StoryEditorOCM
Košarka"Građani" se vratili pobjedama

Slavlje nad Zabokom Šibenčanima kao psihološki lijek

Piše Krešimir GULIN
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
22. prosinca 2016. - 19:58

Košarkaši GKK Šibenika protiv Zaboka su napravili očekivano. Uvjerljivo su pobijediili (89:64) i u većem dijelu utakmice dobro izgledali na parketu. Tako je zagorski gemišt iz Zaboka bio sladak Šibenčanima. Došao im je kao naručen da ispere gorak okus prošlotjednog neugodnog poraza u gradskom derbiju s Jollyem. Ili, gostovanje jedne momčadi iz druge jakosne skupine hrvatske košarke bilo je idealno "narančastima" da se vrate na pobjednički kolosijek.
U prvoj četvrtini napad je bio šibenski forte. Za samo pet minuta zabili su 20 koševa, što je ritam od 160 poena za cijelu utakmicu. Jasno, bilo je nemoguće očekivati takav scenarij. Da znaju igrati i u drugom smjeru momci trenera Vladimira Anzulovića pokazali su u drugoj četvrtini. Stisnuli su obranu i ostavili goste tri minute bez ubačaja. Stoga je na semaforu vrlo brzo zasvijetlilo plus 20 za domaće (45:25).

 

Autoritativno su Šibenčani apsolvirali i drugo poluvrijeme i priveli posao kraju.
Fantastičnu večer imao je Miralem Halilović, BiH reprezentativac u redovima Šibenika, koji je ostvario "triple double"- 18 koševa, 11 skokova i deset asistencija. Rijetka je to pojava u hrvatskoj košarci:
– Istina. Evo, to je i meni bio prvi "triple double" u seniorskoj karijeri. Bio sam nekoliko puta vrlo blizu, ali nikada prije nisam to uspio i ostvariti - pričao nam je najbolji igrač "narančastih" u pobjedi nad Zabokom.
Iskreno je Halilović priznao kako je njegova momčad bila u teškom psihičkom stanju nakon poraza od Jollya:
– Ma, prvih dana poslije te utakmice smo se psihološki raspali. Vidjelo se to i na prvim treniznima kada smo bili "down". Znate, nije bilo lako, cijeli grad se digao na noge prije te utakmice. Očekivanja su bila velika, a uslijedio je neugodan poraz. Trebalo se izvući iz tog stanja, srećom uspjeli smo rano slomiti Zabok. Dobro nam je došla ova pobjeda da se dignemo iz velike krize- kazao je centar Šibenika.
Svjestan važnosti utakmice bio je i trener Vladimir Anzulović:
– Zadovoljan sam kako smo izgledali i zato bih pohvalio momke. Bilo je jako bitno vratiti se u pobjednički ritam. I ova utakmica pokazala je kako naša ekipa može pobjeđivati i igrati kvalitetno samo ako razmišlja obrambeno. Jer, naš napadački potencijal nikad nije bio upitan. Uvjeren sam da bismo pobijedili i Jollya da nismo jako loše odigrali u obrani u prvom poluvremenu. Jednostavno, nedopustivo je primiti 45 koševa u 20 minuta- prokomentirao je Anzulović pobjedu nad Zabokom, ali se dotakao i još uvijek "vrućeg" gradskog derbija.
Međutim, u taboru "narančastih" nemaju puno vremena za osvrtanje u prošlost. Jer, u zadnja dva kola prvog dijela sezone čekaju ih dva vrlo važna ispita. Već sutra u Draženovom domu igraju s Cibonom (20 sati, TV prijenos na Arena sportu), a onda uoči Nove godine dočekuju Cedevitu na Baldekinu. Tek nakon te dvije utakmice moći će se dati prava ocjena Šibenikove polusezone. Do sada, pogled na tablicu s omjerom (9:2) lijepo izgleda, ali nekako fali jedan veliki "skalp". U tom smjeru idu i tvrdnje dežurnih kritičara da su "građani" izgubili dvije najvažnije utakmice sezone (Zadar i Jolly)? Vjerojatno nisu skroz promašili loptu, jer svaka čast Splitu i Zagrebu, ali

 

Šibenčani se posebno "pale" na Zadar, a Funcuti i zagriženi navijači "narančastih" na Jolly. No, to su sve priče s Kalelarge i iz šibenskih kafića. Ozbiljna analiza ionako će se raditi unutar klupskih zidova. Prije toga treba se okrenuti Ciboni:
– Kada je Šibenik u pravom ritmu može ravnopravno igrati sa svakim, pa tako i s Cibonom - veli trener Anzulović.
Umjereni optmist je i Halilović:
– Vrlo je važno što nam utakmica s Cibonom nije došla odmah nakon poraza s Jollyem. Ova pobjeda nad Zabokom nam puno znači, ona nam može dati novi vjetar u leđa. Čujte, kad igramo na način kao što smo igrali drugo poluvrijeme s Jollyem onda se možemo nositi sa svakim. Mislim da imamo šanse doći do pobjede u Draženovom domu, naravno uz uvjet da budemo pravi - ističe Halilović.
Njega i kolege iz visoke linije (Ivanov, Turkyilmaz), pod Tornjem čeka posebno težak zadatak. Borba s Ciboninim "tornjevima" Žižićem, Šakićem, Sulejmanovićem,...
– Imamo mi načine kako braniti te "miss- matcheve". Morat će i oni misliti kako nas zaustaviti – zaključio je "Miki" Halilović.

Preneseno iz Šibenskog lista od 22. prosinca 2016. godine


GKK Šibenik - Zabok 89:64 (33:22, 14:12, 29:16, 13:14)
ŠIBENIK - Dvorana na Baldekinu. Gledatelja 600. Suci: Denis Hadžić (Pula), Gordan Terlević (Rijeka), Ivan Šverko (Rijeka).
GKK Šibenik: Radovčić, Andabaka (2), Badžim (9), Nakić, Bašić (6), Blaće (4), Pandurić (10), Turkyilmaz (8), Ivanov (14), Petani (6), Siriščević (12), Halilović (18).
Zabok: Zrnić (13), Tomsick (5), Kapusta (19), Lež, Demo (2), Krolo (2), Črnjević (2), Palac, Tuđen, Šarac (2), Jambrović (5), Smajlagić (14).

27. travanj 2024 22:44