StoryEditorOCM
NogometUZLET 'SOLARISA'

Crničku vaterpolsku makinu pokreću bivši 'žabac' i gruzijski sidrun

12. siječnja 2018. - 12:50

Konačno je granulo sunce "sunčanima". Ili, vaterpolisti šibenskog Solarisa u osmom su kolu A-2 Triglav regionalne lige napokon došli do prve ovosezonske pobjede. Šibenčani su na svom bazenu u Crnici svladali Zadar 12:4 (4:0, 3:2, 2:1, 3:1).

Nema dvojbe da će Šibenčani u drugom dijelu sezone pjevati neku drugu pjesmu u bazenu. Najavila je to utakmica protiv "fenjeraša" iz Zadra, ali protiv "novog" Solarisa neće lako biti ni puno jačim sastavima. Momčad trenera Renata Vrbičića koja je tijekom zime pojačana povratnikom iz Mladosti Andrijom Vlahovićem i gruzijskim sidrunom s ruskom putovnicom Kobom Kintsurashvilijem sada ima ozbiljne konture.

Očito je uprava kluba napravila dobar posao dovođenjem te dvojice igrača. Zasigurno bi ove zime još pokoji igrač navukao kapicu Solarisa, primjerice Kristijan Lipar, da pravila nisu nalagala kako se u prvenstvenoj stanci mogu angažirati samo dvojica igrača. A Vlahović i Kintsurashivili su nedvojbeno igračke klase za razinu vaterpola u kojoj se natječe Solaris. Nedvojbeno, Vlahović će, uz prekaljenog braniča Andriju Komadinu, biti lider ove momčadi u nastavku sezone. Premda, on sebe vidi i u drugoj ulozi.

- Nisam se ja vratio u Šibenik da bih sebi nabijao statistiku. Moja zadaća će biti da pomognem šibenskim mladićima u njihovu stasavanju. Znam da u Solarisu ima dosta potencijala. Gledao sam nekoliko utakmica i teško mi je bilo shvatiti da nemaju niti jednog osvojenog boda - rekao je napadač Solarisa.

Već u prvoj utakmici sa Zadrom bilo je jasno da će ti šibenski mladići (Rak, Seferović, Štrkalj,..) lakše otpustiti kočnice. Među mladim igračima u redovima Solarisa lako je bilo zamijetiti jedan zanimljiv materijal. Riječ je Biograđaninu Roku Pelicariću, koji je s dva postignuta gola s Vlahovićem i Kintsurashvilijem podijelio titulu najobljeg strijelca utakmice. Pelicarić i njegov sugrađanin Koprčina u Crnicu su došli zahvaljujući suradnji koju Solaris ima s VK Biogradom, a Šibenčani su sličan model dogovorili i sa susjedima iz Betine.

Već neko vrijeme Solaris surađuje i s iskusnim vaterpolskim trenerom Nevenom Kovačevićem. Prvenstveno njegovim zaslugama, gruzijski sidrun Kintsurashvili postao je novi stanar Crnice. A i vaterpolski laici znaju kolika je uloga centra u ovom sportu. Nerijetko je trener Solarisa Vrbičić morao čupati kosu znajući da je osuđen na igru sa samo jednim sidrašem i to mladim Bulatom. Uz Kintsurashivlija morao bi napredovati i Bulat, a centarske vještine trebao bi im znati prenijeti baš Vrbičić koji je bio sjajan na poziciji "dva metra". Zanimljivo, Kintsurashvili po jednoj vještini silno podsjeća na svog sadašnjeg učitelja Vrbičića, a to je da gotovo jednako uspješno igra s obje ruke. Za centra je to velika kvaliteta.

Dakle, proljeće bi u Crnici trebalo biti puno vedrije od sumorne jeseni, kada se tavorilo na dnu.
- Ne smijemo se zavarati da možemo pucati na prvo mjesto. Dapače, do njega ne možemo više niti matematički. Međutim, trebamo pokušati skupiti što više bodova i na tablici preskočiti Medveščak, Zadar i možda još poneku ekipu. Drugi cilj je da nam utakmice u Regionalnoj ligi posluže kao što bolja priprema za prvenstvo Hrvatske - govori Vlahović.

Uprava kluba ipak gleda malo dalje u budućnost.
- Drugi dio sezone želimo iskoristiti za stvaranje kostura momčadi za iduću godine. Bude li sve kako smo zamislili, dogodine planiramo napasti Prvu Regionalnu ligu - rekao je Tomislav Jukić, dopredsjednik Solarisa.

Osim što je utakmica sa Zadrom donijela prve bodove Solarisu, lijepo je bilo vidjeti i fino popunjeno gledalište na bazenu u Crnici.
- Da, bila je sjajna atmosfera. Ugodno sam se iznenadio koliko ljudi je došlo na utakmicu. Premda četiri i po godine nisam u Šibeniku, mislim da toliko publike nije bilo još tamo od 2010. godine - istaknuo je Vlahović.

Dakle, s optimizmom se može zaključiti kako se vaterpolo u Šibeniku polako vraća na veliku scenu. Na scenu s koje je sišao prije skoro jednog desetljeća, da bi godinama tavorio na dnu. Ili, na mjestu koje šibenski vaterpolo nikako ne zaslužuje.

27. travanj 2024 00:13