski je napadač poslije kontakta posrnuo, a onda se podignuo, kad je shvatio da osječki sudac nema ni u primozgu nakanu da pokaže na bijelu točku. Suprotno tome, Bel je bez ikakvog razmišljanja svirao kazneni udarac poslije kontakta Mine i Petkovića. Petković je pao kao da je pogođen snajperskim hicem, pa se nameće dvojba treba li Delić ići kod centarfora Dinama na repeticije iz padanja poslije kontakta u kaznenom prostoru!?

image

Velika gužva pred šibenskim vratima

Nikša Stipaničev/Cropix

Šibenčani nisu reagirali na taj penal, ali su skočili kao opareni kad je igrač Dinama u završnici igrao rukom u svom kaznenom prostoru.

Baš kao i kompletno zapadno gledalište. S uvjerenjem da je Bel zlorabio (pre)elastične upute o tome kad valja svirati kazneni udarac poslije kontakta ruke i lopte.

Što je radio Pejin?

Naravno, vrijedi pitanje što je u (ne)spornim trenucima radio VAR sudac Tihomir Pejin!? Je li barem mogao signalizirati Belu da još jednom provjeri spomenute situacije u zagrebačkom kaznenom prostoru!? Pejin je bio tek nijemi svjedok utakmice, za razliku od TV predstave Osijek – Hajduk, kad je VAR sudac reagirao u svim spornim situacijama, iako se radilo o sitnicama, centimetrima. Suprotno insertima sa Šubićevca, koje bi, da je živ, lako uočio i slijepi Ray Charles.

Nikad nismo poslije utakmice vidjeli toliko ogorčenu, zbog suđenja, predsjednicu Marinu Jurić, koja je odmah nazvala sudačkog šefa Bruna Marića. Još ogorčeniji je bio vlasnik kluba, njezin brat Marino Jurić.

– Nije ovo prvi put da smo oštećeni u ovoj sezoni. Pa ne mogu nas suci tretirati kao da smo neka palanka! Pa mi smo 90 godina star klub, koji je dao 12 reprezentativaca hrvatskom nogometu – grmio je Marino Jurić.

Na gornjem katu Šubićevca uvjereni su kako je Šibenik oštećen u šest od dosad sedam odigranih utakmica. Zbog toga će vlasnik kluba Marino Jurić inzistirati ne samo na sastanku sa sudačkim šefom Brunom Marićem, već i predsjednikom HNS-a Marijanom Kustićem.

Prošle su nedjelje Bel i Pejin, nema sumnje, (ne)izravno doveli u pitanje ne tako davnu izjavu predsjednika HNS-a Marijana Kustića, koji je kazao: "Može se dogoditi sudačka greška, ali, uvjeren sam, u tome više neće biti namjere."

Može li Šibenik propušteno s Dinamom nadoknaditi u Osijeku, protiv momčadi koja je bila i ostala "crna mačka" za "narančaste" u minulim sezonama!? Na čemu Šibenčani mogu temeljiti svoje nade u gradu na Dravi!?

Prije svega na obrani, koja je, za razliku od minule sezone, dobro posložena, za što je, nema sumnje, najzaslužniji trener Damir Čanadi. U momčad se vraćaju Duje Čop i Mislav Matić, te možda Mario Ćurić. Sve su, naime, glasnija nagađanja da potonji napušta Šubićevac.

Nema predaje

– Ne, ne razmišljamo o predaji. Mi ćemo tražiti bod ili tri i u Osijeku. S vjerom da ćemo imati više sreće i bolji tretman nego protiv Dinama – najavljuje vratar Šibenčana Lovre Rogić.

Ako se vratimo početku teksta, što potencira kao nikad iznenađujući početak prvoligaške utrke, zar nije gotovo apsurdno da Slaven Belupo s gol-razlikom 6:6 ima čak 14 bodova, a Šibenčani s tek nešto slabijom 5:6 upola bodova manje!? Nije li, stoga, vrijedno vjerovati da će se kolo sreće u idućim kolima ponekad zavrtjeti i na šibensku stranu!?

27. travanj 2024 22:43