StoryEditorOCM
KošarkaBITKA ZA O(P)STANAK

Bašar Egemen, v.d. predsjednika i Filip Vukičević, sportski direktor upali u kašetu brukava: Treba nam još 1,5 milijuna kuna da preživimo u A-1 ligi

10. kolovoza 2017. - 15:10

Iz drugog pokušaja održana je izvanredna sjednica Skupštine Građanskog košarkaškog kluba Šibenik. Međutim, opet nije donesena ona ključna odluka. Ili, "narančasti" još uvijek formalno nemaju prvog čovjeka kluba. Točnije, funkciju v.d. predsjednika obnašat će dopredsjednik kluba Bašar Egemen, predstavnik glavnog sponzora Dogus grupe. Kako je objašnjeno – dok se ne nađe neko trajno rješenje.

 

Očito, prevruća je fotelja predsjednika GKK Šibenik i nitko nema baš puno volje dobrovoljno sjesti u nju. To je i logično. Prevelik je pritisak javnosti, naročito nakon uspjeha prošle sezone. No, još važniji razlog zašto svi bježe od predsjedničke fotelje "narančastih" kao vrag od tamjana jest sve tanji budžet kojim košarkaški klub raspolaže. Samo za ilustraciju, prošle sezone GKK Šibenik imao je proračun od 5,2 milijuna kuna, a za iduću je planirano samo 2,5 milijuna kuna! Da stvar bude gora, GKK Šibenik može računati na sigurnih samo milijun kuna, ili po 500 tisuća kuna od Dogus grupe i Grada Šibenika. Dakle, novi predsjednik u startu ima zadatak donijeti još milijun i pol kuna – i to kako bi osigurao relativno skromnu sezonu, onu u kojoj je cilj razvoj domaćih mladih igrača i osiguravanje opstanka. A to nije nimalo lako. Kako je teško doći do novca za sport, ilustrirao nam je jedan član Uprave GKK Šibenik uz želju da ostane anoniman.

– Osobno poznajem direktore Sberbanke i Splitske banke, koji su Šibenčani. Popeo sam im se na vrh glave s molbama da pomognu GKK-u Šibenik, ali uzalud – ispričao nam je taj član Uprave.
Za sada je kormilo "broda u oluji" u rukama Turčina Egemena, dopredsjednika koji je i do sada sudjelovao u donošenju svih važnih odluka u klubu. U tom smislu on je džentlmenski podmetnuo leđa za bivše predsjednike Antu Gaćinu i posebice Antu Grbca, u koje su uperene brojne kritike. Naročito u Grbca, kojemu navijači najviše zamjeraju odlazak Roka Badžima u ljubljansku Olimpiju.
– Kako je moguće da najbolji mladi igrač ode iz kluba bez lipe odštete!? – tražili su objašnjenje Funcuti i prozivali Grbca. Na to je Egemen odgovorio:
– Gospodin Grbac ni jednu odluku nije donosio samostalno. Sve važne odluke donosile su se u Upravi kluba. Inače, zahvalio bih Grbcu na svemu što je napravio prošle godine. Dao je veliki angažman.

 

Još je puno otvorenih pitanja na koje Egemen trebao odgovoriti. I premda je budućnost puno važnija, nije bilo moguće ne osvrnuti se malo unatrag.
– Lani je naš glavni cilj bio ulazak u ABA ligu. Zato smo i složili snažnu ekipu i imali budžet od 5,2 milijuna kuna. I zaista, imali smo veliku sezonu. Naši rezultati bili su u skladu s ciljevima. Očekivali smo da ćemo dobiti pozivnicu od ABA lige, što smo i zaslužili plasmanom. Nažalost, oni su se zatvorili i dali pozivnice Cedeviti, Ciboni i Zadru. Zbog toga smo izgubili puno potencijalnih sponzora, među ostalim i Fenerbahce Dogus. Osim toga, izgubili smo povjerenje u HKS i ABA ligu i zato smo donijeli odluku da iduće sezone igramo samo A-1 ligu, i to s kudikamo manjim budžetom – objasnio je sadašnji prvi čovjek "građana".

Financije "građana" jedna su od vrućih tema ovog ljeta, točnije dugovi. Vrijeme je da se skine fama i s tih brojki.
– Naš ukupni dug je trenutačno 1,4 milijuna kuna i nastao je u protekle dvije sezone. U sezoni 2015./2016., u mandatu Ante Gaćine, završili smo s minusom od 600 tisuća kuna. Lanjsku sezonu, kada je predsjednik bio Ante Grbac, ostali smo kratki za 800 tisuća kuna. Zanimljivo, u obje godine računali smo na po pola milijuna sponzorstva od NP "Krka" koje nije realizirano. Napominjemo da je Dogus grupa do sada u GKK Šibenik uložila 1,2 milijuna eura. Prošle sezone, zajedno s partnerima, u klub smo donijeli 500 tisuća eura. Želimo da se i druge tvrtke sa šibenskog područja uključe u financiranje kluba. Ako Dogus grupa ostane sama, to neće biti dobro. Što se naših dugova tiče, tražimo način kako ćemo ih riješiti. Mislim da će ta priča dobro završiti. Inače, naši su dugovi puno manji od dugova nekih drugih klubova u A-1 ligi – jasan je Egemen.

 

To su brojke iz prošlosti. Puno je važnija budućnost kluba.
– Dogovor je da Dogus grupa i Grad Šibenik izjednače sredstva za sponzoriranje GKK Šibenika. Gradonačelnik Burić nam je obećao da će Grad u 2018. godini uložiti milijun kuna. Dakle, to je 500 tisuća za iduću sezonu. Stoga ćemo i mi dati 500 tisuća kuna. To je sigurnih milijun kuna. Naša je procjena da nam za iduću sezonu treba 2,5 milijuna kuna da bismo kompetitivno igrali A-1 ligu s našim mladim igračima. Jasno je da treba osigurati još 1,5 milijuna kuna. Vjerujemo da je na taj način moguće ostati u ligi, to više što držimo da ove godine A-1 liga neće biti toliko jaka – misli v.d. predsjednika GKK Šibenik.

U prijevodu, to znači da su ciljevi "građana" u novoj godini skromni.
– Dva su cilja za iduću sezonu. Prvi, da ostanemo u ligi. I drugi, da na koncu sezone 2017./2018. više nemamo dugova – zaključio je Egemen.


Bivši kapetan Filip Vukičević, popularni Fika, postao sportski direktor na Baldekinu: Igrači ne smiju biti mjesecima bez plaće

Najveća novost koju je iznjedrila sjednica Skupštine kluba je ponovno uvođenje funkcije sportskog direktora. Ubuduće bi za struku GKK Šibenik trebao biti zadužen 29-godišnji Filip Vukičević, bivši kapetan GKK Šibenik, koji je lani zbog ozljede leđa zaključio igračku karijeru.
Vukičevićevo imenovanje treba potvrditi Uprava kluba, no to je samo formalnost. Zanimljivo, prethodne dvije sezone GKK Šibenik uopće nije imao sportskog direktora, nego su treneri Jeronimo Šarin i Vladimir Anzulović djelovali kao engleski nogometni menadžeri.

 

Popularni Fika imat će na sportskom planu gotovo jednako težak posao kao i Uprava na financijskom...
– Da je lako, ne bi mene ni dopalo – na prvu nas je dočekao Vukičević.

A kako ste uopće završili u odijelu sportskog direktora?
– Gospodin Egemen osobno je inzistirao na mojem angažmanu, da pokušamo spasiti stvar. Najvažnije je preživjeti do Nove godine, kad će nam početi sjedati svježi novac – govori Vukičević.

Vaš primarni zadatak nisu financije, nego slaganje momčadi. A na tom polju stvari nisu nimalo blistave. Trenutačno, GKK Šibenik pod ugovorom ima samo šest-sedam igrača. A pripreme za novu sezonu se bliže...
– Ove sezone najveći će teret pasti na petoricu mladih (Gulin, Paić, Šarić, Nakić i Radovčić). Naravno, računamo na pomoć iskusnijih Bašića i Pandurića. No, najvažnije je riješiti dugove prema igračima. Ne smijemo dopustiti da ljudi tri-četiri mjeseca žive bez plaće. Pa svi oni imaju svoje obitelji – ističe novi sportski direktor "narančastih".

Lani je bilo basnoslovnih ugovora, ove godine idete na politiku stezanja remena...
– Jednostavno, više ne smije biti "divljanja" s ugovorima. Moramo biti realni i objektivni – odgovara Vukičević.

 

Kao igrač bili ste borac bez mane šibenski "brave heart" i Funcuti su vas voljeli. Kako će oni prihvatiti srozavanje ambicija?
– Razgovarao sam s nekima od njih i oni razumiju situaciju. Imamo četverogodišnji plan po kojem se naši klinci moraju razvijati. Nakon toga je plan da stvorimo momčad u kojoj ćemo imati devet domaćih i tri strana igrača. Tek tada možemo razmišljati o nekom iskoraku u Europu. Jednostavno, svi se moramo strpjeti. I Uprava i igrači i navijači – otkriva klupske planove Vukičević.

To je pogled daleko unaprijed. Ali što sa sezonom koja kuca na vrata? Pojačanja su nužna...
– Slažem se i bit će novih igrača. Posebice smo tanki na visokim pozicijama, gdje imamo samo Paića. Još ne bih o imenima, ali tražimo, radimo i gledamo. Jasno, neće biti abnormalnih ugovora, moramo se svesti u normalne okvire – "zakopčan" je Vukičević.
 


Manje novca i Anzuloviću
Otvoreno je i pitanje trenera. Vladimir Anzulović ima još godinu dana ugovora...

– S trenerom moramo sjesti i razgovarati. Pokušat ćemo smanjiti njegov ugovor i nadamo se da će Anzulović imati razumijevanja za trenutačno stanje u klubu – zaključio je sportski direktor GKK Šibenik.


U Upravi samo šestorica
Druga kadrovska odluka koja je donesena na Skupštini bila je očekivana. Na Skupštini kluba razriješen je i dojučerašnji predsjednik Ante Grbac, koji je i sam u međuvremenu zatražio brisanje iz članstva kluba. Zanimljivo, on nije jedini koji je to učinio. Isto su učinili još jedan bivši predsjednik, Ante Gaćina, jednako kao i Gordan Baraka, kojega su u kuloarima spominjali kao jednog od kandidata za novog čelnog čovjeka "građana".
Da budemo precizni, osam članova Skupštine izbrisano je iz članstva Skupštine kluba, tako da ona sada ima 30 članova. Osula se i Uprava kluba. Trenutačno je u njoj samo šest ljudi. To su predstavnici Dogus grupe Bašar Egemen, Vladimir Kravar i Cem Ecevit, te Zvone Čović, Goran Bulat i Joško Šupe. Još su tri mjesta ostala upražnjena, no i šesteročlana Uprava može legitimno donositi odluke.

28. travanj 2024 02:05