StoryEditorOCM
OstaloTvrđava Barone

U filmskom programu večeras gostuje nagrađivani crnogorski redatelj Ivan Marinović

Piše Šibenski.hr
9. kolovoza 2017. - 12:04

 
 
Crnogorski redatelj Ivan Marinović u srijedu 9. kolovoza gostuje na Tvrđavi Barone i predstavlja svoj redateljski prvijenac film „Igla ispod praga“.

Riječ je o crnoj komediji koja je premijerno prikazana na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u okviru natjecateljskog programa, nakon čega su uslijedila prikazivanja na prestižnim filmskim festivalima. U sklopu filmskog festivala na Malti Nikola Ristanovski nagrađen je za glavnu mušku ulogu dok je na festivalu u Stockholmu film dobio nagradu za scenografiju.
 
-Sjajno posjećeni filmski program na Tvrđavi Barone dokaz je da šibenska publika poznaje i cijeni filmsku umjetnost te smo stoga u program „Srijedom po svijetu“ odlučili dovesti redatelja Ivana Marinovića koji će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike – poručuju organizatori.
 
„Igla ispod praga“ je priča o stanovnicima malog sela na poluotoku koji su na korak do prodaje velike zemlje i time riješe sve svoje financijske probleme. Jedina im je prepreka tvrdoglavi pop Petar (Nikola Ristovski) koji odbija prodati svoj dio.
Osim seljana, koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar se mora suočiti s demencijom svoje majke, zaljubljenošću opsjednute Mare, buntovništvom sina tinejdžera i stalnim preispitivanjem vlastite vjere. Nakon što Petru dozlogrdi da i dalje "okreće drugi obraz" nastaje nadrealističan kaos poslije kojeg nitko u selu neće ostati isti.

U filmu glume: Nikola Ristanovski, Seka Sablić, Bogdan Diklić, Ljubomir Bandović, Dragana Dabović, Leon Lučev.
 
Ivan Marinović, crnogorski je redatelj rođen 1984. u Kotoru. Diplomirao je industrijski dizajn u Milanu dok je u Pragu na filmskoj akademiji magistrirao režiju 2011. godine. Na istoj je akademiji proveo godinu dana kao predavač.

Autor je više kratkih filmova, eksperimentalnih projekata te hvaljenog dokumentarca '“Hvali more, drž' se kraja“. Koscenarist je i asistent režije na igranom filmu Ive Trajkova „Berlinski projekt“.
 
Filmski program „Srijedom po svijetu“ besplatan je za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom. Projekcija filma kreće u 21.30 sati.

 
 

28. travanj 2024 16:39