StoryEditorOCM
NogometNOVI TRENER ZA NOVU SEZONU

Krunoslav Rendulić, novi strateg Šibenika, Šubićevac smatra svojim terenom i najavljuje: Znam da ćemo jurišati na prvo mjesto

28. lipnja 2019. - 13:36

Postoje utakmice i momčadi koje vam se trajno urežu u memoriju. Kao što se pamte nastupi hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Kao što će se pamtiti trenuci sa prošloljetnog mundijala u Rusiji. Autoru ovih redaka i danas je u pamćenju momčad Šibenika baš iz te 1998. godine, kao prva koju je pratio otkad pohodi Šubićevac. U njoj je bilo nekoliko upečatljivih imena. Vratar Tihomir Bulat, napadači Klaudio Vuković i Joško Popović, ali i lijevi bek Krunoslav Rendulić, novi trener Šibenika.

Rendulić je Šubićevac napustio 1999. Točno nakon dvadeset godina vratio se u klub, za koji je zabilježio 56 nastupa. Dulje je igrao samo za, već zaboravljeni, Kamen Ingrad.

- Nije fraza kada kažem da su me emocije obuzele pri povratku na Šubićevac. Ovaj klub i grad osjećam kao svoje. Tu imam puno prijatelja, kumova, pa sam se svih ovih godina u Šibenik vraćao na ljetovanje – govorio je Rendulić u svome premijernom nastupu pred medijima.

Šubićevac u srcu

Nasljednika Borimira Perkovića lani smo u ovo doba sreli na omiljenom šibenskom kupalištu, Jadriji. Tada vjerojatno nije imao u primisli da bi vrlo brzo mogao preuzeti šibensku klupu.

- Pa, ne mogu reći da nisam razmišljao o tome, s obzirom da sam i prije dvije godine bio jedna od opcija, kada je momčad preuzeo Borimir. Zato poziv iz Šibenika za mene nije bio veliko iznenađenje – priznaje Rendulić, koji je kao glavni trener dosad radio samo prošle sezone u Istri.

Prethodno je bio pomoćnik hrvatskim trenerima Draganu Skočiću u iranskom Fooladu i Luki Bonačiću u katarskom Al-Arabiju. Barem zasad je puno bogatija njegova igračka karijera, u kojoj je nosio dresove svih najvećih hrvatskih klubova, osim Dinama (Osijek, Rijeka, Zagreb, Hajduk, op.a.). A u većinu tih klubova lansirale su ga igre u šibenskom dresu. Zato se tih dviju sezona (1997.-1999.) na Šubićevcu vrlo dobro sjeća.

- Šibenik ima posebno mjesto u mom srcu. Prve sezone smo se, sjećam se, borili za ostanak u Prvoj ligi do zadnjega kola. Izbjegli smo kvalifikacije Pešićevim golom u sudačkoj nadoknadi protiv Slavena. Iduće smo sezone bili puno bolji. Da smo pobijedili u Zadru, ušli bismo u tadašnju Ligu za prvaka. Te godine smo dobili Hajduka na Šubićevcu golom Kovačića. Tada je sa mnom u momčadi bio Ivan Bulat, a na drugoj strani Joso. A možda i najdraža moja pobjeda u dresu Šibenika je ona nad Osijekom 4:3. Imao sam puno motiva kao njihov bivši igrač – prisjetio se igračkih dana na Šubićevcu.

Rendulić je, makar ličkog prezimena, rođen u Vinkovcima. Kruno je bio moderan nogometaš. Zato se šibenski navijači nadaju da će i njihova momčad iduće sezone igrati nogomet u skladu sa suvremenim standardima.

- I ja se nadam! Gledao sam neke utakmice Šibenika minule sezone i vidio sam puno dobrih stvari. No, tek kada definiramo igrački kadar, moći ću pričati o tome na koji način ćemo igrati i hoćemo li uspjeti u težnji da igramo moderno – ističe Krunoslav Rendulić.

Puste želje Varaždinaca

Prijatelje nogometa u Šibeniku šokirala je kuloarska informacija da bi na posudbu(!) u Varaždin mogli otići Marko Bulat i Prince Ampem Obeng. Uz Nediljka Labrovića, dvojica najtalentiranijih nogometaša "narančastih“. Novi trener Šibenika odlučno odbacuje mogućnost da mu ih otme njegov prethodnik Borimir Perković.

- To su samo želje Varaždinaca. Klub se mora čvrsto postaviti u toj situaciji, jer i Bulat, i Prince imaju ugovor. Druga bi priča bila da su im ugovori istekli. Kao što je, primjerice, slučaj s Rocom – otvoreno će Rendulić.

Standardni zadnji vezni će, po svemu sudeći, ovoga ljeta napustiti Šubićevac, jer ima ponude i iz Hrvatske, i iz inozemstva.
- On može otići bez odštete i zbog toga klubovi pokazuju interes za njega. Roca je igrač koji ima kvalitetu. Malo je reći da bi mi dobro došao. No, ako ima druge želje, ne mogu ga vezati lancem – slikovito će Rendulić.

Zato bi umjesto jednog Vodičanina u šibensku veznu liniju mogao uskočiti drugi. Još jedan povratnik.
- Znam da dio navijača zanima hoće li se vratiti Toni Španja. Moj odgovor je potvrdan. Ja ga pamtim iz Gorice i znam da je igrao kvalitetno. Ne znam što se događalo u međuvremenu i ne namjeravam otvarati tu temu. Vidjet ćemo u kakvom je fizičkom stanju, ali ako bude na razini otprije dvije godine, ozbiljno ću računati na njega – jasan je 45-godišnji stručnjak.

Rendulić nema dvojbe ni oko pitanja koje pozicije misli pojačavati.
- Najtanji smo u vrhu napada. Nemamo pravu špicu, što se vidjelo krajem prošle sezone. Moramo će reagirati i na poziciji zadnjeg veznog ako ode Roca. A vjerojatno ćemo posegnuti i za jednim stoperom. Nemali nam je problem i kvota igrača ispod 21 godine. Trenutačno su od igrača, koji ozbiljno konkuriraju za prvih jedanaest, tu samo Labrović i Bulat. Bilo bi idealno kada bismo u našem, dalmatinskom bazenu pronašli mladog, talentiranog igrača – mišljenja je trener "narančastih“.

Eto razloga više da se pripremama priključe i neki igrači iz šibenskog omladinskog pogona.
- Svi kažu da u kadetima i ulaznim juniorima ima nekoliko zanimljivih igrača. Osobno poznajem samo Grdića, a uz njega je na popisu još 5-6 imena koji će krenuti s nama na pripreme – otkriva Rendulić.

Taktika ovisi o kadru

Šibenik je lani gotovo sve utakmice odigrao u formaciji 4-2-3-1. Rendulić, pak, preferira 4-3-3, u kojoj se igra samo s jednim klasičnim zadnjim veznim.

- Istina, no formacija nije sveto pismo. Ne možeš forsirati neku taktičku postavku, ako za nju nemaš potrebne igrače. Posložit ćemo se, dakle, ovisno o igračima koje budemo imali – logično promišlja Rendulić.

Pitanje svih pitanja je ima li Šibenik snage za još jedan juriš na Prvu ligu, nakon što je već dvaput prokockao šansu na gotovo isti način?

- Normalno je da u takvoj situaciji dođe do pražnjenja. Ja ću nastojati igrače vratiti na put kojim su krenuli prošle jeseni. Suludo je u ovom trenutku išta obećavati, ali, naravno, da ćemo pokušati doći do prvog mjesta – realan je Rendulić, koji je razgovor s nama vodio - iz bolničke sobe.

No, sudeći po glasu i vremenu koje je izdvojio za ćakulu - nije ništa ozbiljno. Za desetak dana, 8. srpnja, on će biti na Šubićevcu, kako bi poveo Šibenčane u novu drugoligašku sezonu.


28. travanj 2024 02:38