StoryEditorOCM
NogometProdan HNK Šibenik

Gradsko vijeće dalo zeleno svjetlo indijskom kupcu nogometnog kluba sa Šubićevca; Hoće li Gupta biti šibenski Volpi?

13. rujna 2019. - 11:39

Šibenska tvrtka Paramount Grupa iza koje stoji indijski biznismen Punkaj Gupta novi je većinski vlasnik nogometnog kluba sa Šubićevca! Naime, šibensko Gradsko vijeće prihvatilo je ponudu Paramount Grupe za preuzimanje paketa od oko 95 posto dionica HNK Šibenika čiji je dosadašnji vlasnik bio Grad Šibenik.

Podsjetimo, Paramount Grupa jedina se javila na javni poziv za kupnju većinskog paketa dionica nominalne vrijednosti gotovo 60 milijuna kuna, za što je platila tek 100 tisuća kuna. Na prvi pogled, čini se da je firma koju je Indijac Gupta preko svog šibenskog poslovnog partnera Ivice Plenče osnovao u Krešimirovom gradu napravila sjajan posao. No, je li baš tako? Naime, završni račun HNK Šibenika za prošlu godinu govori kako je klub praktički u minusu skoro milijun eura. Ili, kako je precizirao Tihomir Paškov, pročelnik šibenskog ureda za upravljanje gradskom imovinom: 'Vrijednost kluba je u minusu, računajući i vrijednost igrača i pravo korištenja gradskih stadiona'.

Međutim, želi li šibenski nogomet napraviti ozbiljniji iskorak, privatizacija HNK Šibenika bila je neminovnost. Sada je budućnost kluba u rukama novog vlasnika, a šibenski prijatelji nogometa nadaju se kako Šibenik slijediti pozitivan primjer nekih drugih hrvatskih klubova koji su privatizirani. Odnosno, kako će Indijac Gupta za Šibenik biti poput Talijana Volpija za Rijeku, ili Mađara Mesaroša za Osijek:

- Ako to bude loš posao za novog vlasnika, vjerujte da će on nama brzo vratiti klub u ruke, naravno uz sankcije- rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić i dodao:

- Nema boljitka nogometa bez jasnog titulara vlasništva. Iz iskustva znamo da su hrvatski klubovi Rijeka, Osijek ili Gorica koji su prošli put koji sada prolazi Šibenik doživjeli značajan natjecateljski i infrastrukturni napredak- istaknuo je Burić.

Podsjetio je kako je niz potencijalnih kupaca nogometnog kluba sa Šubićevca kucalo na vrata gradske uprave, otkako je HNK preoblikovan 2012. godine u športsko dioničko društvo:

- Svi oni su odusatli jer im ovaj posao nije povoljan. Najdalje su bili otišli ljudi koji sada vode Goricu, pa ni njima nisu bili sjajni uvjeti- kazao je šibenski gradonačelnik.

Većini njih bila je najspornija odredba po kojoj su morali preuzeti sve obveze kluba, pa i jamstvo za kredit od oko pet milijuna kuna koje klub mora vratiti Gradu Šibeniku:

- Sukladno ugovoru između Grada Šibenika i Paramount Grupe novi vlasnik preuzima sve obveze kluba prema naslijeđenim ugovorima, pa tako i za spomenuti kredit. Inače, moram napomenuti kako je klub nedavno uplatio prvih pola milijuna kuna povrata za to jamstvo. Čujte, to je novac šibenskih poreznih obveznika i on do lipe mora biti vraćen u gradski proračun- obećao je Burić.

Logično, za razliku od vladajućih, oporba je bila puno suzdržanija oko ovog posla. Primjerice, Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine je rekla:
- Ugovor je manjkav, dojma sam da se radi o davanju gradske imovine 'budzašto'.

Još konkretniji bio je Milorad Mišković Casper (HSS):
- Jednostavno, ovo nije dobar posao.

Inače, vijećnici su najviše podozrenja iskazali prema odredbi ugovora po kojoj se novom vlasniku sve do 2043. godine daju na korištenja dva gradska nogometna igrališta- na Šubićevcu i u Crnici:

- Skoro na četvrt stoljeća dajemo dva igrališta na korištenje bez ikakve naknade. Pitam se hoće li na tim igralištima ubuduće biti koncerti, hipodrom, ili će novi vlasnik dovesti neku firmu, sve asfaltirati i napraviti 500 parkirališnih mjesta? Slažem se da Grad Šibenik treba prodati nogometni klub, ali način na koji se to radi je upitan. Strah me je radimo li pametan potez. Osobno, mislim kako smo se malo zaletjeli, to više što za novog vlasnika nema nikakvih sankcija osim bankovne garancije od tri milijuna kuna- nekako najkonkretniji od oporbenjaka bio je Anton Dobra iz stranke Milan Bandić 365.

Premda je šibensko Gradsko vijeće amenovalo prodaju nogometnog kluba Paramount Grupi, to još uvijek nije završena priča. Jer, čeka se još i zeleno svjetlo Povjerenstva za profesionalni šport koje djeluje pri Središnjem državnom uredu za sport kojeg vodi Janica Kostelić.

U svakom slučaju sada su na potezu novi vlasnici HNK Šibenika. Do sada su iz razumljivih razloga bili škrti prema javnosti i malo se moglo saznati o njihovim konkretnim planovima na Šubićevcu. Tek se iz pismenog obraćanja članovima Povjerenstva koje je formiralo šibensko Gradsko vijeće moglo saznati kako im cilj ekspresni ulazak Šibenika u 1.HNL i to ne samo u seniorskoj kategoriji, već i u mlađim uzrastima. Otvoreno je i pitanje konkretnih novčanih ulaganja u momčad, jer se do sada dalo samo iščitati kako će ona biti veća nego do sada. Uz nužna ulaganja u infrastrukturu to su uostalom i najvažnija pitanje koja tište navijače 'narančastih'.

27. travanj 2024 07:49