StoryEditorOCM
OstaloKoliko para toliko muzike

Svibanjske glazbene večeri neće se ugasiti, ali će ove godine biti na infuziji

27. travnja 2017. - 16:39



Svibanjske glazbene večeri, glazbena manifestacija koju zajednički već 12. godinu organiziraju Glazbena škola Ivana Lukačića i Galerija sv. Krševana, ove će godine biti na infuziji! Od 100.000 kuna koliko su u početku dobivale za svoj program, Svibanjske glazbene večeri sada su spale na skromnih 25.000 kuna. Zato će i ovogodišnji program biti najskromniji do sada, pa će umjesto uobičajenih pet ili šest koncerata, sada biti svega četiri.

Usto, i koncepcija, pa i sam naziv manifestacije ozbiljno su uzdrmani. Koncerti se, naime, ovaj put uopće neće održavati u Galeriji sv. Krševana, premda je intimnost i komornost tog ambijenta bila jedna od glavnih odrednica manifestacije. K tomu još i atribut „svibanjske“ neće biti posve točan, jer će se prvi koncert održati krajem travnja, a zadnji, četvrti, u rujnu!

Ipak, ravnatelj Glazbene škole Ivana Lukačića Rudolf Vučić i ravnateljica galerije Antonija Modrušan zadovoljni su što manifestacija opstaje, a hvale i Grad Šibenik na njegovoj podršci te NP Krka, Lučku upravu Šibensko-kninske županije kao i jednu osiguravateljsku kuću bez čije financijske podrške ne bi bilo ni ovogodišnjeg programa, bez obzira koliko on skroman bio.

No, zato kvaliteta koncerata i izvođača nije u pitanju, ističe Vučić.

-U subotu, 29. travnja u crkvi sv. Frane u 20 sati nastupit će šibenski orguljaš Pavao Mašić s Bachovim fugama. Dva sata prije koncerta, Mašić će, kao izvanredni profesor zagrebačke Akademije muzičke umjetnosti, u glazbenoj školi održati predavanje o Umijeću fuge - glazbenom testamentu J. S. Bacha. Također, u subotu u 12 u gradskoj knjižnici održat će se projekcija dokumentarnog filma „U potrazi za Lukačićem“ producent kojeg je naša glazbena škola i uoči kojeg će o našem najvećem baroknom skladatelju Mašić govoriti. Taj dokumentarac snimljen je 2000. godine, ali sam osjetio potrebu da ga sada ponovo prikažemo – kazao je Vučić.

Slijedeći koncert na rasporedu je 23. svibnja. U Gradskoj vijećnici nastupit će Arijana Gigliani Philipp (sopran) i Ivan Batoš (klavir), dok će 31. Svibnja koncert održati nastavnici Glazbene škole Ivana Lukačića.

Posljednji koncert Vučić je najavio za rujan kada će u katedrali nastupiti Pavao Mašić i Cantores sancti Marci, oratorijski zbor crkve sv. Marka iz Zagreba.

 

30. travanj 2024 19:14