StoryEditorOCM
Nogomet"Narančaste" nade

Na njih dvojicu će trener Perković morati obratiti pažnju: Stanić i Banić kupili ulaznicu za prvu momčad

22. rujna 2017. - 15:14

Višestruko je vrijedna pobjeda nogometaša Šibenika nad Zagorom u šesnaestini finala Kupa Hrvatske. Ne samo što su se "narančasti" plasirali među 16 najboljih na najmasovnijem natjecanju u zemlji, nego je utakmica na Borovištu iznjedrila i puno drugih pluseva za momčad Borimira Perkovića. Prije svega, to je činjenica da su se apsolutno nametnula dvojica mladaca koji u dosadašnjem dijelu sezone nisu imali glavne uloge na Šubićevcu. Riječ je o Ivanu Staniću i Stipanu Baniću.

No, krenimo redom. Utakmica u Unešiću još jednom je pokazala da Borimir Perković nije tip trenera koji voli kalkulirati. Nakon teške ozljede Josipa Maleša na susretu sa Sesvetama, mnogi su bili skloni posegnuti za kalkulacijama u dvoboju sa Zagorom, barem glede sastava. U kuloarima oko Šubićevca bilo je glasnih razmišljanja kako bi na Borovište trebalo poslati nominalno drugu momčad i udarni ešalon sačuvati za prvenstvene dvoboje. No, Perković nije poslušao te glasove, pa je u Unešiću odmorio tek nekolicinu igrača iz glavne grupe (Žitnjaka, Pecolaja, Celića...). Strateg Šibenika tu je utakmicu iskoristio da neke igrače iskuša na pozicijama koje za njih i nisu "prirodne". Tako je, primjerice, Fuštin zaigrao desnog beka. Stanić je igrao na poziciji desnog krila, koje je ostalo deficitarno poslije Malešove ozljede. Nadalje, trener Perković vidi Alispahića kao redatelja Šibenikove igre iz pozadine... I uglavnom su ti Perkovićevi pokusi uspjeli.



– Ne bih govorio o igračima pojedinačno, ali svi su ispunili zahtjeve koje sam stavio pred njih – rekao nam je trener Šibenika.
Da ne bi sve bilo ružičasto, ima i jedna točka u momčadi Šibenika koja je ostala bolna. A to je ona "trequartiste", ili igrača koji ordinira iza najisturenijeg napadača. Ne možemo se oteti dojmu da Perković ne može biti zadovoljan učinkom ni Pongračića, a ni Brita, koji su na toj poziciji zaigrali kontra Sesveta i Zagore. Za Pongračića je Perković iskazao razumijevanje i strpljivost: – On može puno toga kada ima loptu u nogama, držim da može dosta dobroga donijeti našoj igri.

Pitanje je hoće li isti stav Perković imati i za Brita. Jer, već početkom drugog poluvremena u Unešiću izvadio ga je iz igre nakon jednog u nizu loših poteza. Perkovićeva gestikulacija jasno je sugerirala što misli o Brazilčevoj igri. Ali nije svako zlo za zlo. Umjesto Brita ušao je Banić i u sedam minuta napravio darmar. Osim što je zabio dva gola, pokazao je i dobar smisao za organizaciju igre.
– Mislim da je novi trener jako dobro posložio kockice. Na meni je samo da radim i nadam se da će biti još ovakvih prigoda i predstava kao u Unešiću – rekao je Banić.

A taj je momak prije samo nekoliko dana bio gotovo jednom nogom izvan Šubićevca. Nezadovoljan statusom, odbio je trenirati. Ništa čudno ako se zna da se tijekom ljeta oko njega stvorila fama da je jedan od najvrjednijih eksponata u šibenskom izlogu, zbog čega je bio na korak od inozemnog transfera. I jest, samo to još treba dokazati na travnjaku. Jednako kao i Stanić koji pod Perkovićem doživljava renesansu. Afirmira se kao "all round" igrač i djeluje dobro kao i kod Mirka Labrovića u zimu 2016. godine. Međutim, tada na proljeće nije dobio pravu šansu jer su ga istisnule sumnjive akvizicije poput Plazonića i Grkovića.
Vjerujemo da Perković neće ponavljati pogreške svojih prethodnika, te da je ova sezona prigoda da Banić i Stanić naprave iskorak u karijeri. Bilo bi to dobro za njih osobno, ali i za klub, koji nema puno izbora nego forsirati igrače ponikle u svojem dvorištu.



U Unešiću je još jedan nogometaš Šibenika bio pod povećalom. To je Mehmed Alispahić, koji je na Borovištu odigrao prve minute u svojem četvrtom boravku na Šubićevcu. Ocjenu Mešine igre prepustit ćemo iskusnom kninskom delegatu Juri Zečeviću, koji je gotovo svakog vikenda na prvoligaškim travnjacima.
– Ugodno me je iznenadilo u kako je dobrom tjelesnom stanju Alispahić. Mislim da će puno značiti Šibeniku u nastavku sezone – poentirao je Zečević.

A Šibenik u nastavak drugoligaške sezone kreće s dosta optimizma. Ohrabren s tri uzastopne pobjede u prvenstvu i Kupu, čeka dva uzastopna gostovanja. U nedjelju na Maksimiru kod Dinama II, a onda u srijedu kod Varaždina.

28. travanj 2024 00:44