StoryEditorOCM
NogometRazgovor nogometni

Materina spiza, obitelj i prijatelji: To je recept Duje Ćalete Cara za savršeni odmor u Bilicama. A ima i još netko zbog kojeg svaki slobodan trenutak koristi za dolazak doma...

Piše Josip Čaleta Car
25. lipnja 2017. - 13:08

Materina spiza, obitelj i prijatelji najbolji je odmor od svakodnevnih obveza. Upravo je tako mladi hrvatski nogometni reprezentativac Duje Ćaleta-Car proveo ovih desetak dana odmora prije povratka svakodnevnim obvezama, točnije pripremama za novu sezonu koja aktualnim prvacima Austrije i osvajačima kupa započinje drugim pretkolom lige prvaka, koje je na programu 11. srpnja. S Dujom smo razgovarali u njegovim rodnim Bilicama, gdje je uživao u kupanju i svakodnevnim ćakulama sa svojim prijateljima iz školskih dana.

 

Duje, sigurno godi ponovno biti među svojima?
– Naravno, vjerujte da najveća kriza dođe u završnici sezone. Godina je duga i svima se ušulja ta nekakva nostalgija, zbog toga na odmoru pokušavam iskoristiti svaki trenutak.

Kako si proveo ove dane?
– Najviše sam bio uz obitelj – roditelje, brata, sestru, moje nećake, prijatelje. Uspio sam skočiti i do Budve, te u Bosnu do prijatelja i kuma Smaila Prevljaka, no kod kuće je nekako bilo najljepše.

Sezona je bila duga, ali uspješna...
– Naravno, osvojili smo prvenstvo i kup, kiksom jedino možemo smatrati ispadanje od Dinama u Ligi prvaka, ali jednostavno nam se tako dogodilo, vjerujem da će već ova koja slijedi biti bolja.

Da, tu prvenstveno misliš na svoje nastupe. S ovogodišnjim učinkom i nisi baš zadovoljan...
– Kad osvojite naslov prvaka i kup, nemate pravo biti nezadovoljni. Tako je i u klubu, učinak je razveselio sve, no ja nisam zadovoljan jer je trener Oscar Garcia odlučio u zadnjoj liniji povjerenje dati starijim i iskusnijim igračima, što je limitiralo broj mojih nastupa. Igrao sam kad bi neki igrači imali kartone ili ozljede, i zadovoljan sam kako sam odigrao, ali trener je imao svoje mišljenje na koje se nije moglo utjecati bez obzira na to s kojim entuzijazmom radili, pa je to bilo malo frustrirajuće.

 

Jesi li razmišljao o promjeni sredine?
– Ja i moj zastupnik željeli smo razgovarati s ljudima iz kluba, jer meni je u ovim godinama najvažnije igrati, no direktor Christoph Freund rekao je da ne žurim. U međuvremenu je došlo do raskida s Garciom, koji je preuzeo Saint Etienne. Prema informacijama koje imam, na klupu bi trebao doći čovjek iz kluba koji je vodio momčad u mladoj ligi prvaka, što je dobro za mlade igrače. Moram reći da je Garcia trener koji ganja rezultat, što je i razumljivo, jer njega na klupi drže rezultati, no mislim da sam svojim igrama do njegova dolaska zaslužio mjesto u momčadi, ali on je mislio drugačije.

Nije tajna da je sportski direktor Christoph Freund "slab" na tebe, uvijek o tebi govori biranim riječima.
– Od mojeg dolaska u klub uvijek je bio na raspolaganju nama mladim igračima. Svaki naš nastup i njegov je osobni uspjeh. U teškim trenucima pronađe pravu riječ, vjerujem da ću mu ove sezone vratiti na najbolji mogući način.



Čekate ždrijeb i drugo pretkolo lige prvaka, kakva su očekivanja u klubu?

– Mislim da je došlo vrijeme da izborimo tu završnicu, protiv Dinama nas je sreća zaobišla u širokom luku, kad se samo sjetim nedosuđenog jedanaesterca, pa nesretnog gola... protrnem. Vjerujem da smo sada iskusniji i da nam se to ne bi smjelo dogoditi.

Gdje odrađujete pripreme?
– U Red Bullu već je poznato da se ljetne pripreme odrađuju u Austriji, gdje su uvjeti najbolji, dok se zimi ide u Dubai ili slične destinacije.

Kako izgleda radni dan mladog nogometaša u inozemstvu?
– Prvo vam moram reći da je Red Bull Salzburg izuzetno organiziran klub, koji posjeduje vlastiti kamp s hotelom kojeg se ne bi posramio ni jedan s pet zvjezdica. Ujutro dolazimo na doručak i prvi trening, nakon kojega imamo ručak i pauzu. Svatko može u svoju sobu ili do stana, a onda slijede popodnevni trening i večera.

U početku si živio u tom kampu, danas si ipak u gradu.
– Da, imam stan petnaestak minuta od kampa. Ipak je ljepše kada niste 24 sata na jednom mjestu, jer izaziva monotoniju.

 

Kakav je zabavni život u Salzbugu?
– Iskreno, nisam previše vani, osim kad sam slavio titulu ili rođendan nekog od suigrača, a i to su zatvorene proslave. Kad cijeli dan trenirate i fokusirani ste samo na ono što radite, navečer vam se baš i ne ide negdje.

U tijeku je europsko prvenstvo U-21, Hrvatske tamo nema iako bi prema svemu trebalo da ste u Poljskoj.
– Uh, nemojte me ni podsjećati na to. Ova je generacija prema svemu trebala puno toga, no zašto to nije tako, morate pitati na drugom mjestu. Činjenica je da većinu utakmica nismo odigrali s najboljim sastavom i u tome je problem, ali odgovorno tvrdim da je ova generacija mogla jako puno.

Jednom si bio na popisu A-reprezentacije. Tko te se najviše dojmio od "vatrenih"?
– Da, bilo je to za mini ciklus protiv Bugarske i Malte. Sve su to super momci, vrlo ležerni u slobodno vrijeme, no ako moram birati, istaknuo bih Vedrana Čorluku, koji je vrlo jednostavan i pristupačan, uvijek spreman za razgovor i savjet, iako su i ostali super.

Svaki slobodan trenutak iskoristiš da skokneš doma. Sigurno nije razlog samo obitelj?
– Ha, ha, ha, znam na što ciljate... Pa dobro, ima netko zbog koga mi se dolazi.

27. travanj 2024 23:19